Het adressenbestand dat je inzet voor je direct marketingcampagne, marktonderzoek of acquisitie, bepaalt voor een groot deel het succes dat je gaat behalen. De grootste uitdaging is om een adressenbestand te creëren van de meest kansrijke prospects. Het selecteren van een interessante doelgroep en het bestellen van je adressenbestand kan eenvoudig via een webshop voor zakelijke adressen. De tarieven zijn gunstig en met behulp van de onderstaande tips, kom je tot een goed bestand met zakelijke adressen en gegevens waarmee je de best mogelijke resultaten behaalt.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Tip 1 Selecteer je doelgroep zo specifiek mogelijk

Een complete zakelijke database bevat ruim 3 miljoen adressen van organisaties, overheid, instellingen, stichtingen en verenigingen. Naast deze adressen zijn er diverse kenmerken in databases aanwezig die ervoor zorgen dat je heel specifiek je ideale doelgroep kunt selecteren uit de totale bedrijvendatabase. Zijn postordergevoelige bedrijven interessant voor je of wil je in contact komen met bedrijven die zich alleen richten op de B2C markt? Je adressenbestand kan op enorm veel verschillende manieren worden gesegmenteerd.

Selecteer bijvoorbeeld op branche, regio, bedrijfsgrootte en bij sommige leveranciers zelfs op BAG informatie. Met deze Basisregistratie Adressen en Gebouwen beschik je over informatie zoals het bouwjaar, de oppervlakte en het gebruiksdoel van de gebouwen waarin de organisaties gevestigd zijn. Wees specifiek! Hoe beter je doelgroep is afgebakend, hoe hoger de Return on Investment van je campagnes.

Naast allerlei kenmerken die je kunt inzetten om gericht de juiste prospectadressen voor jouw campagne te selecteren, kun je meestal ook zelf bepalen welke informatie je wilt ontvangen. Heb je genoeg aan alleen het adres of wil je bijvoorbeeld de naam van de directeur, een telefoonnummer, het algemene e-mailadres of het webadres erbij? Het bestand dat je na je selectie kunt downloaden, is vaak een eenvoudig te gebruiken Excel bestand met een aparte kolom per aangekocht kenmerk.

Tip 2 Gebruik alleen actuele gegevens

Naast het selecteren van je specifieke doelgroep uit de totale B2B database, speelt ook de kwaliteit van de data een essentiële rol. Ga pas over tot de aankoop van je bestand met zakelijke adressen, kort voordat je het bestand daadwerkelijk gaat inzetten. Bedrijfsgegevens muteren namelijk voortdurend; bedrijven verhuizen, fuseren of houden op te bestaan. Het is een verspilling van tijd en geld wanneer je met verouderde data aan de slag gaat. Anderzijds komen er ook veel starters bij. Jaap Wolff, eigenaar van Mijndoelgroep.nl: ”Wij zien het aantal startende bedrijven ieder jaar stijgen. Zo zijn er in 2021 ruim 120.000 nieuwe organisaties aan onze bedrijvendatabase toegevoegd.” Deze starters vormen voor veel campagnes juist een interessante doelgroep. Een gemiste kans wanneer de meest recente nieuwkomers in jouw prospectbestand ontbreken. Kortom, zet een adressenbestand in vanuit een bedrijvendatabase die continu actueel wordt gehouden en zet het bestand kort na aankoop in.

Beschik je al over een klanten- of prospectbestand maar twijfel je aan de actualiteit van de gegevens? Enkele webshops waaronder Mijndoelgroep.nl beschikken over de mogelijkheid om online de datakwaliteit van je bestand te checken. Mocht de kwaliteit niet optimaal zijn, dan kun je het online updaten en verrijken. Dit kan ook in combinatie met het aankopen van nieuwe prospects zonder dat er dubbele gegevens in je prospectbestand terecht komen.

Tip 3 Grootse plannen, begin met een kleine test

Wanneer je twijfelt over je doelgroep of het kopen van een adressenbestand, wil je niet direct een bestand kopen met duizenden prospects. Bij webshops voor zakelijke adressen betaal je vaak geen vaste kosten per order. Dit maakt het aantrekkelijk om te testen met een klein bestand. Mocht het resultaat van de test tegenvallen, dan kun je tussentijds je doelgroep bijstellen en opnieuw een bestand aankopen zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Heb je gegevens aangekocht voor bijvoorbeeld een telefonische acquisitie en blijkt dit zo succesvol, dat je binnen no time door je data heen bent, dan kun je bovendien eenvoudig en snel over een nieuw prospectbestand beschikken. Er wordt in de shop dan zelfs rekening gehouden met de reeds geleverde data zodat je geen prospects dubbel benadert. 

Veel webshops voor adressen bieden je een dashboard waarin je bestanden bewaard worden. Zo kun je de data downloaden wanneer je het nodig hebt en kun je ook later nog je prospectbestanden inzien. Volgende bestellingen kun je bovendien ontdubbelen met de data die je reeds hebt aangekocht. De naam of omschrijving van het bestand kun je vaak zelf bepalen waardoor je meerdere bestanden goed kunt herkennen. Met al dit gebruiksgemak en de aantrekkelijke tarieven is het zeker de moeite waard om je zakelijke adressenbestanden eens online aan te schaffen. 

Wil je meer weten over het online aankopen van zakelijke adressen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Marifoons zijn essentiële communicatiemiddelen voor de scheepvaartsector. Ze spelen een cruciale rol in het waarborgen van veilige en efficiënte…
De hoge energietarieven uit de afgelopen winter maakten dat veel particulieren in Nederland heel bewust op zoek gingen naar een goedkopere…
De afgelopen tijd heb je als ondernemer ontzettend hard gewerkt aan het bouwen van jouw eigen bedrijf. Zelf weet je als geen ander waar jouw…
De kantooromgeving van een bedrijf is vaak het visitekaartje van het bedrijf: het is het eerste dat klanten zien wanneer ze binnenkomen en het geeft…
Verlichting is een essentieel aspect van elk bedrijf, en het kiezen van de juiste verlichtingsoplossing is cruciaal voor het creëren van een…
Het is geen geheim dat SEO een belangrijk onderdeel is van online marketing. Maar hoe stuur je jouw SEO team goed…