Nu de particuliere woningen al voor een groot deel van zonnepanelen zijn voorzien. Is de zakelijke markt voor zonnepanelen aan de beurt.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Sinds 1 juli 2023 is er vanuit de Nederlandse overheid, sprake van een energiebesparingsplicht. Dit houdt in dat bedrijven die een groter verbruik hebben dan 50.000 kWh per jaar, verplicht zijn om te verduurzamen. 

De energiebesparingsplicht stelt als voorwaarde dat alle investeringen om te verduurzamen met een terugverdientijd van 5 jaar uitgevoerd moeten worden. 

Om het stroomverbruik van uw onderneming te verduurzamen, spelen zonnepanelen een belangrijke rol. Gelukkig zijn er in tegenstelling tot de particuliere markt, nog vele zakelijke subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. 

Waarom zakelijk zonnepanelen laten plaatsen?

Als u dus meer dan 50.000 kWh per jaar verbruikt, dan bent u verplicht om te verduurzamen. Ook als uw bedrijf niet verplicht is om te verduurzamen, kunt u genieten van vele verschillende voordelen met zonne-energie. 

We bespreken de voordelen die komen kijken bij de installatie van zakelijke zonnepanelen.

  • Besparing op de energierekening: de prijs voor elektriciteit is in de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. De prijs lijkt nu weer wat te dalen, maar ligt nog altijd veel hoger dan voorgaande jaren. Door uw eigen groene energie op te wekken met zonnepanelen hoeft u het stroom niet meer duur in te kopen. 
  • Duurzaam bedrijfsimago: in Nederland zijn we al jaren bezig met verduurzamen. Hierdoor heeft de gemiddelde consument duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit maakt ook dat de duurzaamheid van een bedrijf meegenomen worden in het uiteindelijke besluit om te kopen. Is uw bedrijf aantoonbaar duurzaam dan helpt dit om de verkopen van uw bedrijf te stimuleren.
  • Subsidies voor zakelijke zonnepanelen: op dit moment zijn er behoorlijk wat voordelige subsidies beschikbaar om zakelijk zonnepanelen te laten plaatsen. Hierdoor betaalt de overheid een groot gedeelte van uw investering om te verduurzamen. Zonnepanelen zijn standaard al rendabel en kunnen binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend worden. Door de extra subsidies maakt u minder kosten, waardoor de zonnepanelen zich nog sneller terugverdienen.


Energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek, afgekort EIA, is een zeer voordelige overheidssubsidie waarmee u de fiscale winst kunt verlagen. Dit is van toepassing op bedrijven die investeren in bedrijfsmiddelen waarmee de uitstoot van CO2 gereduceerd wordt. 

Door zonnepanelen op het dak van uw bedrijf te plaatsen, vermindert u de uiteindelijke CO2 uitstoot. Als u elektriciteit inkoopt bij de energieleverancier, dan is de kans groot dat het eigenlijk grijze stroom betreft. 

We spreken van grijze stroom als het stroom wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, wat slecht is voor het klimaat. 

Bij het proces van stroom opwekken met zonnepanelen, komt geen CO2 vrij. Alleen bij de productie van de panelen, maar dit is verwaarloosbaar. Hierdoor kunt u ook bij zonnepanelen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek.

Als u zakelijk investeert in zonnepanelen, dan kunt u 40% van de totale investeringskosten aftrekken van de winst. Doorgaans behaalt u hiermee een totaal voordeel van 10% op de totale kosten. 

Hiervoor is in het jaar 2024 een budget van 259 miljoen euro beschikbaar. Wees er dus snel bij!

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), is een subsidie waarmee het investeren in bedrijfsmiddelen verder aangemoedigd wordt door de overheid. Als u zakelijk investeert in zonnepanelen dan valt dit doorgaans onder de noemer bedrijfsmiddelen. Dit houdt in dat u een gedeelte van de investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst. 

Als u met uw onderneming op jaarbasis voor minder dan €2800 investeert in zonnepanelen, dan komt u niet aanmerking voor de KIA. 

Voor investeringen in bedrijfsmiddelen die tussen de €2.801 en €69.768 liggen, is 28% van het investeringsbedrag aftrekbaar. Dit gebeurt naast de overige zakelijke voordelen zoals het afschrijven van uw zonnepanelen. 

Als het investeringsbedrag hoger ligt, dan kunt u voor een investering tussen de €69.766 en €129.194 nog eens €19.535 van de fiscale winst aftrekken. 

Voor verdere toelichting raden we aan de tabel hieronder te volgen. Dit is de tabel voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in 2024. 

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.800 0%
€ 2.801 t/m € 69.765 28% van het investeringsbedrag
€ 69.766 t/m € 129.194 €19.535
€ 129.195 t/m € 387.580 € 19.535 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 129.195
meer dan € 387.580 0%

Subsidieregeling duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)

De subsidie SDE++ is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren om te verduurzamen. Hiermee wordt het risico voor bedrijven voor een groot gedeelte gedekt door de overheid. 

Hierbij wordt gekeken naar de uiteindelijke productiekosten per kWh. Als u met uw bedrijf stroom kunt opwekken voor €0,30 per kWh en de marktwaarde ligt op een bedrag van €0,25 per kWh. Dan krijgt u per kWh die u opwekt een vergoeding van €0,05. We spreken in dit geval van een subsidie voor de onrendabele top. 

Als de kosten voor het verduurzamen, dus boven de marktwaarde uitvallen, dan krijgt u dit vergoed. Hierdoor lopen bedrijven minder financieel risico in de energiemarkt, waarbij prijzen aanzienlijk kunnen fluctueren. 

Ligt de marktwaarde voor stroom per kWh echter hoger dan de productiekosten van uw zonne-energie. Dan zult u geen subsidie meer ontvangen.  

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Tot 31 december 2023 was het ook mogelijk om gebruik te maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee kreeg u een vaste vergoeding per kW vermogen in uw zonnepanelen systeem. 

Helaas is deze toepassing sinds 2024 niet meer van toepassing op zonnepanelen. Daarentegen kunt u de subsidie nog wel gebruiken voor een zonneboiler, hybride warmtepomp of windturbine.

Zakelijk investeren in zonnepanelen

Als u zakelijk investeert in zonnepanelen kunt u gebruik maken van de EIA, KIA en SDE++. Hiermee wordt een groot gedeelte van uw investering in zonne-energie, door de overheid vergoed. 

Het is belangrijk dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om het land goed te kunnen verduurzamen. Gelukkig staat u er met uw bedrijf niet alleen voor, de overheid draagt graag een steentje bij. 

Helaas is de subsidie ISDE niet meer beschikbaar voor zonnepanelen. U kunt het nog wel gebruiken voor bijvoorbeeld een zonneboiler.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Beleggen in edelmetaal is al eeuwenlang een populaire manier om investeringen te beschermen tegen inflatie en politieke en economische onzekerheid….
Aanstaande woensdag 22 november (2023) staan we weer in de rij voor de verkiezingen. Daarbij zijn voor iedereen andere thema’s meer of minder van…
In een wereld waar duurzaamheid en kostenbesparing steeds belangrijker worden, kan het aanschaffen van tweedehands witgoed voor je onderneming een…
Terwijl de bladeren buiten beginnen te vallen en de temperaturen zakken, is er niets zo geruststellend als rustig thuiskomen in je warme huisje. Met…
Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat het aantal installaties van zonnepanelen de afgelopen jaren explosief…
Tegenwoordig is efficiënt netwerkbeheer niet langer meer een luxe maar een noodzaak. Gezien we leven in een tijd waarin technologie een belangrijke…