De Toyota Yaris is al jaren een van de populairste auto’s van Nederland. Sinds het model in 1999 op de markt kwam, zijn er meer dan 160.000 auto’s van dit type op kenteken gezet. In sommige jaren was de het zelfs de best verkopende auto van Europa.

Inhoudsopgave

Yaris uitvoeringen

De Toyota Yaris is het iets grotere broertje van de Aygo. Omdat hij iets groter en robuuster is, is hij populair voor ondernemers die vaak langere afstanden rijden. 

Omdat de auto al lange tijd op de markt is, zijn er tientallen verschillende versies. Op moment van schrijven zijn er zes verschillende uitvoeringen op de markt, waarbij er soms een keuze is tussen een hybride- of een benzineaandrijving. 

Het instapmodel, de Comfort, is een relatief eenvoudige auto met een beperkt aantal extra’s. De andere modellen, zoals de Executive en de GR Sport zijn uitgerust met extra’s als sportstoelen en een smart entry systeem. 

Toyota Yaris kopen

Wanneer je als ondernemer een Yaris wilt rijden, zijn er verschillende manieren om dit te financieren. Je hebt operational, financial en private lease. Deze laatste optie is alleen van toepassing voor zzp’ers en niet voor ondernemers die een auto voor hun personeel willen. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van private lease voor zzp’ers. 

Als je als ondernemer een auto koopt, dan komt deze op de balans te staan. Je schrijft dan af op de auto en kunt deze verkopen op het moment dat het minder gaat. Nadeel is wel dat het lastig is om een gunstig krediet te krijgen voor de aanschaf van een auto. Bovendien loop je economisch risico, bijvoorbeeld als de auto door een veranderende markt minder waard wordt.

Bij aanschaf van een auto kun je kiezen voor een tweedehands exemplaar. Deze is goedkoper in de aanschaf, maar de nieuwere modellen zijn vaak wel wat zuiniger. Er is een ruim aanbod aan occasions. Zo vind je makkelijk een Toyota Yaris tweedehands op Gaspedaal.nl.

Leasen

Bij financial lease, koop je als het een ware een auto op afbetaling. Je betaalt een vast bedrag per maand. De auto komt gelijk op de balans en na afloop van de lease-overeenkomst houd je de wagen. Het voordeel aan financial lease is dat je geen grote investering vooraf hoeft te doen. Als je geen toegang hebt tot goedkoop geld, kan financial lease goedkoper zijn dan de aanschaf van een auto.

De derde variant is operational lease. Dit is simpelweg een methode waarbij je de auto voor langere tijd huurt. Soms heb je wel een koopoptie, waarmee je de auto na afloop van de overeenkomst kunt overnemen. Operational lease is erg flexibel, maar de totale kosten zijn vaak wat hoger dan bij financial lease of eigendom.  

Kijk ook naar je privégebruik? 

Zowel kopen als leasen heeft verschillende voor- en nadelen. Een belangrijk onderdeel van je afweging is of je de auto ook privé gebruikt. Zeker bij lease moet je goed uitrekenen of je voldoende kilometers mag rijden in een jaar. 

Als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt en je kunt dit aantonen met een sluitende rittenregistratie, dan betaal je geen bijtelling. Op de website van de Belastingdienst staan de precieze regels uitgelegd. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als je een eigen bedrijf hebt of juist werkzaam bent voor een bedrijf op de marketingafdeling zul je ongetwijfeld met promotiemateriaal bezig zijn….
Het ondernemen is een uitdaging, maar door gebruik te maken van de juiste technologie kun je verschillende processen binnen je bedrijf vereenvoudigen…
In sommige situaties kan het vinden van de juiste bedrijfsdeur best lastig zijn. Als het pand een schuin dak, een kraanbaan of een afzuiginstallatie…
Ben jij net gestart als freelancer? Een hele stap, die zorgt voor meer vrijheid. Maar ook voor meer verantwoordelijkheden omdat je zelf op zoek zal…
Relatiegeschenken worden op verschillende manieren ingezet door bedrijven. Het klinkt misschien alsof relatiegeschenken alleen bedoeld zijn voor…
Voor het eerst sinds jaren is er weer een groei te zien in het aantal winkels in Nederland. Hoewel de coronacrisis voor veel onzekerheid zorgde binnen…