Als professional is een veilige werkplek een must. Valbeveiliging voor als je aan de slag gaat op het dak is, daarom ook meer dan belangrijk. Je werkt tenslotte op grote hoogtes waar de omstandigheden verre van stabiel zijn, of je nu werkt op een plat dak of een schuin aflopend dak.

Inhoudsopgave

Wat is er precies nodig voor een goede valbeveiliging voor daken, en met name voor valbeveiliging voor platte daken?

Om ongelukken te voorkomen én verplicht

Een val is in Nederland een van de meest voorkomende oorzaken van dodelijke ongevallen die tijdens het werk gebeuren. Daarom is goede bescherming tegen ongelukken essentieel. Bovendien is het ook wettelijk verplicht om met valbeveiliging te werken als je werkzaamheden verricht op een plek boven de 2.5 meter. Deze verplichting geldt ook min of meer bij alle werkzaamheden waar een valrisico bij aanwezig is. Het maakt dan niet uit of je op een vlak of schuin oppervlak aan het werk bent. Deze wettelijke verplichting is omdat het risico op een val waarbij je blijvend letsel oploopt, of die zelfs een dodelijke afloop heeft, aanzienlijk is. Voor de eigenaar van een pand waar vaak onderhoud op daken moet plaatsvinden, denk aan een dak met zonnepanelen, kan het aanbrengen van een valbeveiliging ook verplicht zijn.

Permanente valbeveiliging

Valbeveiliging kan worden toegepast op verschillende manieren. Je kan een dak permanent valveilig maken. Als er regelmatig onderhoud of inspectie nodig is op een dak, is deze vorm van valbeveiliging noodzakelijk, maar ook het meest praktisch. Het voordeel is namelijk dat je ten allen tijde goed beschermd bent op het dak, en het ook niet uitmaakt met hoeveel mensen je aan het werk bent. De beveiliging is er altijd.

Permanente valbeveiliging kan bijvoorbeeld met de aanleg van looppaden op daken met een groot oppervlak. Zo heb je grip en houvast als je op een dak aan de slag moet of iets moet inspecteren. Dakrandbeveiliging is met name voor platte daken van levensbelang. Beveiliging zoals hekwerken garanderen zo de beste bescherming. Deze permanente beveiliging is een vorm van collectieve valbescherming. Collectieve bescherming zorgt voor een veilige werkplek voor iedereen die op dat moment aan het werk is.

Collectieve valbescherming: permanent of tijdelijk

Collectieve valbescherming kan ook tijdelijk worden aangebracht op daken. Dit is bijvoorbeeld bij de opbouw van een dakspant. Deze beschermmiddelen worden alleen tijdens de duur van de klus gebruikt en worden dan verwijderd. Kooiladders en steigers zijn vormen van tijdelijke collectieve valbescherming. Ook het gebruik van mobiele gaasmatten bij de opbouw van een dakspant, is een vorm van tijdelijke collectieve valbescherming.

Persoonlijke valbescherming op daken

Collectieve valbescherming is voor een kleine, tijdelijke klus op een dak of plat dak waar weinig mensen aan werken niet altijd nodig. Het is in sommige gevallen ook niet handig. Persoonlijke valbeveiliging is daarom altijd erg belangrijk. Persoonlijke beschermmiddelen, die nodig zijn voor werkzaamheden op daken, behoren tot categorie 3 beschermingsmiddelen. Dit zijn beschermingsmiddelen voor werkzaamheden met een hoog risico op ongevallen met overlijdenskans of onherstelbaar letsel. Ook al zijn collectieve beschermmiddelen aanwezig bij het werk op een dak, toch moet vaak ook persoonlijke valbescherming worden gebruikt.

Persoonlijke valbeveiliging bevat drie belangrijke onderdelen: een ankerpunt, een harnas en een veiligheidslijn Het vaste ankerpunt kan structureel aan het gebouw bevestigd of mobiel zijn. Deze wordt verbonden met een harnas. Een standaard valbeschermingsharnas heeft een ankerpunt op de borst of rug. Verder kan dit harnas meer geavanceerde opties op het gebied van valbescherming en draagcomfort hebben.

Laat je adviseren door een professional

Valbeveiliging plat dak of schuine daken: het is tijdens werkzaamheden van levensbelang. De bescherming moet niet alleen aanwezig zijn. Wat je gebruikt, moet bovendien gecertificeerd zijn en regelmatig gecontroleerd en onderhouden worden. Want in bescherming van werknemers of jezelf is half werk of matige kwaliteit geen optie.

Daarom is, zeker met het aanbrengen van permanente valbescherming op daken, het aan te raden hiervoor advies in te winnen. Een expert kan je precies uitleggen wat nodig is voor jouw dak of werkplek. Deze kan je verder uitleggen aan welke wettelijke verplichtingen je moet voldoen in jouw situatie. Als bedrijf of als zzp’er verzeker jezelf er op deze manier van dat je er alles aan doet ongelukken of schade door ongelukken te voorkomen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Je kunt jezelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, maar ook voor…
Relatiegeschenken worden op verschillende manieren ingezet door bedrijven. Het klinkt misschien alsof relatiegeschenken alleen bedoeld zijn voor…
Nu de feestdagen weer voor de deur staan, is het tijd om je werknemers, opdrachtnemers en zakelijke partners te bedanken voor een mooi jaar. Hoe kan…
Het is altijd erg handig om telefoons op kantoor aanwezig te hebben. Werktelefoons zijn een aanwinst, want een beller is altijd sneller! E-mails kunnen…
De meeste ondernemers willen zich altijd representatief naar de buitenwereld opstellen. Maar hoe doe je dat en waar moet je als ondernemer beginnen met…
Als eigenaar van een bedrijf weet je als geen ander hoe belangrijk het is om je producten op een efficiënte manier op te slaan. Of het nu gaat om…