Categorieën

Ontspannen is een must voor iedereen, maar voor ondernemers geldt het des te meer. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers regelmatig stress ervaren. Je hebt als ondernemer te maken met een hoge werkdruk, deadlines, een sterke concurrentie en wellicht financiële zorgen. Het werk gaat altijd door, waardoor je altijd ‘aan’ staat.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Een bepaalde mate van stress is niet erg, het zorgt er juist voor dat je goed kunt presteren. Maar als stress de overhand neemt kan je gezondheid er onder lijden, met soms een burn-out tot gevolg. Wat kun je doen tegen werkstress? Wij delen 4 tips waardoor je leert ontspannen als een baas. 

Werkstress: let op de signalen

De klachten die je ervaart bij werkstress zijn bij iedereen anders. Luister naar je lichaam en leer stresssignalen herkennen. Stress uit zich bij sommige mensen in spanningsklachten zoals slecht slapen, een snelle hartslag en hoofdpijn. Anderen ervaren rugklachten of vermoeidheid. Ook kun je een kort lontje hebben (geïrriteerd zijn). Allemaal signalen die op stress kunnen wijzen. Zie hier een overzicht van de meest voorkomende stressklachten:

  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid
  • Angst- en paniekaanvallen
  • Geïrriteerd zijn
  • Slapeloosheid
  • Een opgejaagd gevoel
  • Hyperventilatie
  • Een snelle hartslag
  • Pijnlijke schouders en nek
  • Rugklachten

Herken je één of meer symptomen? Blijf er niet mee rondlopen. Negeer deze signalen niet, maar trek aan de bel. Onderstaande tips kunnen je hierbij op weg helpen. 

Ontspannen als ondernemer: zo leer je omgaan met stress 

Breng structuur aan

Je kunt veel stress ervaren als je het overzicht kwijtraakt. Als je overzicht hebt, heb je veel meer het gevoel dat je alles onder controle hebt. Structuur aanbrengen zorgt voor rust in je hoofd en brengt regelmaat. Je weet waar je aan toe bent, waardoor je je niet meer snel overweldigd voelt. Hierdoor ben je beter opgewassen tegen stressvolle situaties. Zorg voor een duidelijke planning en maak schema’s en to-do-lijstjes. Dit kan met behulp van een agenda, maar er zijn ook online programma’s die je helpen met plannen. Op deze manier houd je overzicht.

Laat je niet afleiden, zet notificaties uit

Ben je ook 24/7 je whatsapp, e-mail of social media aan het checken? Stop daar mee. Een constante stroom aan mailtjes, telefoontjes en appjes leidt enorm af en kan veel stress opleveren. Zet daarom notificaties uit. Spreek met jezelf tijden af waarop je alles checkt. Lees je mail bijvoorbeeld twee keer per dag en plan een vast moment voor je social media. Focus de rest van de tijd zoveel mogelijk op het ondernemen. 

Stress? Let op je magnesium inname 

Wist je dat als je last hebt van werkstress, je lichaam meer magnesium verbruikt? Magnesium is namelijk een belangrijk anti-stress mineraal. Het helpt je spieren ontspannen en heeft een kalmerende werking. Bij hoge stress levels heeft jouw lichaam meer magnesium nodig om alle functies goed uit te kunnen voeren. Het is dus raadzaam om in tijden van stress een magnesium supplement te gebruiken. Hierdoor blijft het magnesiumgehalte in je lichaam op peil én kan jouw lichaam beter ontspannen. 

Delegeer

Je hoeft niet alles zelf te doen, delegeren is ook een optie. Je kunt als ondernemer niet overal een expert in zijn. Schakel dus hulp in voor zaken die je veel energie kosten. Bijvoorbeeld een boekhouder die de administratie voor jou verzorgt. Of iemand die het huishouden voor je doet. Het is een investering, maar het geeft een hoop rust. Het levert tijdwinst op die je aan het ondernemen zelf kunt besteden. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als het gaat om het kopen van een scootmobiel, is ScootmobielCentrum.com dé plek waar kwaliteit, expertise en klanttevredenheid samen…
Als je een zakelijke ruimte optimaal wilt benutten, zijn er enkele dingen die je kunt doen. Het inrichten van een ruimte kan voor sommigen eenvoudig…
De luchtkwaliteit in industriële omgevingen heeft een aanzienlijke impact op zowel de productiviteit als de gezondheid van werknemers. Vervuilde…
Een heerlijke witte wijn kan altijd. Bij een goed diner bijvoorbeeld, als er iets te vieren valt of gewoon zomaar. Dat zal elke wijnliefhebber beamen….
Fietsen is populair, maar de wegen worden steeds drukker en onveiliger. Een fietsspiegel is een eenvoudige toevoeging die je veiligheid kan vergroten….
In de speelgoedindustrie is LEGO al lang niet meer exclusief het domein van jonge bouwers. De fascinatie voor deze iconische bouwstenen heeft een nieuw…