22 september 2020

Gastartikel

Goede kantoormedewerkers zijn goud waard. Je wilt ze dan ook zo lang mogelijk houden. Er bestaan verschillende middelen om dat te doen, en bizar genoeg is een hoger loon niet altijd het beste middel. Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is de ergonomie van het bureau. Kom je plotseling tot de ontstellende conclusie dat je op dit gebied inderdaad achterophinkt? Wat kun je doen om de beste omstandigheden te creëren voor je waardevolle mensen, en welke rol kan CBD-olie daarin spelen?

Een slimme investering

Er bestaan vele methoden om ervoor te zorgen dat je mensen tevreden en creatief worden, zijn of blijven. Je bent er echter ook verantwoordelijk voor dat hun werkplek aan hen is aangepast en niet andersom. Jammer genoeg beschouwen vele firma’s ergonomie als een onnodige kost. Fout! Een goed ingerichte werkomgeving is een belangrijke investering.

Waar beginnen?

Kantoorpersoneel zit dagelijks ongeveer 8 uur aan de computer. Logisch dat je deze twee aan je eerste onderzoek onderwerpt. De Arbo legt hiervoor heel specifiek de minimum- en maximumhoogten op. Een gerichte aankoop van verstelbare stoelen en tafels is dan ook een verstandige beslissing. Denk er echter ook aan dat mensen niet alleen kort of lang zijn, maar ook dun of dik. Standaardstoelen zijn bijna allemaal berekend op een gewicht van maximaal 100 kilo. Wie zwaarder is, gaat op een gegeven moment letterlijk onderuit zakken en blijft zitten met een kapotte stoel.

Elementen die een even belangrijke rol spelen

Door een tafel en stoel ter beschikking te stellen, ben je er nog niet.

  • Zorg voor voldoende licht aan elk bureau. Natuurlijk licht dat door het raam schijnt, is het beste. Medewerkers die in een landschapsbureau ver van de ramen zitten, hebben definitief een extra lamp nodig.
  • Vaak positioneren computergebruikers hun toetsenbord fout. De voetjes waarmee je het keyboard achteraan hoger kunt zetten, zijn bijna altijd onnodig want ze gaan een natuurlijke houding tegen.
  • De monitor moet op de juiste hoogte staan. Mensen hebben de neiging hem te laag te zetten zodat ze naar beneden kijken. Dat belast hun nekspieren te zwaar.
  • Voldoende bewegen is broodnodig. Wist je dat er software bestaat die de gebruiker een seintje geeft wanneer hij te lang zonder pauze heeft gewerkt? Sommige programma’s stellen zelfs oefeningen voor.

 

Nooit te laat

Wat doe je als een medewerker duidelijk pijn heeft aan de rug, nek en/of schouders? Spreek je mensen aan als je vermoedt dat ze RSI (repetititive strain injury), carpal tunnel syndroom of een andere bureau-gerelateerde kwaal hebben. In een vroeg stadium kan een weekje of twee rust en een aangepaste bureauhouding al voldoende zijn om weer met energie aan het werk te gaan.

CBD-olie met uitstekende resultaten 

Soms zit je medewerker perfect maar heeft hij nog altijd pijn. Vaak heeft die gewoon wat tijd nodig om weer af te nemen. In dat geval kun je CBD-olie inzetten. Dit product op basis van natuurlijke geteelde hennepplanten is geen verdovend middel en al evenmin een medicijn. Door het lage THC-gehalte kan het zonder bijwerkingen ingezet worden ter bestrijding van lichte pijn. Bovendien heeft CBD-olie een gunstige werking op het mentale evenwicht, en dat is nooit verkeerd. Zo hebben ze de nodige arbeidsvitaminen voor een productieve dag.

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…

Regels voor buitengewoon verlof
Wat is factoring?
Houd je personeel gezond in 5 stappen!

Lees ook…