Heb jij je baan verloren en ben je momenteel afhankelijk van een WW-uitkering? Wanneer je via het UWV een uitkering krijgt, heb je een sollicitatieplicht. Maar wat nou als je geen vacatures tegenkomt die bij jou passen? Misschien is een eigen bedrijf starten dan wat voor jou. Je hebt een aantal opties om een bedrijf te starten vanuit de WW.

Om erachter te komen of er een ondernemer in jou schuilt, biedt het UWV een online training ‘Zelfstandig Ondernemen’ aan. Als je de training hebt gevolgd, kun je een zogeheten onderzoeksperiode aanvragen bij je adviseur. Wordt jouw onderzoeksperiode goedgekeurd, dan hoef je zes weken niet aan je sollicitatieplicht te voldoen. Op die manier heb je écht goed de tijd om uit te zoeken of je ondernemer wil en kunt worden.

Stap 1: Maak je plannen concreet

Tijdens de onderzoeksperiode kun je ontdekken of een onderneming starten iets is watje echt wil. En wat voor producten of diensten ga je aanbieden? Volg bijvoorbeeld het stappenplan voor zzp’ers, of schrijf direct een ondernemingsplan. Zo maak je jouw plannen concreet. 

In een ondernemingsplan beschrijf je wat jouw ideeën zijn, hoe je het gaat aanpakken en hoe de financiering en eerste jaren eruit zullen zien. Door een ondernemingsplan op te stellen, kom je erachter hoe haalbaar de plannen voor jouw onderneming zijn. 

Stap 2: Hak de knoop door

Aan het einde van de onderzoeksperiode hak je een knoop door: wil je wel of niet als ondernemer starten? Zie je toch van je plannen af, dan gaat je sollicitatieplicht aan het einde van de periode weer gelden en loopt je WW gewoon door. 

Weet je zeker dat je ondernemer wil worden? Dan is de volgende, belangrijke stap: schrijf je in in Het Handelsregister van KVK. 

Stap 3: Start met ondernemen

Als je vanuit de WW begint als zzp’er kun je – als je aan bepaalde voorwaarden voldoet – een startperiode van 26 weken aanvragen bij het UWV. Tijdens deze startperiode hoef je niet te solliciteren en mag je al je tijd besteden aan het starten van je onderneming. Wel krijg je 26 weken lang 29% korting op je WW-uitkering. 

Om in aanmerking te komen voor een startperiode, stelt het UWV enkele voorwaarden:

  • je moet de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ gevolgd hebben bij het UWV
  • je moet een inkomstenopgave sturen naar het UWV
  • je mag niet voor een oud-werkgever werken

Starten zonder startperiode

Ook als je geen startperiode hebt, bijvoorbeeld doordat je er niet voor in aanmerking komt, kun je uiteraard een eigen bedrijf oprichten. Dit kan zowel met als zonder behoud van je WW-uitkering doen. 

Als je je WW-uitkering (voorlopig) wil behouden, dan berekent het UWV een fictief inkomen op basis van de uren die je voor je nieuwe bedrijf werkt. Voor deze berekening gebruikt het UWV jouw uurloon uit je laatste baan in loondienst. Dit wordt weer verrekend met de uren die jij per maand aan je onderneming besteedt. 70% hiervan wordt van je WW-uitkering afgetrokken. Voor de overgebleven uren blijft overigens een sollicitatieplicht bestaan. 

Je WW-uitkering wordt door het UWV stopgezet wanneer jouw inkomsten als ondernemer hoger zijn dan 87,5% van je WW-inkomen.

Wil je fulltime en zonder startperiode voor jezelf beginnen? In dat geval geef je aan het UWV door dat je weer aan het werk bent. Dan stopt je WW-uitkering. 

Voordelen voor startende zzp’ers

Als startende zzp’er komt er veel op je af. Er komen veel kosten kijken bij het starten van een onderneming. Gelukkig zijn er verschillende voordeeltjes die je als ondernemer helpen bij de start van jouw ondernemersbestaan.

Gerelateerd lezen:
Opdrachten aannemen via een bemiddelingsbureau

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Lees ook…
Er zijn meerdere redenen om je auto uit Duitsland te laten importeren, maar het meest voorkomende antwoord op de vraag “waarom zou je je auto uit…
Ondernemers profiteren van de nodige voordelen als zij een zakelijke bankrekening openen. Zakelijk geld en privégeld wordt bijvoorbeeld van elkaar…
Wil jij Pallets kopen en ben je nog op zoek naar een handelaar, of weet je niet hoe je moet beginnen bij het kopen van pallets? Er zijn namelijk een…