Categorieën

Goede olie is voor elke auto van groot belang. Met goede olie verbruikt een auto minder brandstof en slijt de motor minder snel. Het maakt hierbij niet uit of je een gloednieuwe of een wat oudere auto hebt. Maar wat zijn dan de verschillen in olies? En hoe weet je welke  jouw auto nodig heeft? We vertellen je er meer over.

Inhoudsopgave

Waarom wordt het gebruikt in auto´s?

Laten we beginnen met wat het is. Olie is een breed begrip. Door oliehandel wordt het overal in de wereld gebruikt voor verschillende doeleinden. Ook in de autowereld is het niet weg te denken. Bijna elke auto heeft olie nodig. Olie zorgt er onder andere voor het koelen van de motor, bescherming tegen oxidatie en voor de smering van bewegende onderdelen in de motor van de auto. 

Verschillende soorten motorolie

Er zijn verschillende soorten motorolie beschikbaar met elk een ander doel. Hieronder zullen we ingaan op de verschillende soorten. 

Minerale olie

Minerale olie is een product dat uit ruwe aardolie wordt gedestilleerd. Na het destilleren zitten er nog veel ongewenste delen in het product die je met behulp van waterstof kunt afbreken waarna je een stabiele, minerale basisolie overhoudt. 

Synthetische olie

Daarnaast bestaat er ook synthetische olie. Synthetische olie komt heel anders tot stand. Dit wordt namelijk in een laboratorium gemaakt waarbij kleine moleculen aan elkaar geknoopt worden tot er een koolwaterstof overblijft van de gewenste lengte. 

Een voordeel van synthetische motorolie is dat een fabrikant precies kan bepalen welke moleculen er in de olie zitten en dus welke eigenschappen de basisolie heeft. De variatie in de moleculen is kleiner en breken niet zo makkelijk af waardoor de olie stabieler is en minder snel zal verouderen of oxideren. 

Wat voor motorolie moet er in mijn auto?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk dat je eerst de verschillende soorten motoroliën hebt bestudeerd. Daarnaast is het type auto ook van belang. Sommige auto´s hebben namelijk een motor die op een specifieke soort motorolie kan draaien. Ook het klimaat waarin je leeft, kan invloed hebben op de motorolie. Er zijn twee manieren waarop je uit kunt vinden welke motorolie je auto nodig heeft: 

  • Het type motorolie staat altijd in het serviceboekje van de auto. Dit is door de fabrikant van de auto bepaald en is dus altijd de juiste olie;
  • Het maakt niet uit welk merk je koopt, als het maar dezelfde olie is. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Je bent niet de enige die graag wil dat zijn of haar website op nummer 1 staat in de zoekmachine. En juist daarom is het zo’n lastige opgave! Vrijwel…
Als ondernemer weet je waarschijnlijk als geen ander hoeveel soorten programma’s en software er bestaan om je te helpen bij de ondersteuning van je…
Bovenin de zoekresultaten staan is iets wat elke ondernemer wilt. Makkelijk en snel gevonden worden door je doelgroep. Maar hoe doe je dit eigenlijk?…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.