Categorieën

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Je kunt jezelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, maar ook voor aansprakelijkheid. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Sommige ondernemers denken dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende is, maar dat is niet het geval. Een particuliere verzekering geldt namelijk niet voor jouw bedrijf. Reden genoeg om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Benieuwd wat zo’n verzekering precies dekt? Je leest het in deze tekst.

Inhoudsopgave

Schade die je bij een ander veroorzaakt

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) vergoedt schade die je bij een ander aanricht. Denk hierbij aan schade die tijdens het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden ontstaat. Omdat je volgens de wet aansprakelijk bent voor dergelijke schade, moet jij dit vergoeden. Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan hoef je de kosten niet uit eigen zak te betalen. In de meeste gevallen keert jouw verzekeraar namelijk geld uit om de schade te vergoeden. Je krijgt overigens niet alleen geld uitgekeerd als de schade tijdens werkzaamheden ontstaat, maar ook als de schade het gevolg is van een product dat jij verkoopt.


Ook schade door medewerkers wordt vergoed

Werk je als zzp’er? Dan hoef jij alleen na te denken over de manier waarop je zelf verzekerd bent. Als je personeel in dienst hebt, is dit niet langer het geval. Je wilt immers dat zij ook goed verzekerd zijn voordat ze voor jou aan het werk gaan. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Deze verzekering vergoedt namelijk ook schade die door jouw medewerkers wordt veroorzaakt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden voor jouw bedrijf. Het gaat hierbij zowel om schade aan personen als aan objecten.

Dit is niet verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Wie denkt dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering altijd uitkomst biedt bij schade, heeft het mis. Er zijn namelijk ook een zaken die niet vergoed worden door verzekeraars. Om dit duidelijk te maken, zetten we hieronder op een rijtje wat er niet binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven valt.

– Schade aan jezelf of jouw bedrijf
– Schade die met opzet door jouw bedrijf is veroorzaakt
– Schade veroorzaakt met een (lucht)vaartuig of motorvoertuig
– Aanspraak na beëindiging van de verzekering
– Schade die het gevolg is van een bewuste overtreding van overheidsvoorschriften

Overweeg ook beroepsaansprakelijkheid

Voor sommige ondernemers volstaat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Gelukkig kun je deze verzekering bij veel verzekeraars uitbreiden met een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid. Hiermee ben je bij beroepsfouten verzekerd voor hoge kosten wanneer er een schadeclaim wordt ingediend. Deze aanvulling op de  AVB verzekering is vooral handig als je een adviserende rol hebt of grote projecten afhankelijk zijn van jouw inbreng. Vandaar dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vaak wordt afgesloten door advocaten, adviseurs, accountants, boekhouders, ICT’ers, ingenieurs en bedrijven die actief zijn binnen de marketing en consultancy.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
De economie draait 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Het is dus van groot belang om altijd goed bereikbaar te zijn. Dat gaat gelukkig prima met…
Veel bedrijven hebben bedrukte verpakkingen nodig. Of het nou gaat om food verpakkingen, industriële verpakkingen of dozen voor kantoren, bij Brabo…
De meeste mensen zijn een groot gedeelte van de dag bezig met informatie vergaren via het internet. We zoeken naar antwoorden op vragen, bestellen…