Categorieën

Het was voor ondernemers altijd erg lastig om aan een hypotheek te komen. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden voor zzp’ers en ondernemers om een hypotheek af te sluiten. Belangrijk is dan wel de vraag hoeveel geld je kunt lenen, want dit bepaalt weer wat je mogelijkheden zijn op de woningmarkt. In dit artikel lees je hoe je erachter komt wat je maximaal kunt lenen.

Inhoudsopgave

Een hypotheek krijgen als ondernemer

Als zzp’er of ondernemer heb je vaak een variabel inkomen. Hypotheekverstrekkers willen graag toch wat zekerheid en kijken daarom naar het verleden en de toekomst. 

Een belangrijke vuistregel is dat geldverstrekkers kijken naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar, waarbij het laatste kalenderjaar als maximum wordt genomen. Als je als zzp’er hetzelfde werk doet als eerder in loondienst, dan werkt dit in jouw voordeel.

Ook als je nog geen drie jaarcijfers kunt overleggen is er meer mogelijk dan je denkt. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je al terecht na een jaar zelfstandigheid. Dan wordt er een toetsinkomen vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap.

Daarnaast kijken geldverstrekkers ook naar de toekomst. Vaak lever je een prognose aan voor je onderneming. Op deze manier kun je onderbouw je bijvoorbeeld dat een winststijging in de afgelopen jaren structureel is. 

Als laatste is ook de branche waarin je werkt belangrijk. Sommige bedrijfstakken zijn risicovoller dan anderen. Sommige banken doen ook geen zaken met ondernemers uit bedrijfstakken waar een hoog risico is op criminaliteit en witwassen.

Hoe bepaal je de maximale hypotheek?

Als zzp’er kun je relatief eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Onder de knop ‘berekenen’ staat een calculator waarmee je je inkomen als ondernemer kunt berekenen. Dit doe je eenvoudig door je fiscale winst en/of inkomsten uit loondienst over de afgelopen jaren op te voeren. De calculator rekent vervolgens het inkomen uit waar de meeste hypotheekverstrekkers mee rekenen.

 Koop je het huis samen met iemand anders, dan voer je ook diens leeftijd en inkomen in. Daarna voer je nog wat zaken in over je financiële situatie en over de toekomstige woning. Tot slot selecteer je de gewenste rentevaste periode. Daarna heb je met een druk op de knop een beeld van je maximale hypotheek. Je ziet dan ook gelijk wat je bruto maandlasten worden. 

Herhaal de berekening regelmatig

De hoogte van je maximale hypotheek verandert van tijd tot tijd. Zo heeft de rentestand een grote invloed op de hoeveelheid geld die je kunt lenen. Je vindt hier wat de actuele hypotheekrente is voor de verschillende rentevaste perioden. Uiteraard kun je de berekening ook opnieuw uitvoeren als je nieuwe cijfers hebt voor je onderneming. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Een (eerste) huis kopen is altijd spannend. Wanneer je zelf niet alle kennis voor het financiële plaatje rondom het afnemen van een hypotheek hebt,…
Je wilt als freelancer zeker weten dat je het juiste aantal uur factureert aan het eind van de maand. Aan de ene kant wil je voorkomen dat hier…
Als ondernemer weet je waarschijnlijk als geen ander hoeveel soorten programma’s en software er bestaan om je te helpen bij de ondersteuning van je…