Thema's
Voor iedere werkgever is het belangrijk om een gezonde werkomgeving te verzorgen voor zijn of haar medewerkers. Zeker in deze tijd, waarin continu veel veranderingen plaatsvinden, moet er rekening gehouden worden met de gezondheid en gesteldheid van medewerkers om hun veerkracht en loyaliteit te waarborgen. Daarom is de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) in het leven geroepen. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden? Je leest het in dit artikel.

Inhoudsopgave

Hoe zit de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in elkaar?

In november 2021 is het wetsvoorstel voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden geïntroduceerd en deze dient in alle EU-lidstaten in de eigen nationale wetgeving opgenomen te worden. Ook Nederland is verplicht om dit te doen en voert het in via de Wet flexibel werken, via artikel 2b. Voor medewerkers betekent dit concreet dat het mogelijk wordt om een verzoek in te dienen voor een arbeidsvorm die voorspelbaar en zeker is. Tevens moeten medewerkers over meer zaken geïnformeerd worden door hun werkgever, zoals het recht op scholing en betaald verlof.

Er wordt al lange tijd over wetgeving in deze vorm gesproken zonder een eerdere doorbraak, maar door de recente pandemie is er meer aandacht voor gekomen. In de Europese Unie ligt de nadruk steeds meer op het waarborgen van de minimumrechten en het flexibel houden van de arbeidsmarkt. Het is immers belangrijk dat deze markt een hoog aanpassingsvermogen behoudt om ook op onverwachte veranderingen voorbereid te zijn.

Daarnaast heerst de mentaliteit dat er veel van medewerkers verwacht mag worden in ruil voor een stukje zekerheid. Hier horen transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden ook bij. Door dit te bewerkstelligen, wordt de positie en arbeidssituatie voor medewerkers niet alleen duidelijker, ook is de zekerheid voor werkgevers groter. Lidstaten zullen namelijk niet meer over arbeidsvoorwaarden concurreren.

Hoe kunnen medewerkers een verzoek indienen voor een voorspelbare, zekere arbeidsvorm?

Door de Wtva kunnen medewerkers van een bedrijf een verzoek doen voor een voorspelbare, zekere arbeidsvorm, maar hoe werkt dit nou precies? Dit proces volgt de volgende stappen:

  • Een medewerker dient allereerst schriftelijk een verzoek in bij zijn of haar werkgever.
  • Werkgevers zijn verplicht om te reageren binnen een bepaalde termijn, wat een schriftelijke reactie moet zijn richting de desbetreffende medewerker. Er zijn geen inhoudelijke eisen verbonden aan deze reactie.
  • Alleen wanneer de werkgever niet reageert, is er een sanctie dat het werk aangepast wordt naar het verzoek dat de medewerker heeft ingediend. Werkgevers hebben hier dan geen controle over en het kan zodoende ook negatieve consequenties hebben.
  • Wanneer er wel een reactie wordt gegeven, wordt er samen met de medewerker in kwestie gekeken naar een passende oplossing.

Wanneer wordt de Wtva ingevoerd?

De wet, die officieel “Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden” heet, moet per 1 augustus 2022 in werking treden. Het doel hiervan is het creëren van meer transparantie over de verwachte arbeidsvoorwaarden, waardoor uiteindelijk verbeteringen op de werkvloer zullen optreden. Door met transparante, voorspelbare arbeidsvoorwaarden te werken, wordt vertrouwen gecreëerd bij medewerkers richting hun werkgever en dit geldt voor ieder werkgebied.

De uitvoering en handhaving van de richtlijnen ligt voor een groot gedeelte aan de werkgever binnen een bedrijf en zij hebben de verantwoordelijkheid om deze richtlijnen na te leven. Hier komt het een en ander bij kijken, zoals het vinden van een manier om deze verzoeken te documenteren in de HR- en salarisadministratie. Maar bovenal betekent dit dat er een betere sfeer op de werkvloer wordt gecreëerd, waardoor eveneens de productiviteit gestimuleerd wordt. De wet draagt zodoende bij aan het ideaal van tegenwoordig: rekening houden met de behoeften en gezondheid van elkaar.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Shopware timmert de laatste jaren hard aan de weg door heel de wereld nadat het Duitsland al had veroverd. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij veel…
Wanneer je gebruik wilt maken van een bedrijfsfinanciering die flexibel meegroeit met de financieringsbehoefte van jouw onderneming, dan is een…
Wil je aan de slag met jouw online marketing en ben je benieuwd welke marketingmiddelen geschikt zijn voor jouw…
Nederland krijgt er steeds meer ZZP’ers bij. Dagelijks worden er nieuwe eenmanszaken ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en niemand kijkt er…
Harderwijk, een charmante stad aan het Veluwemeer, is de thuisbasis van een bruisende gemeenschap van lokale ondernemers. Wat opvalt, is hoe enkele van…
In 2024 zien we een voortzetting van de trend waarbij zit sta bureaus een onderdeel van de moderne werkplek worden. Deze bureaus zijn niet alleen…