Categorieën

Er bestaan allerlei soorten bedrijfsverzekeringen en niet voor iedereen is het altijd even duidelijk wanneer het handig of zelfs verplicht is om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Denk aan de situatie dat je je als onervaren ondernemer pas twee maanden in een bedrijfspand hebt gevestigd en er een grote brand uitbreekt. Het gevolg is dat het pand onbruikbaar wordt verklaard en veel investeringen verloren zijn gegaan.

Inhoudsopgave

In zo’n geval zouden zowel een opstal- als een inboedelverzekering erg waardevol kunnen zijn. Als je beschikt over een hypothecaire lening ten aanzien van je bedrijfspand is een opstalverzekering zelfs verplicht.

Een opstalverzekering

Een opstalverzekering is een soort verzekering die gebruikt wordt om schade te dekken die gekoppeld is aan een pand of woning.  De opstalverzekering dekt schade veroorzaakt door natuurrampen en andere onverwachte omstandigheden zoals storm, brand, bliksem, aardbevingen, overlast van dieren en vandalisme of diefstal. Het is nuttig om een opstalverzekering af te sluiten omdat dit een voordelige manier is om financiële bescherming tegen dergelijke onverwachte schade te hebben. Als je geen opstalverzekering hebt, moet je alle schade uit eigen zak betalen, wat erg duur kan zijn.

De inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering die in plaats van op het pand zelf, betrekking heeft op de zaken die zich in het pand bevinden. De inboedelverzekering biedt dus dekking voor de schade aan alle zaken die in het pand aanwezig zijn en mogelijk veel in geïnvesteerd is.  Ook hier gaat het om schade die is veroorzaakt door onverwachte omstandigheden zoals brand, inbraak, waterschade of natuurrampen. Net als een opstalverzekering, biedt een inboedelverzekering dus een zekere garantie dat je dergelijke schade niet zelf hoeft te vergoeden. Dit kan vervelende gevolgen voorkomen: als je als onderneming veel vreemd vermogen hebt aangetrokken en je nog betalingsachterstanden hebt, kun je als bedrijf zonder verzekering in dergelijke omstandigheden in heel zwaar weer terechtkomen.

Noodzakelijkheid

In beginsel zijn zowel de opstalverzekering als de inboedelverzekering niet verplicht om af te sluiten. Het is altijd een goed idee om een opstalverzekering te hebben als je beschikt over een bedrijfspand, omdat deze je beschermt tegen schade aan je pand. Het kan zelfs geëist worden bij het afsluiten van een hypotheek. De meeste bedrijven die een pand hebben, hebben ook een hypothecaire lening over dit pand. Als een pand bijvoorbeeld afbrandt, zit je als onderneming dus met een hypothecaire lening op een uitgebrand pand. In zo’n geval kan een opstalverzekering enorme schade voorkomen.

Er zijn veel verschillende opstalverzekeringen en daarom is het aan te raden om goed te vergelijken welke het beste bij jouw onderneming past. Een inboedelverzekering is nooit verplicht, maar toch zeer aan te raden. Weliswaar niet in alle gevallen biedt een dergelijke verzekering dekking tegen schade aan zaken. Als een zonnepaneel door een enorme windvlaag van het dak waait, wordt deze schade niet vergoed als deze zonnepaneel simpelweg niet op de juiste manier aan het dak was bevestigd. Toch wordt in de meeste gevallen de nieuwwaarde van beschadigde activa in en rondom je pand vergoed. Ook bij de inboedelverzekering is het nuttig om goed te vergelijken welke je het beste lijkt, aangezien het verzekeringsaanbod groot is.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Lees ook…
Dat zonnepanelen bijdragen aan een beter milieu en er ook voor zorgen dat je maandelijks een flinke som geld kunt besparen op je energierekening, dat…
Het is misschien overduidelijk dat het land een levendige economie, aantrekkelijke opties en vriendelijke mensen heeft, dus is het geen wonder dat…
Voor veel ondernemers is de administratie een doorn in het oog. Het kost veel werk en is tijdrovend. Toch is het essentieel om alles zorgvuldig vast te…