Onze doelstelling is voedselverspilling tegengaan door van reststromen nieuwe innovatieve producten te maken. We hebben al verschillende partners waarmee wij optrekken om hun reststromen te verwaarden.

Om impact te maken is het van belang kennis te delen met andere MKB bedrijven. Daarom is Junion Hanenberg, CEO van IntelligentFood, begin dit jaar gestart het het schrijven van zijn visie om voedselverspilling te verminderen. Dit doet hij niet alleen, maar met co-auteur Annemarie Oord. De titel: ‘Zo onderneem je circulair in food – Op weg naar een duurzame samenleving’.

Door zijn visie en kennis op te tekenen in een boek wil hij anderen motiveren dezelfde modellen en technieken te gebruiken. Een belangrijke schakel in de voedselverspillingsproblematiek, is de verspilling bij productiebedrijven.

Volgens schattingen van de The Food and Agricultural Organization, een onderdeel van de Verenigde Naties, wordt wereldwijd 14% van alle voedselverspilling veroorzaakt bij voedselproductiebedrijven en het transport daar naar toe. Dit is moeilijk te onderzoeken. Bedrijven zijn helaas niet scheutig met het delen van dit soort informatie. Wie loopt ermee te koop dat ze duizenden kilo’s voedsel weggooien omdat dat goedkoper is? Imagoschade is één van de belangrijkste oorzaken voor bedrijven om dit soort informatie geheim houden.

De uitgever van dit boek, Noordhoff Business, heeft Junion Hanenberg gevraagd een lezing te geven over het onderwerp food waste. Op het Grootste kennisfestival van Nederland dat op 16 september in Deventer heeft plaatsgevonden, vertelt Junion zijn visie over hoe je MKB bedrijven kunt motiveren om hun reststromen niet klakkeloos aan diervoederbedrijven te verkopen (Wat door de VN ook als verspilling wordt gezien).

Het nieuwste anti food waste concept waar IntelligentFood zich mee bezig houdt, is het ontwikkelen van het duurzaamste kerstpakket van Nederland. Want ook met Kerst wordt er bij de consumenten, een andere belangrijke schakel in de voedselverspillingsproblematiek, meer dan gemiddeld voedsel verspild. ”We willen consumenten een duurzamere manier bieden om voedsel te consumeren door ze te verrassen met een kerstpakket waarin lekkere producten zitten op basis van reststromen”, zegt Junion Hanenberg. 

Deze Kerst kan er impact worden gemaakt met de kerstpakketten van IntelligentFood, want helaas wordt er in Nederland met Kerst veels te veel voedsel verspild. De helft van de Nederlanders koopt teveel eten in met Kerst. Als gevolg daarvan wordt voor €124 miljoen aan eten weggegooid.

Op de website van IntelligentFood vind je meer informatie over de initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Wil je meer weten mail naar [email protected] of bel naar 010 – 200 20 90

IntelligentFood

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als u uw bedrijf of evenement wilt promoten op het strand, dan zijn beachflags een effectieve manier om op te vallen. Beachflags zijn vlaggen die…
Het organiseren van evenementen kan een grote taak zijn. Je moet ervoor zorgen dat alle deelnemers veilig en beveiligd zijn. Maar het hoeft niet…
Sparen levert maar weinig op. Helemaal als je de inflatie meerekent. Dan blijft er maar weinig van je vermogen over. Veel mensen kiezen voor beleggen,…
Wil je een eigen kaartencollectie laten drukken? Dan ben je zeker niet de enige. Er zijn verschillende redenen om een eigen kaartencollectie te laten…
Heb je onlangs een oud huis gekocht? Of ben je van plan om je oude huis grondig te verbouwen en te renoveren? Dan is deze blog iets voor jou! Het…
Goed omgaan met je geld als ondernemer, zo doe je dat Als beginnende ondernemer is het van cruciaal belang om goed om te gaan met je geld. Geld is…