‘Op een bepaald moment was ik gewoon ontevreden over mijn werk. Ik werd cynisch, negatief en had een absoluut verkeerde houding. Tijdens congressen hoorde ik sprekers fantastische verhalen vertellen waarvan ik dacht: het klopt wat ze allemaal zeggen maar dat lukt me niet. Why?? Dat was dus waar ik naar op zoek moest, mijn ‘waarom’. Een verandering is niet zoiets als het omzetten van een schakelaar, het is een proces dat over langere tijd gaat maar waarvan je opeens merkt dat het werkt.’

Zwolle, vrijdag 29 maart 2016. Om 9.15 uur zit de grote zaal van het Spiegeltheater bomvol. Sommigen zijn al om vijf uur van huis gegaan om op tijd te zijn. De sfeer is redelijk opgetogen; zij die aanwezig zijn voelen zich uitverkoren. Uitverkoren om een lezing te mogen meemaken van een keynote-speaker die verandering predikt.

Leiderschapscrisis
‘We willen niet gemanaged worden, we willen geleid worden. Maar we zitten tegelijkertijd midden in een leiderschapscrisis. Dit vraagt om radicale verandering, geen revolutie, maar een evolutie van de manier waarop mensen leiding geven aan de groep waarmee zij samenwerken. Een goede leider is verantwoordelijk voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Goede leiders zorgen voor een cirkel van veiligheid, een cultuur van veiligheid, vertrouwen en aanpassingsvermogen waarin mensen voelen dat ze erbij horen.’

Positieve energie
Sinek spreekt anderhalf uur uit zijn hoofd en bespeelt de zaal vol overgave en plezier. Hij heeft niet veel beelden nodig, de flip-over staat er als een relikwie van zijn Golden Circle-presentatie uit 2012.
Slechts twee keer tekent hij een plaatje en gaat er daarna verbaal mee aan de haal. Als toehoorder hoef je niet veel verbeeldingskracht te hebben om zijn verhaal goed te kunnen volgen. Het spreekt dan ook aan en je voelt de positieve energie door de zaal stromen.

Het is geen vrijblijvend verhaal want Simon Sinek hoopt dat zijn visie gevolgen heeft en verder wordt gedragen. Grote vraag is natuurlijk of de aanwezigen het vast kunnen houden en er echt mee aan de slag gaan. Als deze bijeenkomst een eyeopener was, heb je nog een lange weg te gaan, maar wanneer zijn verhaal ‘bevestigde’ wat jij al doet, was je al op weg.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ontvang kortingscode gratis tankpas

Met een volgetankte auto naar je klant, op de OV-fiets naar je meeting of snel de trein in om nog even te werken. Wat je ook kiest, met MoveMove ben je zo onderweg.
Lees hier ons Privacy statement