Categorieën

Hoe kan een mkb-bedrijf ervoor zorgen dat producten die uit een ontwikkelingsland komen op verantwoorde wijze zijn geproduceerd? Mensenrechtenschendingen in je productieketen kunnen immers flinke imagoschade opleveren. Samenwerking met ICCO kan de oplossing zijn.

ICCO bemiddelt tussen het bedrijfsleven en ontwikkelingslanden. De organisatie gelooft in handel als hulp: levensomstandigheden in ontwikkelingslanden zijn te verbeteren door middel van betere handelsrelaties met Westerse bedrijven. ICCO brengt ondernemers in contact met leveranciers in de agro- & foodbusiness over de hele wereld. De organisatie helpt deze boeren met kennis zodat zij de kwaliteit kunnen leveren die het Westen verwacht en zorgt ervoor dat hun levensstandaard erop vooruitgaat.

Walnoten

Een mooi voorbeeld van deze samenwerking is de walnotenproductie in Kirgizië. “Wij hebben hier contact met zo’n 500 walnotenboeren,” vertelt Pepijn Trapman, ICCO-regiomanager voor Zuid- en Centraal-Azië. “Kirgizië is een land met veel handelsmogelijkheden, maar is ook erg arm. Door stabiele handelsrelaties kan een grote groep boeren een beter bestaan opbouwen.”

Daarbij ziet ICCO erop toe dat mensenrechten worden gerespecteerd. In Kirgizië is het bijvoorbeeld normaal is dat het hele gezin meehelpt op de boerderij. “We hebben ervoor gezorgd dat er geen kinderen meer bij de walnotenproductie betrokken zijn. Verder worden dankzij ons hygiënenormen nageleefd en hebben boeren zich georganiseerd,” vertelt Trapman. “Daardoor kunnen zij redelijke prijzen vragen voor hun producten.”

De walnoten uit Kirgizië stonden al bekend om hun hoge kwaliteit, maar de boeren kunnen dankzij de inspanningen van ICCO nu ook het Fair Trade-label gebruiken. Voor producent Intersnack was het heel interessant om deze Fair Trade-walnoten af te nemen. Trapman: “Zij kunnen nu een mooi product aanbieden, waar ook de boeren in Kirgizië goed van kunnen leven. Een win-winsituatie dus.”

Verantwoordelijk

Als ondernemer draag je verantwoordelijkheid voor eerlijk ondernemen. Maar het is niet altijd eenvoudig om een duidelijk beeld te krijgen van de arbeidsomstandigheden in de productieketen. Een organisatie als ICCO kan daarbij een belangrijke rol spelen. Trapman: “Wij hebben een netwerk in 44 landen, we weten dus heel goed hoe we bedrijven

op een veilige manier waarvandaan we op een veilige manier in contact kunnen brengen met verantwoorde producenten. Dat doen we op grote en kleine schaal. Ook mkb’ers kunnen met ons in gesprek. Wij begrijpen zowel de kant van de ondernemer als de situatie in ontwikkelingslanden. Het doel is een handelsrelatie op te zetten waarvan iedereen kan profiteren, net zoals in Kirgizië gebeurt.”

Meer weten?

Weten hoe je als bedrijf een sociale strategie ontwikkelt en waar je de kennis vandaan haalt om verantwoord te ondernemen in ontwikkelingslanden? Download op ICCO.nl het vernieuwde ‘ICCOnomics – The right Way To Do Business’ en ontdek hoe andere bedrijven je voorgaan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner Icco.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Veel ondernemers denken dat het succes van de verkoop van hun bedrijf wordt bepaald aan de onderhandelingstafel. Ze zoeken dan ook vaak een overname…
In sommige situaties kan het vinden van de juiste bedrijfsdeur best lastig zijn. Als het pand een schuin dak, een kraanbaan of een afzuiginstallatie…
Niet iedere PC is geschikt voor zakelijk gebruik. Je werkt vaak met zware en bijzondere software, waar een zware rekenkracht voor nodig is. Om te…