"Dit wordt een pronkstuk"
Met aansprekende klanten als Philips, Jumbo en Porsche is het tienmansbedrijf van Mike de Winter goed bezig. Om nog verder te groeien wilde hij een nieuwe, grotere, betere 3D-printer aan zijn productiearsenaal toevoegen. Maar daarvoor was extra financiering nodig. Hoe is dat gelukt? De Winter vertelt.

Naam: Mike de Winter
Bedrijf: RP2
Sector: Maakindustrie
Aantal medewerkers: 10
Opgericht in: 1998
Gevestigd in: Etten-Leur
Financiering voor: Lease industriële 3D-printer

Wie is Mike de Winter?
“Ik kom uit een ondernemend gezin: mijn vader was ook zelfstandig ondernemer. Vijftien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb HTS gedaan en ben afgestudeerd als specialist in de fijnmechanica. Ik heb als productontwikkelaar gewerkt en kwam uiteindelijk terecht bij een distributeur van rapid prototype machines, voorlopers van de 3D-printer. Ik dacht: produceren met die machines is interessant om als dienst aan te gaan bieden. In 1998 heb ik een pandje gehuurd en ben gestart. Na een jaar nam ik mijn eerste medewerker aan en sindsdien is het bedrijf gestaag verder gegroeid. Ik ben niet echt commercieel, maar meer technisch ingesteld. Mijn bedrijf, RP2, zit vol techneuten. Ondernemen is meestal leuk, maar heeft ook minder leuke kanten. Het is spannend en je moet risico durven nemen. Ik heb nu de verantwoordelijkheid voor tien mensen: zij moeten betaald worden en er moet dus voldoende werk binnenkomen. We hebben daarnaast dure machines. Die moeten allemaal betaald worden. Maar als ondernemer moet je af en toe risico nemen, een kans zien en durven zeggen: Ik ga het doen.”

Dat is nou typisch RP2
“Wij maken prototypes en kleine productieseries. Van speelgoed, mobiele telefoons en auto-onderdelen tot kunstwerken. Onze werkwijze is de gemene deler. We werken met professionele hightech apparatuur en daarnaast hebben we een werkplaats waar ambachtelijk gewerkt wordt. Die combinatie is onze kracht. Vakmanschap en hoogwaardige machines. Er zijn niet veel vergelijkbare bedrijven in onze markt. We hebben veel aansprekende klanten zoals Philips, Jumbo, Porsche, Bugaboo en Sara Lee. We produceren met name voor Nederlandse, Belgische en Duitse klanten. We hanteren een persoonlijke aanpak en vinden het fijn om bij de klant langs te gaan.”

Financiering gevraagd en gekregen
“Dankzij een leaseconstructie met de bank hebben we een nieuwe, hoogwaardige 3D-printer kunnen aanschaffen. Ter vervanging van een oude machine gingen we op zoek naar een beter alternatief. We zochten naar meer productiecapaciteit, sneller, groter en nauwkeuriger – en een mooie oppervlaktekwaliteit. Het zijn kostbare apparaten, dus we wilden eerst gaan voor een gebruikte machine. Ik heb direct aangeklopt bij onze huisbank, ING. Uiteindelijk bleek het beter om voor een nieuwe 3D-printer te gaan. We konden hem leasen tegen acceptabele lasten, omdat er nu een gunstige rentestand is. Net als met de eerste machine die ik aanschafte, heb ik de nieuwe 3D-printer gedeeltelijk zelf betaald en de rest via financial lease. Na overleg met mijn accountant besloot ik er vol voor te gaan en binnen een dag was er mondelinge goedkeuring.”

Groei
“Met deze machine hebben we meer mogelijkheden in huis en kunnen we meer klanten op hun wenken bedienen. Ik weet vanuit contacten met onze klanten dat er behoefte is, dus ik verwacht zeker dat we extra orders binnen krijgen. Er zal dan ook meer werk zijn voor andere onderdelen binnen het bedrijf. Zodra de machine geïnstalleerd is, gaat hij gelijk produceren. We hebben meer mooie machines, maar dit wordt zeker een pronkstuk.”

Tip van de expert
Hoe kunt u de kans op externe financiering vergroten? Een tip van Rafik Majiti, Manager Marketing MKB van ING Nederland: “ING biedt verschillende financieringsvormen aan. Het is voor u als ondernemer belangrijk om de vorm te kiezen die het best bij uw financieringsbehoefte past. Bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen zoals voertuigen en machines is Lease vaak de best passende constructie. Het biedt u als ondernemer ook nog eens voordelen en flexibiliteit omdat door te leasen een financiering mogelijk is tot 100 procent van de aanschafwaarde en omdat vooraf duidelijk is wat u maandelijks gaat betalen.”

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
Als je besluit te starten als ondernemer, dan zal dit doorgaans in eerste instantie zijn als zzp’er. Wanneer je begint, dan zal dit gepaard gaan met…
Voor het totale aanbod aan heren werkbroeken geldt dat er verschillende soorten, maten en ontwerpen zijn waaruit je als particulier kan kiezen. De…
Heb jij je baan verloren en ben je momenteel afhankelijk van een WW-uitkering? Wanneer je via het UWV een uitkering krijgt, heb je een…