Categorieën

Als je leest over een gezonde onderneming gaat het waarschijnlijk in negen van de tien gevallen over de financiële kant van het verhaal. Uiteindelijk onder de spreekwoordelijke streep, zal dit ook de factor zijn waarop een onderneming wel of niet kan voortbestaan. Maar om financieel gezond te kunnen ondernemen, hebben meerdere factoren hier invloed op. In dit artikel hebben we het over gouden tips voor een gezonde onderneming.

Inhoudsopgave

Houdt inzicht in je financiële situatie

Om een financieel gezonde onderneming te worden of te blijven, zal je eerst Inzicht in de financiële situatie van de onderneming moeten krijgen. Het bijhouden van een goede en overzichtelijke administratie helpen je inzicht te krijgen in de cijfers van het bedrijf. Heb je nog voldoende werkkapitaal of moet je hierin investeren? Het inzicht in de kosten, omzet en de winst zullen je helpen bij het maken van keuzes die het bedrijf op dat moment nodig heeft. Om gezond te kunnen ondernemen zul je de doelstellingen moeten bijstellen of uitbreiden.  

Houdt je aan één plan

Als het goed is heb je als ondernemer een bedrijfsplan gemaakt; hoe ga je welke doelstellingen behalen. Maar wat is nu een goed plan? Een duidelijk plan waarbij het schip niet te veel van links naar rechts gaat, is natuurlijk ideaal. Toch zal je de situatie moeten blijven evalueren om te kunnen bijsturen als dit nodig is. Belangrijk is dat de gehele organisatie het plan begrijpt en hier achter staat als een team. Het ‘SMART’ maken van je doelstellingen zal hiervoor zorgen. Doelstellingen worden specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. 

Stimuleer een goede sfeer op de werkvloer

Een goede werksfeer zal altijd leiden tot betere prestaties. Uiteraard hebben je als werkgever hier niet de volledige controle over, maar je kunt je werknemers wel in de juiste richting sturen. Indien mogelijk kun je die bedrijfsstructuur zo plat mogelijk maken. Hierbij bedoelen we zoveel mogelijk gelijkheid creëren. Samenwerkingen worden gelijkmatiger en dit komt de sfeer ten goede. Denk ook eens aan de inrichting van het kantoor en de faciliteiten die aanwezig zijn. Het regelen van een gezonde lunch zal de sfeer goed doen, lekker eten brengt tenslotte mensen samen. Als we dan toch bezig zijn met de gezondheid van het personeel, kun je ze de mogelijkheid bieden tot sport en bewegen. Vitale werknemers in combinatie met voldoende rust zal prestatie verhogend werken.   

Balans tussen werk en privé

Ondernemingen worden vaak gestart vanuit een grote passie, waarbij je hobby ook je werk is geworden. Zonder deze passie zal er ook geen gezonde onderneming ontstaan. Maar je moet opletten dat je niet doorslaat en je privé leven hier de gevolgen van moet ondervinden. Dit is belangrijk voor de financiële kant van het verhaal, maar ook voor de tijd die je privé overhoud. De balans is voor iedereen anders, verdiep je dan ook in dit onderwerp en zoek wat het beste bij jou past. Ook de werknemers hebben een privé leven, en een juiste balans zal bijdragen aan een gezonde onderneming. Je als bedrijf openstellen voor oplossingen en aanpassingen van werknemers kan een groot effect hebben. 

Hoe blijft je bedrijf gezond groeien

Je kent vast de uitspraak ‘stil staan, is achteruit gaan’. En zo werkt het in de meeste gevallen ook in het bedrijfsleven. In het bedrijfsplan zal je hier vast al over hebben nagedacht. Waar wil je over een aantal jaren staan met je onderneming? Vaak kan deze groei alleen plaatsvinden, door het doen van investeringen. Heeft de onderneming zelf niet de middelen om deze investering te financieren, denk dan aan bedrijfsfinanciering. Houd hierbij wel rekening met de rente en aflossing die dit met zich mee brengt. Op naar een gezonde onderneming.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Er zijn tegenwoordig meer ondernemers dan ooit actief in Nederland. Dat is ook logisch, want dankzij het digitale tijdperk is het laagdrempelig om een…
Het bijhouden van een goede administratie is niet alleen belangrijk voor jouw eigen zicht op de financiële gezondheid van je bedrijf, maar ook voor de…
PVC vloeren bestaan al tientallen jaren, en het is nog steeds een populaire keuze voor huiseigenaren vanwege de duurzaamheid en het gemakkelijke…