Categorieën

Heb jij je baan verloren en ben je momenteel afhankelijk van een WW-uitkering? Wanneer je via het UWV een uitkering krijgt, heb je een sollicitatieplicht. Maar wat nou als je geen vacatures tegenkomt die bij jou passen? Misschien is een eigen bedrijf starten dan wat voor jou. Je hebt een aantal opties om een bedrijf te starten vanuit de WW.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Om erachter te komen of er een ondernemer in jou schuilt, biedt het UWV een online training ‘Zelfstandig Ondernemen’ aan. Als je de training hebt gevolgd, kun je een zogeheten onderzoeksperiode aanvragen bij je adviseur. Wordt jouw onderzoeksperiode goedgekeurd, dan hoef je zes weken niet aan je sollicitatieplicht te voldoen. Op die manier heb je écht goed de tijd om uit te zoeken of je ondernemer wil en kunt worden.

Stap 1: Maak je plannen concreet

Tijdens de onderzoeksperiode kun je ontdekken of een onderneming starten iets is watje echt wil. En wat voor producten of diensten ga je aanbieden? Volg bijvoorbeeld het stappenplan voor zzp’ers, of schrijf direct een ondernemingsplan. Zo maak je jouw plannen concreet. 

In een ondernemingsplan beschrijf je wat jouw ideeën zijn, hoe je het gaat aanpakken en hoe de financiering en eerste jaren eruit zullen zien. Door een ondernemingsplan op te stellen, kom je erachter hoe haalbaar de plannen voor jouw onderneming zijn. 

Stap 2: Hak de knoop door

Aan het einde van de onderzoeksperiode hak je een knoop door: wil je wel of niet als ondernemer starten? Zie je toch van je plannen af, dan gaat je sollicitatieplicht aan het einde van de periode weer gelden en loopt je WW gewoon door. 

Weet je zeker dat je ondernemer wil worden? Dan is de volgende, belangrijke stap: schrijf je in in Het Handelsregister van KVK. 

Stap 3: Start met ondernemen

Als je vanuit de WW begint als zzp’er kun je – als je aan bepaalde voorwaarden voldoet – een startperiode van 26 weken aanvragen bij het UWV. Tijdens deze startperiode hoef je niet te solliciteren en mag je al je tijd besteden aan het starten van je onderneming. Wel krijg je 26 weken lang 29% korting op je WW-uitkering. 

Om in aanmerking te komen voor een startperiode, stelt het UWV enkele voorwaarden:

  • je moet de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ gevolgd hebben bij het UWV
  • je moet een inkomstenopgave sturen naar het UWV
  • je mag niet voor een oud-werkgever werken

Starten zonder startperiode

Ook als je geen startperiode hebt, bijvoorbeeld doordat je er niet voor in aanmerking komt, kun je uiteraard een eigen bedrijf oprichten. Dit kan zowel met als zonder behoud van je WW-uitkering doen. 

Als je je WW-uitkering (voorlopig) wil behouden, dan berekent het UWV een fictief inkomen op basis van de uren die je voor je nieuwe bedrijf werkt. Voor deze berekening gebruikt het UWV jouw uurloon uit je laatste baan in loondienst. Dit wordt weer verrekend met de uren die jij per maand aan je onderneming besteedt. 70% hiervan wordt van je WW-uitkering afgetrokken. Voor de overgebleven uren blijft overigens een sollicitatieplicht bestaan. 

Je WW-uitkering wordt door het UWV stopgezet wanneer jouw inkomsten als ondernemer hoger zijn dan 87,5% van je WW-inkomen.

Wil je fulltime en zonder startperiode voor jezelf beginnen? In dat geval geef je aan het UWV door dat je weer aan het werk bent. Dan stopt je WW-uitkering. 

Voordelen voor startende zzp’ers

Als startende zzp’er komt er veel op je af. Er komen veel kosten kijken bij het starten van een onderneming. Gelukkig zijn er verschillende voordeeltjes die je als ondernemer helpen bij de start van jouw ondernemersbestaan.

Gerelateerd lezen:
Opdrachten aannemen via een bemiddelingsbureau

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Heb jij een kantoorbaan, dan is het in de meeste gevallen logisch dat je een tas meeneemt. Toch zien we dat er ook ontzettend veel mensen zijn, die…
De voedselveiligheid is een belangrijk onderwerp voor zowel consumenten als producenten. Het is daarom van groot belang dat er voldoende toezicht wordt…
Streef je naar zakelijk succes dat verder gaat dan winst alleen? Ontdek de kracht van duurzaam en slim ondernemen met refurbished iPhones. In dit…
Het overlijden van een medewerker is een emotionele en zeer heftige gebeurtenis voor elk bedrijf. Het roept niet alleen vragen op over hoe je het beste…
Nederland krijgt er steeds meer ZZP’ers bij. Dagelijks worden er nieuwe eenmanszaken ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en niemand kijkt er…
Een bedrijf starten kan een spannende en lonende onderneming zijn, maar het gaat vaak gepaard met aanzienlijke financiële uitdagingen. Een kostenpost…