Het leven als ondernemer brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats geniet je van ongelofelijk veel vrijheid. Je kunt immers zelf je uren indelen. Daarnaast ben je als ondernemer gemotiveerder dan iemand in loondienst. Je werkt immers echt voor jezelf en dit haalt het beste in je naar boven.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Toch is ondernemen niet geheel zonder risico. Je hebt namelijk geen vaste inkomensstroom en je bent ook afhankelijk van de betalingen van je debiteuren. Heb je meerdere debiteuren die niet op tijd de facturen betalen? Dan loop je als ondernemer tegen verschillende problemen aan. In deze tekst gaan we daar dieper op in.

Het zit de groei van je onderneming in de weg

Als ondernemer wil je ongetwijfeld groeien. Dit is een van de aantrekkelijke aspecten van ondernemer zijn. Je hebt daarvoor echter wel investeringsgeld nodig. Dit geld moet je niet alleen ‘op papier’ hebben, maar ook echt op je bedrijfsrekening hebben staan. In deze tijd is het ook lastig om krediet te krijgen bij een bank. Met allemaal openstaande facturen heb je minder financiële middelen om je bedrijf te laten groeien. Veel beginnende ondernemers beseffen helaas nog niet dat er een verschil is tussen daadwerkelijk geïnd geld en openstaande facturen die nog betaald moet worden.

Een slechte relatie met je debiteuren

Het is natuurlijk niet erg wanneer een debiteur een keertje de betalingstermijn overschrijdt. Wanneer je echter langdurige betalingsproblemen met een debiteur hebt, dan is dit niet goed voor de relatie. Het is dan moeilijker om zaken te doen en dat is vervelend.

Geld innen bij je debiteuren

Wanneer het je als ondernemer niet lukt om geld te innen bij bepaalde debiteuren, dan is het aan te raden om een deurwaarder in te schakelen. Een deurwaarder is namelijk een officiële ambtenaar en heeft ook verschillende bevoegdheden. Bij een faillissement van een debiteur kun je bijvoorbeeld niet zomaar beslag leggen. Voor beslag leggen door een deurwaarder is er eerst een vonnis nodig. Als ondernemer heb je zelf niet die juridische capaciteit en daarom is het verstandig om dit uit te besteden. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de Devoordeligstedeurwaarder.nl

Je kunt zelf ook in de financiële problemen komen

Als ondernemer heb je natuurlijk ook te maken met verschillende kosten. Misschien huur je een mooi pand in een aantrekkelijke straat. Daar komen dan ook nog de energiekosten bij. Dan moet je ook nog je personeel betalen en ongetwijfeld zijn er nog veel andere kosten waar je zelf aan kunt denken. Het punt is dat je snel in de financiële problemen kunt komen wanneer je zelf niet voldoende liquide middelen hebt. Jouw crediteuren willen immers ook dat de facturen worden betaald. Voor je het weet zit je dus met allemaal extra aanmaningskosten. De aanvullende kosten bij het niet betalen van een rekening kunnen namelijk snel oplopen.

Het is niet goed voor je reputatie

Wanneer je zelf de facturen niet meer kunt betalen, dan is dit niet goed voor de reputatie van je onderneming. Geef bij eventuele betalingsachterstanden ook duidelijk aan wat de reden daarvan is. Sommige bedrijven hebben een bepaalde trots en durven het niet toe te geven.

Je creëert goodwill door transparant te zijn over je financiële situatie. Geef dus duidelijk aan dat je nog wacht op betalingen van je debiteuren en dat je bij ontvangst het factuurbedrag zo snel mogelijk overmaakt. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat bedrijven je als dubieuze debiteur aanmerken en ze geen zaken meer met je willen doen. Ook kunnen ze slechte recensies schrijven. Een onderneming valt of staat met een goede reputatie en dit risico moet je dan ook niet onderschatten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als zelfstandige professional is het nemen van onnodige risico’s niet iets waar je naar streeft. Je wilt je bedrijf op een veilige en verantwoorde…
i.s.m.
Stel, je droomt van je eigen bedrijfspand. Kopen in plaats van huren. Met oog op uitbreiding van je bedrijf. Of met oog op de toekomst voor je oude…
Nu we in Nederland nog steeds volop te maken hebben met personeelstekort is de kans aanwezig dat je binnen je organisatie vacatures open hebt staan….
In de zakenwereld is het belang van een goede eerste indruk onbetwistbaar. Voor zakenvrouwen betekent dit niet alleen deskundigheid tonen en je vak…
De mooiste tijd van het jaar breekt alweer bijna aan. Een goed moment om het personeel in het zonnetje te zetten en extra aan teambuilding te werken….
AMSTERDAM, maandag 7 augustus 2023 – Payhawk werkt samen met Yapily om cliënten een nóg efficiëntere betaalervaring te bieden bij het opwaarderen…