Dit is een lastige vraag en geen ‘leuk’ onderwerp om het over te hebben. Maar het is een aanzienlijk risico. In het belang van de continuïteit van de onderneming is het erg belangrijk om dit risico af te dekken.

“Als financieel adviseur maak ik (te) vaak mee dat dit onderwerp onbesproken blijft. Ik in de loop der jaren honderden ondernemers mogen adviseren en constateer dat veel ondernemers zich onvoldoende realiseren welke risico’s zij nemen als zij geen compagnonsverzekering afsluiten”, zegt Ron Mulder.

Ron Mulder

Ron Mulder is al sedert begin jaren negentig werkzaam als pensioenadviseur en heeft ruim elf jaar bij een groot accountantskantoor gewerkt. In oktober 2020 maakte hij de overstap naar Ten Hag Financiële Dienstverleningsgroep, een onderneming met negen vestigingen en meer dan honderd medewerkers. Bij beide organisaties heeft hij regelmatig contact (gehad) met bedrijven met compagnons.

Veel compagnons hebben niets geregeld

Bijna zestig procent van de bedrijven met een compagnonsconstructie heeft geen compagnonsverzekering. Dat zijn dus ongeveer 120 duizend bedrijven die een groot risico lopen. Een kwart daarvan weet niet eens dat de erfgenamen van zijn of haar compagnon diens aandelen krijgen na het overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek dat verzekeraar Scildon in 2020 heeft uitgevoerd.

Ron Mulder: “Als dat gebeurt, kunnen die erfgenamen zich gaan bemoeien met de onderneming. Of, erger nog, het aandeel verkopen aan een nieuwe mede-eigenaar, waardoor de langstlevende compagnon een nieuwe collega krijgt waar hij niet zelf voor heeft gekozen. Dat is voor beide compagnons vaak niet wenselijk.”

Stel de toekomst van je bedrijf zeker

Heb je een compagnonsverzekering afgesloten, dan keert de verzekeraar na het overlijden van je compagnon een bedrag uit waarmee je het aandeel van de ander kunt afkopen. Zo kun je de toekomst van jullie bedrijf zelf in de hand houden. En kun je je bedrijf blijven voortzetten na het overlijden van je zakenpartner. Veel ondernemers zouden dat nu niet kunnen omdat het overlijden van de compagnon te grote (financiële) gevolgen met zich mee zou brengen.

Ron Mulder: “Bij het overlijden van een van beide zakenpartners valt namelijk niet alleen zijn of haar specifieke kennis en vaardigheden weg. Je moet ook de omzet die je compagnon binnenbracht en die nu wegvalt, kunnen missen of compenseren. Daarnaast komen ook de kosten van bijvoorbeeld het personeel of de bestaande leningen voor de rekening van de overgebleven compagnon. Deze kosten kunnen flink oplopen en zijn voor veel ondernemers niet zomaar te dragen.

Het antwoord op de vraag

Het antwoord op de vraag die ik aan in de kop van dit artikel stelde, is dus vaak ‘nee’. Dat houdt in dat de langstlevende compagnon door het overlijden van zijn zakenpartner zijn vermogen in de onderneming voor een belangrijk deel verloren ziet gaan. Of het bedrijf houdt daardoor op te bestaan. De droom die daar vaak mee samenhangt valt dan in duigen.”

Praat met uw adviseur over een goede oplossing

Een compagnonsverzekering biedt in zo’n geval redding! Tegen een relatief klein bedrag per maand ben je al verzekerd en krijg je financiële zekerheid. Wil jij weten of jij het (onverwacht) overlijden van jouw compagnon financieel kan dragen? Maak dan een afspraak met jouw financieel adviseur of wellicht met Ron Mulder (06-10843038). Hij of zij kan een inschatting maken van de extra kosten die het overlijden van jouw mede-eigenaar met zich mee brengt en als het nodig is een geschikte compagnonsverzekering voor je afsluiten. Heb je liever dat een andere onafhankelijk financieel adviseur contact met jou opneemt? Klik dan hier.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
De reden waarom bedrijven marketing toepassen is heel simpel. Een bedrijf moet winst maken, anders gaat het failliet. Daarom zijn de primaire doelen…
Een sportbh wordt vaak geassocieerd met sportkleding en het uitoefenen van sportactiviteiten. Echter, afhankelijk van het type werk dat wordt…
Ondernemers profiteren van de nodige voordelen als zij een zakelijke bankrekening openen. Zakelijk geld en privégeld wordt bijvoorbeeld van elkaar…
Een bedrijf aan huis is geschikt voor iedereen. Het eerste voordeel is dat je niets uitgeeft om een ​​kantoorruimte te huren of te kopen. Het…
Het is maandagochtend en het kantoorleven is weer begonnen. Je zit elke dag op dezelfde plek en dat voor 40 uur per week. De schoonmaakster heeft het…
Als ondernemer ontkom je in de tijd van digitaliseren en automatiseren niet aan een snelle uitbreiding van het IT-landschap binnen jouw organisatie….