Categorieën

Wanneer je met een eigen bedrijf begint en van plan bent om veel vanuit huis gaan werken omdat de meeste contacten via internet lopen, dan is het verstandig om na te denken welke digitale investeringen je gaat doen. Daarbij is telefonische bereikbaarheid tegenwoordig van essentieel belang om contact te houden met je klanten.

Heb je het eerste jaar weinig omzet omdat je je klanten portefeuille nog moet opbouwen dan kun je kijken of het handig is om eerst voor niet btw-plichtig te kiezen. Sinds 1 januari 2020 is het namelijk mogelijk je aan te melden voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Voorwaarde is dat je minder dan € 20.000,- omzet per jaar hebt. Nadeel is dat je van je investeringen die je meestal het eerste jaar doet geen btw terug kunt  krijgen. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Kantoorinrichting

Heb je thuis ruimte om een kamer als kantoor in te richten en besluit je wel gewoon btw-plichtig te zijn dan kun je van die zakelijke aankopen de btw terugkrijgen. Daarnaast kun je deze kosten bij je belastingopgave weer aftrekken van de winst. Naast meubels, een laptop en benodigde kantoorartikelen is een aparte zakelijke mobiele telefoon onmisbaar.

Telefoon

Als je naast je privé telefoon ook een zakelijk nummer hebt ontstaat er nooit verwarring welke telefoontjes privé en welke zakelijk zijn. Wil je je opstartkosten als zzp-er bijvoorbeeld beperken dan is een prepaid simkaart een uitkomst. Wil je zelfs de extra investering voor een tweede mobiele telefoon zowel voor privé als zakelijk voorkomen dan is een eenmalige aankoop van smartphone met een dual-sim mogelijkheid een uitkomst. Deze is zowel geschikt voor abonnementsvorm als voor een prepaid simkaart. De aanschaf van een zakelijk telefoon en gemaakte bel- en datakosten zijn ook aftrekbaar voor de belastingdienst als gemaakte zakelijke kosten. Eén van de aanbieders die bekend staat om z’n lage belkosten is Lyca. Omdat je vooruit betaald heb je altijd oog op de kosten die je maakt. Bovendien kun je bijna overal ter wereld je Lycamobile beltegoed opwaarderen. Was je daarin vroeger gebonden aan fysieke verkooppunten, daar kun je dit tegenwoordig gewoon online regelen. Hierdoor hoef je nooit meer zonder beltegoed te zitten en kun je altijd bellen met je zakelijke partners. Een voorbeeld waar je altijd makkelijk tegoed van verschillende bedragen kunt aanvullen is de site opwaarderen.nl Deze site bedient verschillende providers waaronder Lebara beltegoed.

Software

Naast goede bereikbaarheid en een werkzame kantoorinrichting maak je als startende ondernemer ook gebruik van verschillende software. Vaak zijn er naast de duurdere aanbieders als Microsoft en Adobe ook gratis alternatieven die dezelfde mogelijkheden bieden. Zo zit je niet vast aan allerlei vaste abonnementen. Heb je geen personeel en heb je alleen aan- en verkoopfacturen dan kun je dit makkelijk bijhouden met de programma’s van de gratis open source software van Open Office. Dezelfde programma’s zijn ook gratis beschikbaar als je een account van google hebt. Het voordeel hiervan is bovendien dat je met spreadsheets, tekstbestanden en presentaties je bewerkingen in de cloud kunt uitvoeren. Miljoenen ondernemers uit de hele wereld maken gebruik van de online diensten van google. Als starter heb je hier vaak meer dan genoeg aan om goed te kunnen werken. Zelfs het aanmaken van een zakelijk emailadres met gmail is kosteloos.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Er zijn tegenwoordig meer ondernemers dan ooit actief in Nederland. Dat is ook logisch, want dankzij het digitale tijdperk is het laagdrempelig om een…
De werkplek van kantoormedewerkers vormt een actueel onderwerp sinds ‘corona’. En in de huidige ‘war-for-talent’ moeten directie en HR-managers…
De kosten stijgen overal. In de supermarkt, bij de benzinepomp en hebben we het nog niet over de nieuwe energietarieven gehad. En de torenhoge inflatie…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.