ADVERTORIAL
Denk jij dat een uitzendkracht alleen goed is voor simpel, kortstondig werk? Dan vergis je je. Via uitzendbureaus vind je ook goed opgeleide, gespecialiseerde krachten die meteen kunnen meedraaien in jouw bedrijf, ook voor een langere periode. Uitzenden is dus een slimme manier om de juiste persoon te vinden. In dit artikel leggen we uit hoe je dat aanpakt.

Waarom zou ik kiezen voor een uitzendkracht?

Het inhuren van een uitzendkracht in plaats van het aannemen van een nieuwe medewerker heeft veel voordelen. Niet voor niets groeit het aantal banen bij uitzendbureaus in rap tempo: volgens het CBS werken op dit moment ruim 750.000 Nederlanders via een uitzendbureau. Een grote kans dus dat hier een ideale werknemer voor jou tussen zit.
De zes voordelen van een uitzendkracht op een rij:
  1. Jij hoeft geen tijd en geld te besteden aan de werving en selectie: dat wordt gedaan door het uitzendbureau op basis van jouw wensen. Als het goed is, wordt deze persoon ook door zijn uitzendbureau begeleid. Je nieuwe kracht heeft dus meteen de juiste werkmentaliteit.
  2. Je loopt niet de werkgeversrisico’s die je bij een werknemer in dienst wel zou lopen. Wordt de nieuwe kracht ziek, dan is het uitzendbureau verantwoordelijk voor eventuele doorbetaling van het loon en re-integratie.
  3. Je kunt je uitzendkrachten precies dan inzetten, wanneer je ze nodig hebt. Een druk seizoen of een onverwacht groot project? Je huurt je medewerker in, wanneer jij werk hebt. Zodra de klus is afgelopen, zit je nergens aan vast.
  4. Een uitzendbureau kent de markt goed en heeft toegang tot veel meer werkzoekenden dan dat jij aan sollicitanten zou krijgen. Een uitzendbureau kan je dan ook heel snel aan een geschikte nieuwe medewerker helpen.
  5. Niet jij, maar het uitzendbureau is verantwoordelijk voor de administratieve verplichtingen voor je nieuwe medewerker. Jij hoeft alleen te controleren of je uitzendkracht het juiste aantal gewerkte uren doorgeeft aan zijn of haar bureau.
  6. Je kunt heel makkelijk en risicoloos nieuw personeel ‘uitproberen’. De regels rond het geven van een proeftijd aan tijdelijke medewerkers zijn strenger geworden. Een uitzendkracht zou je kunnen beschouwen als iemand met een heel lange proeftijd.

Zijn er ook nadelen?

Een uitzendkracht is duurder dan een werknemer in dienst. Je betaalt immers ook voor de diensten van het uitzendbureau. Ook heeft een uitzendkracht meer flexibiliteit: hij of zij kan de uitzendovereenkomst net als jij makkelijk en zonder al te veel consequenties opzeggen. Als je iemand nodig hebt met heel specifieke kennis, of je moet veel tijd of geld investeren in het inwerken of opleiden van de nieuwe kracht, loop je het risico dat die waardevolle collega zomaar de deur uitloopt.

Hoe werkt dat, een uitzendkracht inhuren?

Jij kunt een uitzendbureau benaderen met je vraag voor een medewerker met een specifieke achtergrond, of een uitzendbureau benadert jou. Er zijn uitzendbureaus die zich specialiseren in een bepaalde sector, regio of een bepaalde groep werkenden, zoals studenten. Zij hebben een klantenbestand met mensen die aan de slag willen, en kunnen daar de best passende persoon aan je voorstellen. Toch kan het best lastig zijn om het juiste bureau te vinden voor jouw nieuwe medewerker.
Er zijn in Nederland meer dan 5000 uitzendbureaus. Hoe zorg je er nou voor dat je precies het juiste bureau vraagt om een nieuwe medewerker? Heeft het bureau dat je kent wel de kennis van jouw branche en de beste medewerkers beschikbaar voor jouw bedrijf? Doet het bureau ook aan begeleiding van de mensen die er ingeschreven staan? Het kan best een tijdrovende klus zijn om het juiste bureau te vinden voor jouw gedroomde uitzendkracht.

De beste deal

Het is vrij onduidelijk hoeveel extra kosten uitzendbureaus rekenen bovenop het salaris voor je uitzendkracht (dat hetzelfde moet zijn als het salaris voor vergelijkbaar werk in jouw bedrijf). Meestal rekent een uitzendbureau een percentage bovenop het salaris. Maar welk uitzendbureau heeft concurrerende prijzen en wat is eigenlijk een marktconform tarief?
Felixwerkt is een oplossing die je helpt om uit al die uitzendbureaus het juiste te kiezen. Je kunt je vacature uitzetten bij alle relevante bureaus in jouw regio. Jij krijgt offertes met verschillende kandidaten. Daarmee worden tarieven transparant: je ziet meteen hoeveel elk uitzendbureau voor zijn service rekent en wat je betaalt voor welke werknemer. Jij kunt kiezen voor het beste aanbod en uitzendbureaus zijn minder tijd kwijt aan acquisitie. Zij kunnen dus meer tijd besteden aan begeleiding van hun kandidaten en jij verspilt geen tijd aan het zoeken van de juiste uitzendpartner. Win-win!

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Lees ook…
De winter is begonnen. Dat betekent ook dat de wintersport weer voor de deur staat. Vaak is een skireis een dure aangelegenheid. Veel wintersporters…
Er zijn meerdere redenen om je auto uit Duitsland te laten importeren, maar het meest voorkomende antwoord op de vraag “waarom zou je je auto uit…
Een kantoor huren is één ding, een kantoor leuk inrichten is weer iets heel anders. Als het aankomt op het realiseren van een gezellig kantoor is het…