We zien steeds meer elektrische auto’s rijden. Het aanbod wordt groter, we zien meer laadpalen op het werk of bij tankstations en ook in het nieuws wordt de opkomst van de elektrische auto meer dan ooit besproken. Wat vooral naar voren komt is dat elektrische auto’s beter voor het milieu zijn dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen via werk al een elektrische auto leasen. Maar waarom is zo’n elektrische auto nu precies beter? En is de invloed op het milieu nu echt zoveel beter dan in de benzineauto’s die we gewend zijn? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Inhoudsopgave

Hoe werkt elektrische autorijden?

Veruit het grootste gedeelte van de Nederlanders heeft ooit in een auto op benzine of diesel gereden. Dit zijn auto’s met een benzine – of dieselmotor, waarbij de gassen die uit de uitlaat komen erg schadelijk voor het milieu zijn. Om dit probleem tegen te gaan zijn er tegenwoordig auto’s die op een elektromotor rijden. Hierbij is van een stuk minder sprake van uitstoot van  schadelijke stoffen. Deze elektromotor werkt op een accu die je eens in de zoveel tijd moet opladen om te kunnen rijden. Dit gebeurt aan een laadpaal die je ongetwijfeld al eens hebt zien staan. Ben jij benieuwd naar het soort elektrische auto’s dat momenteel beschikbaar is op de markt? Bekijk hier alle elektrische auto’s. 

Elektrisch autorijden is goedkoper op de lange termijn

Veel mensen hebben tegenwoordig moeite met de uiterst hoge prijzen van benzine en diesel. Dit gaat zelfs zover dat mensen tegenwoordig liever gebruiken maken van het openbaar vervoer of gewoon lekker thuiswerken. Alles om deze kosten te kunnen besparen. De kosten voor het opladen van een elektrische auto is gelukkig een stuk goedkoper. Sterker nog, de kans is groot dat een volle elektrische accu je niet eens meer dan €30-40 zal kosten. 

Een goedkoper bezoekje aan het tankstation

Stel dat je een jaar lang één keer per week jouw auto moet voltanken met benzine, wat je tegenwoordig pak hem beet €60 kost. Hier betaal je in 52 weken ongeveer €3000 voor. Het elektrisch opladen van de auto kost je in dit geval ongeveer €2080 euro. In een jaar bespaar je in dit geval €920. Naast deze benzinekosten ben je overigens ook minder geld kwijt aan wegenbelasting. Doordat de overheid het elektrisch rijden stimuleert, hoef je simpelweg minder af te dragen voor het gebruik maken van het Nederlandse wegennet. 

Een hogere aanschafwaarde van elektrische auto’s

Aan de andere kant moet gezegd worden dat het aanschaffen van een elektrische auto een stuk duurder is. Deze auto’s gaan nu eenmaal voor hogere prijzen over de toonbank dan de oudere benzine- en dieselauto’s. Het is daarom lastig te zeggen wat nu precies het goedkoopste is. Wat wel duidelijk is, is het feit dat je op de langere termijn goedkoper uit bent met een elektrische auto. Dit komt voornamelijk doordat je amper geld kwijt bent aan het opladen. Over een periode van een aantal jaar loop je daarom weer bijzonder veel in op de gemaakte hogere kosten voor het kopen van de elektrische auto.

De invloed van elektrisch rijden op het milieu

De keuze voor het produceren van elektrische auto’s is er natuurlijk niet voor niets. Het blijkt namelijk dat een elektrische auto over de gehele levensduur gemiddeld 60% minder CO2 uitstoot dan een auto met een uitlaat. Een gemiddelde auto die elektrisch rijdt, stoot in z’n totaliteit een kleine 20.000 kilo CO2 uit. Voor een gemiddelde auto die op benzine of diesel rijdt ligt dit aantal op 52.000. Hierin zien we allemaal het grote verschil dat duidelijk in het voordeel van de elektrische auto is. 

Steeds minder schadelijke opgewekte energie

Uit bovenstaande informatie blijkt dat elektrisch rijden ook schadelijk voor het milieu is. Het is dan ook een illusie dat elektrische auto’s helemaal geen negatieve invloed op het milieu hebben. Bij het opwekken van de benodigde energie voor de elektrische auto komen namelijk ook schadelijke stoffen vrij. Een kanttekening hierbij is het feit dat we tegenwoordig steeds meer bezig zijn met het natuurlijk opwekken van energie. Wat te denken van de zonne-energie en windenergie die meer en meer worden gebruikt? Dit zorgt ervoor dat er over een tijdje steeds minder schadelijke stoffen vrijkomen bij het opwekken van de energie.

Elk beetje helpt!

Uit dit artikel blijkt dat elektrisch rijden beter voor het milieu is dan het rijden op brandstof. Daarbij is het logisch dat elk beetje helpt. Hoe meer mensen op termijn kiezen voor een elektrische auto, hoe minder schade we aanrichten op het milieu. Uiteraard is het aan iedereen zelf hierin een keuze te maken. Maar ken je die zin dat een betere wereld bij jezelf begint?

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Ben je net begonnen met een eigen onderneming? Ben je een aannemer en heb je hiervoor echt een zakelijke auto nodig? Wanneer je net met een onderneming…
Als jij je al eens hebt verdiept in jouw online marketingopties, zal je ongetwijfeld de termen SEO en SEA zijn tegengekomen. Beide strategieën hebben…
Tijdens de pandemie werd thuiswerken een verplichting. Vergaderingen vonden online plaats. Nu, na de pandemie, is thuiswerken nog steeds erg normaal…