Categorieën

Drie jaar geleden vreesden we massaal dat de coronapandemie voor een wereldwijde economische crisis zou zorgen. Die crisis bleef uit, maar nieuwe uitdagingen dienden zich aan. Denk aan de gestegen prijzen van materialen en de vraag hoeveel hiervan aan klanten door te berekenen. Daarnaast kampen ook zowat alle ondernemingen met een personeelstekort. Een hoge werkdruk ligt door allerlei oorzaken op de loer. Juist in deze tijden is het daarom belangrijk om aandacht te houden voor veilig en gezond werken.

Inhoudsopgave

Werkstress als groot arbeidsrisico

Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk deed onderzoek naar arbeidsrisico’s. Hieruit bleek dat een hoge werkdruk het moeilijker maakt om veilig te werken. Werkstress zou hierdoor het grootste arbeidsrisico zijn. Dit kan immers leiden tot bedrijfsongevallen en zowel psychische als fysieke klachten veroorzaken. En dit kan langdurig verzuim tot gevolg hebben. Dat wil geen enkele ondernemer, want dan moet het werk met nog minder mensen uitgevoerd worden.

Uit het onderzoek waarbij werkgevers in heel Europa ondervraagd waren naar veilig en gezond werken, bleek dat Nederland best goed scoorde. Bijvoorbeeld als het gaat om het advies dat werkgevers geven aan medewerkers. En voor wat betreft de aandacht voor veiligheid en gezondheid in managementmeetings. Toch zijn er ook verbeterpunten. Zo gaan Nederlandse werkgevers in vergelijking minder systematisch om met werkstress dan bedrijven in andere Europese landen. En dat terwijl juist een systematisch aanpak de werkdruk kan verminderen. 

Veilig en gezond werken door de VCA

Veilig werken vraagt dus om duidelijke processen en afspraken. Ondernemingen kunnen dan ook eigenlijk niet meer zonder bijvoorbeeld de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA). Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een simpele afvinklijst gaat, behelst VCA veel meer. Denk aan allerlei werkmethodes en aandachtspunten op het gebied van veilig en gezond werken, vooral voor medewerkers in risicovolle werkomgevingen.

Individuele medewerkers in onder meer de elektrotechniek, procesbesturing, petrochemische industrie en bouw kunnen bij vcacursus.nl terecht voor een persoonscertificering. Sluiten ze de cursus, die onder meer klassikaal en online te volgen is, af met het behalen van hun VCA certificaat? Dan weet je als onderneming in ieder geval dat ze basiskennis hebben over hoe ze bij het uitvoeren van hun werkzaamheden veilig kunnen werken en hoe ze rekening kunnen houden met gezondheid (zowel hun eigen gezondheid als die van anderen) en het milieu.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In PowerPoint kunt u sinds kort gebruikmaken van de volgende nieuwe…
Als particulier of als bedrijf heb je soms te maken met fiscale vraagstukken. Zowel bij fiscaal strafrecht, fiscale planning en andere belastingzaken…
Er zijn tegenwoordig meer ondernemers dan ooit actief in Nederland. Dat is ook logisch, want dankzij het digitale tijdperk is het laagdrempelig om een…