Zakelijk sparen is belangrijk voor ieder bedrijf. Of je nu ZZP bent of een Mkb-bedrijf hebt, geld opzij zetten is verstandig. Bij zakelijk sparen heb je meerdere opties. Afhankelijk van je spaardoel bepaal je welke optie het beste is voor jou. Hierbij let je erop hoe snel je het geld eventueel wilt kunnen opnemen mocht dit nodig zijn. In dit artikel worden de opties besproken die je als ondernemer hebt. Daarnaast kijken we kort naar de regels met betrekking tot zakelijk of privé sparen.

Te veel geld als ondernemer?

Wanneer je net begint, kom je als bedrijf vaak eerder geld tekort dan dat je het over hebt. Je kunt je het op dat moment nog niet voorstellen, maar de meeste gezonde ondernemingen hebben op een gegeven moment geld over. Het is belangrijk om dit geld goed te investeren of te sparen. Het is een slecht idee om, wanneer je veel winst maakt, je geld uit te geven aan het huren van een te duur kantoor of aan een auto.

Zeker wanneer je ZZP’er bent of in een VOF zit: je privévermogen en zakelijk vermogen zijn namelijk hetzelfde aangezien je volledig aansprakelijk bent. Wanneer je gaat sparen kun je, met een aantal regels in acht nemende, kiezen of je zakelijk of privé gaat sparen.

Je zakelijke geld op je privéspaarrekening zetten

Zoals genoemd mag je als ZZP’er of wanneer je in een VOF zit, het geld van je onderneming op je privéspaarrekening zetten. Je krijgt meestal op een privéspaarrekening namelijk een hogere rente. Wanneer je zakelijk spaart, dan wordt de rente die je ontvangt gezien als winst uit je onderneming. Voor sparen op een privérekening is dit niet zo. Het geld op je zakelijke rekening wordt echter niet belast in Box 3.

Hou er rekening mee dat je in de regel zakelijk geld altijd naar privé mag overboeken, maar niet andersom. Je mag dus niet je privévermogen op je zakelijke rekening zetten om belasting te ontduiken. Je mag wel een bedrag naar je zakelijke rekening boeken als er een reden voor is. Denk aan een zakelijke investering die je moet doen. 

Waarom zakelijk sparen?

Slimme ondernemers hebben meerdere “potjes”. Ze sparen geld voor de BTW en andere belastingaangiftes, zetten maandelijks geld opzij om toekomstige investeringen te doen of financiële tegenslagen op te vangen en bouwen een pensioen op. Afhankelijk van het doel zijn er opties die je kunt overwegen:

  • Geld sparen voor belastingaangiftes is altijd korte termijn, bekijk dus spaarrekeningen waar je altijd op korte termijn je geld kunt opnemen. Ze noemen hierbij de looptijd “flexibel”. De rente is hierdoor wel lager. 
  • Spaar je geld voor investeringen of om financiële tegenslagen op te vangen? Dan kun je dit geld vaak wat langer opzij zetten. Je opent hiervoor een deposito. Het verschil tussen een spaarrekening en een deposito, is dat je je geld voor langere tijd vastzet. Je kunt je geld tussendoor niet opnemen, maar je krijg wel een hogere rente. Je kunt kiezen voor 1 jaar of meerdere jaren. Maak een goede afweging tussen de noodzaak om over je geld te kunnen beschikken en de hoogte van de rente. Spaar je voor een nieuwe machine en weet je zeker dat je die pas over 2 jaar hoeft te kopen? Dan kun je prima je geld wegzetten. Maar hou er wel rekening mee wat je kan doen als de huidige machine eerder kapot gaat. 
  • Sparen voor je pensioen is ook een goede reden. Wanneer je een ZZP’er bent of in een VOF zit, dan moet je zelf je pensioen regelen. Je zit dan niet automatisch bij een pensioenfonds. Je kunt dit geld langere tijd vastzetten, want je weet dat je dit toch niet nodig hebt. Een andere optie die je kunt overwegen is een fiscale oudedagsreserve (FOR). Je betaalt over de winst die je daarvoor opzij zet geen belasting. Dit doe je pas als je deze uitkeert.

Waarop letten bij een spaarrekening kiezen?

Je hebt in Nederland keuze uit meerdere banken. Allemaal bieden ze ongeveer dezelfde diensten aan, maar de rentetarieven kunnen verschillen. De rentetarieven vergelijken kan je geld opleveren! Maar kijk ook eens verder dan Nederland. Sinds de Euro is ingevoerd, heb je niet langer te maken met valutaschommelingen.

Hierdoor kun je jouw geld ook op een bank elders in Europa zetten. De rentes kunnen een stuk hoger liggen, maar je hebt wel te maken met regelgeving en administratie. Via Hoogstespaarrente.eu kun je meer te weten komen over dit onderwerp en eventueel direct beginnen met sparen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Als ondernemer is het belangrijk om te netwerken. Met goede connecties kun je als ondernemer namelijk meer bereiken. In de eerste plaats is het…
ADVERTORIAL…
Online marketing is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor bedrijven. Bedrijven willen online vindbaar zijn en het liefst in de top vijf…