Categorieën

Voor ondernemers is niets vervelender dan een wanbetaling. Het aantal ondernemers wat hier af en toe mee te maken krijgt is groot. Denk aan een particulier die met de noorderzon vertrokken lijkt te zijn, een zakelijke afnemer die in financieel zwaar weer verkeert, enzovoorts. Hoe ga je om met wanbetalingen? Op welke manier voorkom je dat wanbetalers de liquiditeitspositie van de organisatie in gevaar kunnen brengen? Dat laatste is het gevolg, wanneer je als ondernemer afhankelijk bent van de betalingen van klanten voor het voldoen van de rekeningen van je eigen leveranciers. In dit artikel lees je er meer over.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Inschakelen van een deurwaarder vaak niet de eerste stap 

Het inschakelen van een deurwaarder kan de meest interessante optie lijken. Een deurwaarder heeft immers de bevoegdheden om beslag te kunnen leggen op de bezittingen van een wanbetaler. Een fijn idee, wanneer je zelf al meerdere betalingsherinneringen aan een niet-betalende klant gestuurd hebt. Vergeet echter niet, dat het inschakelen van een deurwaarder pas mogelijk is op het moment dat de rechter je onderneming als schuldeiser heeft aangemerkt voor de openstaande rekening. Zou je hiervoor niet naar de rechter gaan, dan kan een gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen op bezittingen van een wanbetaler. De rechter zal hierbij kijken welke stappen al doorlopen zijn. 

Begin het traject bij een incassobureau

Een verstandige eerste stap bij wanbetalingen is het inschakelen van een incassobureau. Kies hierbij voor een incassobureau wat werkt op basis van no cure, no pay. Mocht het een incassobureau niet lukken de openstaande rekening te incasseren bij de wanbetaler, dan betaal je niets voor de geleverde diensten. Een incassobureau legt geen beslag, maar stuurt initieel een betalingsherinnering en bijvoorbeeld een aangetekende aanmaning. Dit kan de consument, zakelijk of particulier, onder druk zetten om alsnog over te gaan tot de betaling van de rekening. 

Tip: kies voor een incassobureau met juristen. Mocht het inschakelen van het incassobureau geen effect hebben, dan kunnen deze juristen ondersteuning bieden bij het vervolgtraject.

Houd een financiële reserve aan in de boekhouding 

Voorkom een verzwakte liquiditeitspositie van je onderneming, door in de boekhouding een financiële reserve op te nemen voor wanbetalers. Wanneer een rekening moet worden afgeschreven na een incassotraject en de inzet van een deurwaarder, verreken je dit met de financiële reserve. Zo heeft een wanbetaler een minimaal effect op de liquiditeitspositie. Bepaal vooraf welk percentage van de rekeningen je jaarlijks verwacht af te schrijven op basis van eerdere ervaringen. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het creëren van een moderne en uitnodigende sfeer in je kapsalon is essentieel om klanten aan te trekken en te…
De banksector heeft een ingrijpende transformatie ondergaan in het afgelopen decennium. De opkomst van nieuwe technologieën en veranderende…
Vandaag de dag is het steeds belangrijker om online een sterke aanwezigheid te hebben. Denk aan het hebben van een professionele website, een actieve…
Het belang van verlichting in een werkomgeving kan niet voldoende worden benadrukt….
Marketing is een belangrijk onderdeel van het succes van elk bedrijf. In de steeds competitiever wordende markt is het belangrijk om op te vallen en je…
Voorheen waren fysieke vergaderingen en vaste telefoonlijnen de…