Ontvang 4 prijsopgaves van de voordeligste payroll bureaus (ZZP of MKB) uit de buurt

100% vrijblijvend | Gericht op ZZP & MKB

Binnen 24 uur reactie

Gespecialiseerd in zzp & mkb

Zorgvuldig uitgekozen partners

Vind snel een vakkundig payrollbedrijf

Bespaar tijd op je administratie

''Helder en duidelijk. Mijn vragen beantwoord en daarop snel de offerte aangepast.''

We gaan zorgvuldig met de gegevens om.

Privacy statement

Martien, Architect

100% vrijblijvend | Al 964 x aangevraagd

Payrolling

2 juli 2020 in PERSONEEL

Minder werkgeversrisico's en meer ondernemen. Payroll helpt je verder.

Payrolling: Waarom starten met payroll?

Payrolling betekent minder personeelsadministratie en meer ondernemen. Bovendien heb je geen omkijken meer naar ziekteverzuim, zijn er meer flexibele contractvormen mogelijk én je bespaart direct op kosten.


Payroll betekent ook minder werkgeversrisico’s. Daarom is het uitermate geschikt voor snelgroeiende ondernemingen en seizoensgebonden arbeid. Je geniet van maximale personeelsflexibiliteit.

Payrolling: Waar moet ik op letten bij het selecteren van een payroll partner?

Of een medewerker gevoelsmatig bij je werkt, wordt niet bepaald door de loonstrook aan het einde van de maand; maar door het dagelijkse contact, het werk en de successen die je samen bereikt.


De keuze voor het ZZP payrollbedrijf of MKB payrollbedrijf vraagt om zorgvuldigheid. Heb je een goed gevoel bij het payrollbedrijf? Hebben ze meer ervaring in een specifieke branche? De aangesloten bedrijven van De Zaak zijn allemaal betrouwbaar en hebben jarenlange ervaring in de branche. Wij werken enkel met grote, gerenommeerde partijen.

Vergelijk de beste payrolling partijen voor jouw bedrijf

De 7 meeste gestelde vragen over payrolling

1.Wat houdt payrolling in?

Payrolling lijkt in veel gevallen op het inhuren van uitzendkrachten of het in dienst nemen van gedetacheerde medewerkers. Toch ligt een payrolldienst net iets anders. Bij payroll doelen wij op een dienstverlening waarbij het payrollbedrijf, naast de loonadministratie, ook het werkgeverschap overneemt van haar klant. Juridisch gezien lijkt het erg op het inhuren van uitzendkrachten. Toch zijn de medewerkers meer gekoppeld aan het eigen bedrijf in het geval van een payrolldienst.


Wat blijft er dan wel over voor de ondernemer zelf? Geen zorgen, veel taken blijven gewoon in handen van de opdrachtgever. Zo is de opdrachtgever verantwoordelijk voor werving en selectie, beoordelingen en loopbaanbegeleiding. Kortom, alle inhoudelijke taken. De payroll organisatie neemt de administratieve zaken over. Denk hierbij aan het uitbetalen van salarissen, het regelen van loonheffingen, het op zich nemen van het ziekterisico en het sturen van jaaropgaven en loonstroken. Het grootste voordeel is dus dat de opdrachtgever zo afstand doet van veel administratief werk. Daarnaast loopt de ondernemer ook minder financieel risico doordat het ziekterisico wordt overgenomen door de payroll organisatie.

2.Wat kost een payroll organisatie

Payrolling brengt veel voordelen met zich mee. Mede daarom is er vaak een misverstand over de prijs die dit met zich meebrengt: deze wordt vaak veel te hoog geschat. 


Vaak is het zo dat payrolling goedkoper uitvalt dan het in eigen handen houden van de administratieve taken. Daarnaast zorgt het verlaagde financiële risico er ook voor dat payrolling vaak lager in kosten uitvalt.

3. Waarom kiezen voor payroll?

Ondernemers hebben te maken met veel taken. Zo wil je het liefst ondernemen maar heb je ook nog eens te maken met veel administratieve taken. Om deze administratieve taken goed te kunnen uitvoeren dien je altijd op de hoogte te zijn van de laatste wet- en regelgeving. Daarnaast is het nog zaak om aandacht te besteden aan je werknemers. Al deze tijd gaat logischerwijs af van de tijd die je kan besteden aan ondernemen. Gelukkig kan je een deel van deze taken gewoon uit handen geven.


Goed personeel is natuurlijk belangrijk voor je. Zij bepalen een groot deel van je omzet. Daarnaast is de sfeer binnen je bedrijf van groot belang. Het is dus logisch dat je alles zo goed mogelijk georganiseerd wil hebben voor je werknemers. Dat blijkt helaas niet altijd zo makkelijk. Een payroll organisatie kan hier een uitkomst bieden.

Hoe zit het met zzp’ers? Is payrolling ook iets voor hen? Jazeker! Juist zzp’ers zijn gebaat bij een payrolldienst. Zij krijgen namelijk te maken met onzekerheid rondom de nieuwe wet DBA. Deze onderzekerheid neemt een payroll organisatie weg. Daarnaast neemt een payroll organisatie een deel van de administratieve rompslomp uit handen. Dit klinkt natuurlijk ideaal voor een zzp’er!

4. Wat is de payrollfactor?

Een payrollfactor is een handig hulpmiddel. Met deze factor kan je namelijk uitrekenen hoeveel een medewerker je gaat kosten. Hiervoor dien je het brutoloon van de werknemer te weten. Hoe bereken je de payrollfactor precies? Gebruik hier de volgende formule voor:


Brutoloon werknemer x payrollfactor = kosten medewerker


Deze formule geeft je snel en makkelijk inzicht in de daadwerkelijke kosten van een werknemer. Let wel op! Bij erg lage factoren is er waarschijnlijk sprake van reserveringen of bepaalde afdrachten die niet worden meegerekend. Om hier rekening mee te houden worden er verschillende soorten payrollfactoren gehanteerd.


Vaak wordt de simpelste methode gebruikt die hierboven ook al aan bod is gekomen: Brutoloon werknemer x payrollfactor = kosten medewerker


Om er zeker van te zijn dat deze methode geschikt is, is het van belang dat je in de gate hebt wat er allemaal wordt meegenomen in de berekening. Of de volgende zaken zijn meegenomen is relevant:


 • Reserveringen vakantiegeld
 • Reserveringen vakantiedagen
 • Opslag payrollbedrijf
 • Ziekte
 • ATV dagen
 • Feestdag
 • Verlof
 • Arbo
 • Scholing
 • Pensioen
 • Werknemersverzekeringen

Laat je goed over deze zaken informeren! Wanneer veel van deze zaken niet zijn meegenomen kan je beter de volgende methode gebruiken:


Brutoloon werknemer x payrollfactor + marge = kosten medewerker


Het komt ook voor dat aanbieders adverteren met dat de dienstverlening slechts een paar cent per euro extra kost. Wat ook veel voorkomt is de bewerking dat de dienstverlening slechts 5% extra kost. Hou hierbij in je achterhoofd dat deze constructies enkel de marge van het payrollbedrijf benadrukken. De kosten die hier nog bijkomen zijn een factor van het loon. Deze bedragen kunnen dus toch hoger oplopen dan ze in eerste instantie lijken.


Rekenvoorbeeld

Stel, je werknemer heeft een bruto uurloon van 30 euro. De payrollfactor wordt vastgesteld op 1,55 euro. In de meest voorkomende formule ziet de berekening er dan als volgt uit: Brutoloon werknemer x payrollfactor = kosten medewerker Dus ingevuld: 30 x 1,55 = 46,50 euro Het totale bruto uurloon komt op deze manier dus op 46,50 euro uit.

5. Hoe werkt een payrollconstructie?

Het inhuren van een payroll organisatie biedt je veel voordelen. Zo heb je geen last meer van het vele administratiewerk. Daarnaast dekt zo’n organisatie de meeste werkgeversrisico’s. Ook werk je door het inhuren van een payrollbedrijf samen met echte experts. Wat heb je dan nog te doen? Je blijft verantwoordelijk voor je werknemers: je werft nieuwe werknemers en maakt afspraken rondom bijvoorbeeld het salaris. Hierna draag je ze over aan de payroll organisatie. Zo kan je volledig richten op je ondernemerschap!


Hieronder bieden wij een overzicht van welke taken een payrollbedrijf van je overneemt:

 • signalering van contractverlengingen;
 • afhandeling van contractverlengingen;
 • het opstellen van kloppende arbeidsovereenkomsten;
 • afhandeling van uitdienstmeldingen;
 • bijhouden van weg- en regelgevingen;
 • implementatie van de wet- en regelgevingen;
 • begeleiding en adviseringen van juridische kwesties;
 • controle op geldigheid van identiteitsbewijzen;
 • salarisadministratie, zoals salarisberekeningen, uitbetalingen en het opstellen en beschikbaar stellen van zowel loonstroken als jaaropgaven;
 • afdracht van sociale lasten en verlofregistratie’s;
 • verzuimbegeleiding van zieke medewerkers;
 • contact onderhouden met arbodiensten, bedrijfsartsen en het UWV;
 • begeleiden van re-integratie trajecten;
 • helpdesk voor zowel woon- als salaris gerelateerde zaken (voor de ondernemer en medewerker);
 • vraagbaak van CAO’s, per branche;
 • Begeleiding en advisering op het gebied van verschillende juridische kwesties.

6. Welke verschillende certificeringen zijn er bij payrollbedrijven?

Binnen de payrollbranche zijn er verschillende certificeringen die bedrijven kunnen bezitten. Hieronder lees je meer over de certificeringen SNA, NEN 400-1 en Ecabo.


SNA

SNA staat voor Stichting Normering Arbeid en al sinds 2007 bestaat dit keurmerk. Het SNA is een hoogwaardig, onafhankelijk en daardoor betrouwbaar keurmerk voor ondermeningen die arbeidskrachten aan bedrijven ter beschikking stellen. SNA staat voor Stichting Normering Arbeid.


NEN 4400-1

Deze nationale norm stelt eisen aan uitleners van arbeid in Nederland. Hierdoor moet het risico op boetes van bijvoorbeeld de Belastingdienst tegen te gaan.


Ecabo

Ook Ecabo is een keurmerk. Zij richten zich vooral op een goede aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt. Praktijkleren is bij hen de norm.

7. Wat betekend een payrollbedrijf voor je werknemers?

Bij payrolling verandert vooral veel voor je als ondernemer. Hoewel de hoofdtaak van een payrollbedrijf te maken heeft met de werknemers, zullen zij er niet veel van merken. Jij als ondernemer blijft namelijk verantwoordelijk voor de planning en aansturing van hun werkzamheden. Ook ben je nog steeds het eerste aanspreekpunt als het gaat om salaris en arbeidsvoorwaarden. Wat verandert er dan wel voor hen?


De grootste verandering van werknemers is dat de arbeidsovereenkomst nu met het payrollbedrijf wordt afgelosten. Ook het salaris zal dus uitbetaald worden door de payroll organisatie. Daarnaast zullen zij voor zowel financiële als administratieve zaken voortal bij de payroll organisatie moeten aankloppen.

Vergelijk de beste payrolling partijen voor jouw bedrijf