Wat is opting-in?
Opting-in is hetzelfde als een pseudowerknemerschap of dienstbetrekking op verzoek. Een pseudo-werknemer heeft geen echte of fictieve dienstbetrekking. Wanneer je er samen voor kiest om de onderlinge arbeidsverhouding voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen wél te beschouwen als dienstbetrekking, is er sprake van opting-in. In dit geval houd jij loonheffing in.
Kies je voor opting-in, dan mag de werknemer gewoon deelnemen aan pensioenregelingen en werknemersspaarregelingen. Ook mag je vrije vergoedingen verstrekken. Hiermee kunt je jouw concurrentiepositie op de arbeidsmarkt versterken.
Opting-in is niet mogelijk als jouw werknemer werkzaamheden verricht als zelfstandig ondernemer en winst maakt (winst uit onderneming). De inkomsten van de pseudo-werknemer worden belast als resultaat uit overige werkzaamheden.
De opting-in-regeling
Zoals gezegd is de werkgever bij opting-in inhoudingsplichtig, maar dit geldt niet voor de premieheffing werknemersverzekeringen. Deze worden niet ingehouden op het loon van de (pseudo-)werknemer. Verder houd je volgens de gewone regels loonbelasting en premie volksverzekeringen in op de arbeidsbeloning.
Opting-in |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bij opting-in is de Wet vermindering afdracht (premievermindering) dus niet van toepassing. Voor de afdrachtverminderingen scholing non-profit en arbo non-profit gelden uitzonderingen.
Omdat de afdrachtvermindering die betrekking heeft op reguliere werknemers wél kan worden verrekend, kan de werkgever de ruimte voor afdrachtvermindering vergroten door gebruik te maken van de opting-in-regeling.
Voorwaarden voor opting-in
Voor opting-in gelden de volgende vier voorwaarden:
- De pseudo-werknemer heeft een arbeidsverhouding met de werkgever en geniet daaruit een beloning;
- De arbeidsverhouding kwalificeert niet als een echte of fictieve dienstbetrekking;
- De arbeidsverhouding levert geen belastbare winst uit onderneming op. Zodra dat wel het geval is, moet de pseudo-werknemer dit melden aan de inspecteur van de Belastingdienst. Opting-in is dan niet meer mogelijk omdat de pseudo-werknemer zich kwalificeert als winstgenieter.
- De pseudo-werknemer en de werkgever melden, door middel van een gezamenlijke verklaring Loonheffingen Opting-in, aan de Belastingdienst dat zij de arbeidsverhouding voor heffing van de loonbelasting/premie volksverzekeringen aanmerken als een dienstbetrekking. Deze melding moet worden gedaan voor de eerste inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen. Ben je te laat met de melding en heeft de eerste inhouding al plaatsgevonden, maar is het nog wel hetzelfde kalenderjaar? Dan kun je de melding met terugwerkende kracht doen tot de ingangsdatum waarop de pseudo-werknemer in de loonadministratie is opgenomen.
Als het gaat om de werknemersverzekeringen, wordt de pseudo-werknemer in een opting-in dus aangemerkt als zelfstandige.
- Er is geen sprake van een dienstbetrekking en de pseudo-werknemer geniet dan ook geen ontslagbescherming. Ook valt hij niet onder de werknemersverzekeringen en de bijbehorende afdrachtverminderingen.
- De opdrachtgever kan (vaste) vrije vergoedingen betalen aan de pseudo-werknemer voor zakelijke kosten terwijl dit in de inkomstenbetalingssfeer niet mogelijk is.
- De pseudo-werknemer kan deelnemen aan employee benefits, zoals de spaarloonregeling, het cafetarialoonstelsel, de levensloopregeling etc.
- De Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA) geldt niet voor pseudo-werknemers. Hierdoor vermindert het totaal af te dragen bedrag aan loonbelasting/premie volksverzekeringen. Je kunt echter wel de ruimte voor de afdrachtvermindering vergroten. Doordat ook over de beloning van de pseudo-werknemer loonheffing wordt ingehouden, ontstaat een hoger bedrag aan af te dragen loonheffing van de inhoudsplichtige.
- Een nieuwe werknemer, ook een pseudo-werknemer, zorgt voor administratieve verplichtingen en de bijbehorende kosten daarvan.
- Tijdens de opting-in-periode (en de wettelijke daarop volgende vijfjaarsperiode) loopt u het risico van eventuele naheffing loonbelasting en premies volksverzekeringen als niet aan de regels van de Wet op de loonbelasting wordt voldaan.
- Een nadeel voor de pseudo-werknemer is dat hij geen gebruik kan maken van ondernemingsfaciliteiten zoals de investeringsaftrek, de oudedagsreserve en andere faciliteiten.
|
Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.