Sinds een aantal maanden hebben meerdere kredietverstrekkers de rente verlaagd bij het afsluiten van een persoonlijke lening. De rente was al aan de lage kant, maar de nieuwe verlaging heeft gemaakt dat je nu een lening kunt afsluiten vanaf 3,5 % rente. Dit heeft als gevolg dat het afsluiten van een lening nog nooit zo goedkoop is geweest. De lage rente wordt door banken ingezet om de economie verder op gang te helpen. De kans bestaat er zelfs dat dit niet de laatste verlaging is die wij zullen meemaken.

Een lening afsluiten wordt niet alleen interessant als consument, er zijn namelijk nog vele andere situaties waarbij een lening afsluiten tegen een lage rente aantrekkelijk is. Denk hierbij aan het verbouwen van jouw woning. Zelfs voor bedrijven die geld willen lenen staat de rente nu aantrekkelijk laag.

Let op, geld lenen kost geld!

Wij kennen allemaal wel de slogan “Let op, geld lenen kost geld!”. En ja, zelfs nu er een aantrekkelijk lage rentestand is, is deze waarschuwing aan de orde. Je moet namelijk nog steeds goed opletten hoe je leent. Elke kredietverstrekker hanteert haar eigen rente en ook de leningsvorm beïnvloedt de hoogte van de te betalen rente. Het is dus belangrijk voor elk individu om voor het lenen eerst een goede vergelijking te maken van de verschillende kredietverstrekkers en de rente die zij hanteren voor het type lening die jij wilt. Deze vergelijking kun je gewoon online doen. Je hebt dan meteen een overzicht en kan zo een beter overwogen besluit nemen.

Welke lening wil jij afsluiten?

Er zijn veel verschillende soorten leningen waaruit men kan kiezen. De meeste voorkomende soorten leningen zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Voordat je gaat vergelijken welke rente er door de kredietverstrekkers gehanteerd wordt, is het handig om even na te gaan welke lening jij nodig hebt. Voor welk doeleinde heb je de lening eigenlijk nodig? Wil je graag een auto aanschaffen of de keuken in jouw woning vervangen? Elke nood/behoefte kent haar eigen soort lening als antwoord. En elke soort lening kent haar eigen voordelen en nadelen.

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit heb je vooraf meer informatie. Met andere woorden, je weet wat je van de lening kan verwachten. De rente en de looptijd van de lening worden vooraf vastgesteld. Deze vorm van geld lenen is handig in situaties waarbij je snel een oplossing nodig hebt, maar zelf geen spaargeld hebt. Denk bijvoorbeeld aan het moeten vervangen van jouw koelkast of wasmachine.

Bij het afsluiten van een lening met een doorlopend krediet moet je een variabele rente betalen. Dit hield voor de renteverlaging in dat het maandelijks bedrag dat je terug moet betalen zonder waarschuwing aanzienlijk kon stijgen. Met de nieuwe renteverlaging lijkt dit verleden tijd te zijn.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Je bent niet de enige die graag wil dat zijn of haar website op nummer 1 staat in de zoekmachine. En juist daarom is het zo’n lastige opgave! Vrijwel…
Linkbuilding is al jaren erg populair. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de SEO wereld. Het is met 50% een onmisbaar onderdeel geworden….
De kledingwinkel in het dorp, het bouwbedrijf uit de buurt en de webshop in tweedehands lp’s hebben op het eerste gezicht niet veel gemeen. Toch…