Categorieën

Energieaanbieders hebben regelmatig zakelijke energie acties. Vraag is of je daar als ondernemer meteen op moet reageren. Een energiecontract is noodzakelijk voor ieder bedrijf, maar het is niet altijd eenvoudig om alle acties tegen elkaar af te wegen. In ieder geval krijg je meestal wel een behoorlijk scherpe prijs. Dan hoef je niet te onderhandelen. Maar ook als je eenmaal in bent gegaan op de actie, kun je best nog onderhandelen wanneer je contract bijna af dreigt te lopen. Er zijn een aantal aandachtspunten waar je op moet letten als je een zakelijk energiecontract af gaat sluiten.

Inhoudsopgave

Aandachtspunten

Dergelijke aandachtspunten kunnen bijvoorbeeld de duur van een contract zijn. Bij een vijfjarig contract krijg je bijvoorbeeld een mooie korting aangeboden. Dan is het verstandig om eerst even de rekenmachine erbij te pakken, want is die aanbieding wel echt zo voordelig? Als je als bedrijf meerdere vestigingen hebt, kun je bijvoorbeeld alle energiecontracten op één klantnummer registreren. Dan kun je al je energiezaken gemakkelijk terugvinden. En hoe zit het met profiteren van zakelijke energie acties als je een kantoor aan huis hebt?

Profiteer van concurrentie

Je kunt ervan uitgaan dat er vrij veel zakelijke energie aanbiedingen zijn. Op deze site kun je een overzicht vinden. Dit gebeurt het hele jaar door. De concurrentie op de zakelijke markt is moordend. Daardoor kunnen de energietarieven behoorlijk uiteenlopen. De aanbieders hebben allerlei aantrekkelijke deals of welkomstkortingen. Daardoor is het als ondernemer vrij eenvoudig om te profiteren van lagere zakelijke energiekosten. Deze energie aanbiedingen zijn meestal bedoeld voor bedrijven die tot het MKB behoren. Denk aan kleine bedrijven van de zzp’er of middelgrote bedrijven. Dit geldt meestal als je bedrijf minder dan 3×80 ampère verbruikt.

Langdurig contract

Vraag je ten eerste af of een energiecontract met een lange looptijd wel zo voordelig is. Stel: je krijgt 200 euro cashback als je een energiecontract voor 3 jaar tekent. Dat lijkt voordelig, maar wat als je een energiecontract neemt van een jaar? Dan profiteer je bij deze aanbieder misschien niet van korting, maar wellicht kunnen andere aanbieders wel een korting bieden. Er zijn voldoende aanbieders die zelfs bij een eenjarig of tweejarig contract al leuke kortingen geven. Dat is voordelig, want na de looptijd zeg je je contract weer op en stap je over naar een andere energieaanbieder die dan weer een welkomstbonus heeft. Vervolgens zeg je daar na de looptijd weer op en ga je weer (terug) naar een andere aanbieder. Je bent dan weer nieuwe klant en hebt weer recht op een welkomstbonus. Als de bonus 100 euro per jaar is, verdien je dus 300 euro in plaats van 200 euro als je voor een langdurig contract was gegaan.

Alles op één nummer

Als je succesvol ondernemer bent, is het goed mogelijk dat je meerdere vestigingen hebt. Dat is geen probleem voor de energieaanbieder, want deze kan al je contracten op hetzelfde klantnummer zetten. Daardoor kun je onder dit klantnummer alles overzichtelijk terugvinden. Dat is ook mogelijk als je een nieuw energiecontract afsluit en al een bestaande klant bent.

Ander voordeel van meerdere contracten is dat je dus niet per vestiging een andere energieaanbieder nodig hebt. Alleen als de aanbieder niet in een bepaalde regio actief is, is dit niet mogelijk.

Kantoor aan huis?

Als je zzp’er bent is de kans groot dat je een kantoor aan huis hebt. Ook dan is het mogelijk om te profiteren van een zakelijke energie actie. Je hebt dan wel een kantoor nodig die wordt aangemerkt als zelfstandige werkruimte. Je hobbykamer of slaapkamer is geen geldige zakelijke werkruimte. Voorwaarde aan een zakelijke werkruimte is dat deze ruimte een eigen ingang en toiletvoorziening heeft. Daarom kun je geen zakelijk energiecontract afsluiten als je werkt in een garage of aanbouw.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het leven als ondernemer brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats geniet je van ongelofelijk veel vrijheid. Je kunt immers zelf…
Daar sta je dan, met je kersverse KvK inschrijving. Laat jouw ondernemers avontuur maar beginnen! Voorkom een valse start door de meest gemaakte…
Elke ondernemer begrijpt dat de internationale markt een groter publiek is en daarom ook meer winst kan opleveren. Maar hoe verkoop je jouw producten…