In de media lees je veel over cryptocurrencies, de digitale munten zoals Bitcoin komen vaak in het nieuws. De laatste tijd zijn de koersen van deze munten flink gestegen en dat betekent dat veel investeerders een graantje hiervan mee willen pakken. Maar is het verstandig om als ondernemer geld te stoppen in de cryptomarkt? Kun je als ondernemer veilig investeren of kun je beter persoonlijk investeren?

Wat is cryptocurrency voor een soort munt?

Voordat we ingaan op  de voordelen van investeren in cryptomunten moet je weten wat cryptovaluta eigenlijk is.  Cryptomunten zijn digitale munten die in een digitale wallet bewaard worden en ingekocht, verkocht en als betaalmiddel gebruikt kunnen worden. Voorbeelden van deze munten zijn de Bitcoin, Dogecoin en Ripple. Het heeft een decentraal karakter en ze worden verhandeld via digitale coderingen. Je kunt crypto’s komen via een broker zoals Litebit en weer verhandelen wanneer je denkt dat het een gunstig moment is of wanneer de koers is gestegen.

Zakelijk of persoonlijk investeren?

Steeds vaker zie je dat ondernemers investeren in cryptocurrencies en zo ze hopen extra winst te maken. Want als je geluk hebt kan de munt flink stijgen en maak je in een korte tijd veel winst. Maar de koers van crypto’s zijn grillig en het kan dus ook goed zijn dat de munt  net zo hard daalt als deze stijgt. Het is dus van belang dat je alleen geld investeert dat je echt kunt missen. Ook is investeren in cryptovaluta eigenlijk niet voor korte termijn. Vaak trekt de koers op langere termijn weer bij. Zowel zakelijk als privé moet je belasting betalen over de waarde van je cryptomunten.

Over crypto’s wordt via de Belastingdienst in box 3 belasting betaald. Belangrijk om te weten is dat het bedrag waarover belasting betaald moet worden, bepaald wordt aan de hand van de cryptokoersen en waarde van je investering op 1 januari.  Voor ondernemers geldt daarbij ook dat ze de winst uit crypto’s mogen optellen bij hun ander winst, maar een eventueel verlies is voor eigen rekening. Doordat cryptovaluta ook een hoog risico kennen kunnen sommige banken weigeren dat je een zakelijke rekening gebruikt voor handelen van crypto’s. Let hier dus goed op bij het starten met beleggen. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Indeed
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Niet iedere PC is geschikt voor zakelijk gebruik. Je werkt vaak met zware en bijzondere software, waar een zware rekenkracht voor nodig is. Om te…
Als jij je al eens hebt verdiept in jouw online marketingopties, zal je ongetwijfeld de termen SEO en SEA zijn tegengekomen. Beide strategieën hebben…
Cryptocurrency lijkt tegenwoordig een snel stijgende trend in de financiële sector en het lijkt in de loop van de tijd in bedrijven te worden…