Categorieën

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht zorg te dragen voor al je medewerkers. Zo ook wanneer zij ziek worden of vanwege andere redenen hun werkzaamheden niet uit kunnen voeren. Om jou hierbij te ontzorgen, is de arbodienst in het leven geroepen. Een arbodienst staat werkgevers en werknemers bij wanneer er sprake is van ziekteverzuim. Maar wat velen niet weten, is dat ze ook helpen bij de preventie van verzuim. Hieronder lees je wat een arbodienst voor jouw onderneming kan betekenen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat doet een arbodienst?

Gezonde, tevreden en gelukkige medewerkers: dat wil ieder bedrijf wel. Helaas zijn er altijd omstandigheden waardoor mensen hun werk minder goed of helemaal niet kunnen uitvoeren. Dan kun je als bedrijf een arbodienst inschakelen. Zij begeleiden medewerkers bij ziekte en spelen een belangrijke rol bij de re-integratie. Maar een arbodienst doet veel meer dan dat; zo helpen ze ook bij het voorkomen van verzuim. Dat kan bijvoorbeeld door te werken aan de veerkracht en het eigen inzicht van medewerkers. Hierdoor kunnen zij hun eigen situatie beter inschatten en meeveren met de omstandigheden die zich voordoen. Een arbodienst helpt bedrijven dan ook bij het creëren van ideale werkomstandigheden, zodat medewerkers productief, gemotiveerd en gezond kunnen en willen blijven werken.

Hiervoor kun je een arbodienst inschakelen

Bij een arbodienst inschakelen wordt een team van onafhankelijke specialisten ingezet, bestaande uit onder andere een arbeidshygiënist, veiligheidskundige en ergonoom. Zij voeren de volgende taken uit:

Beleid opstellen en toetsen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en veerkracht is de manier om tot duurzame inzetbaarheid te komen. De arbodienst helpt je om de risico’s die je personeel loopt in kaart te brengen. Denk aan een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie), PMO (Preventief Medisch Onderzoek) en MTO (medewerkerstevredenheidsonderzoek).

Veilige en gezonde werkplek creëren

Eén van de regels van de Arbowet is het zorgen voor een veilige werkplek voor al het personeel. De arbodienst is er voor advies. Of het nu gaat om veiligheidsvoorschriften of de hoogte van bureaustoelen.

Begeleiding bij ziekte

Een arbodienst geeft onafhankelijk advies aan werkgevers én medewerkers op het gebied van gezondheid. De arts van de arbodienst bekijkt in welke vorm de medewerker zijn of haar werk nog kan doen en helpt met de re-integratie.

Preventie

Een arbodienst helpt bij het voorkomen van verzuim door bijvoorbeeld specialisten in te zetten als (gezondheids)psychologen, mediators en coaches en door praktische trainingen aan te bieden. Inzicht, regie over eigen gezondheid en veerkracht staan hierin centraal.

Is een arbodienst inschakelen verplicht?

Sinds 1 juli 2017 is het voor Nederlandse bedrijven volgens de Arbowet verplicht om in ieder geval een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Hierin staat bij welke taken je je laat ondersteunen door een arbodienstverlener. Je stelt dit contract gezamenlijk op. Gebeurt dit niet, dan kan vanuit de overheid een boete opgelegd worden. Een arbodienst is er tevens niet alleen voor de medewerker, maar voor de gehele organisatie. Door je te richten op het creëren van een organisatie vol veerkrachtige, gezonde medewerkers zorg je voor duurzame inzetbaarheid van je personeel. Middels de juiste interventies is uitval te voorkomen en helpt de arbodienst medewerkers sterker terug te komen.

Arbodienst inschakelen iets voor jouw organisatie?

Verzuimen jouw medewerkers vaker dan je lief hebt, wil je ziekteverzuim voorkomen of wil je dat jouw medewerkers gelukkiger en lekkerder in hun vel zitten? Kies dan voor een arbodienst inschakelen. Naast verzuimbegeleiding kunnen zij helpen de duurzame inzetbaarheid van jouw team te vergroten. Samen met een arbodienst krijg je grip op verzuim en investeer je in gezonde, tevreden medewerkers.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Niet betalende debiteuren, oftewel wanbetalers; iedere ondernemer heeft ermee te maken en dat is dan ook gelijk de reden dat veel ondernemers een…
Vandaag de dag is Instagram voor veel mensen belangrijker dan ooit. Dit is natuurlijk niet zo gek, met een groot Instagramprofiel kan je namelijk veel…
Als ondernemer is het cruciaal om vooruit te denken, vooral als het gaat om je financiële toekomst en pensioenplanning. Een van de belangrijkste…
Als beginnende ondernemer hoef je het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden. Er zijn immers al duizenden jaren ondernemers actief en daar kun je van…
Streef jij naar een diepere verbinding met jouw doelgroep en duurzame groei? Alleen maar een product of dienst aanbieden is vandaag de dag niet meer…
Ben jij werkzaam op kantoor en moet je dagelijks een stapel papierwerk en een laptop meenemen van en naar huis? Dan is een goede tas wel zo handig….