Dankzij de aanpak van Douwe Snoek, directeur van Snoek Hoveniers uit Grouw (Fries: Grou), daalde bij hem het ziekteverzuim van 2,7 naar 0,8 procent. Hieronder vind je een stappenplan voor gezond personeel, aan de hand van zijn werkwijze.

Beperk de impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen

Inhoudsopgave

Douwe Snoek: “Mijn aanpak is hetzelfde als die bij een Betaald Voetbal Organisatie. Voetballers krijgen op verschillende vlakken alle ondersteuning die ze nodig hebben om te presteren. Met mijn personeel is dat niet anders…” Snoek won met zijn werkwijze diverse ondernemersprijzen.

Stap 1 – Bekijk waar de risico’s zitten

Er zijn meerdere manieren om gezondheid in een bedrijf in kaart te brengen. Denk aan risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), gezondheidschecks en medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Maar, benadrukt Snoek: “Jij weet zelf het beste waar jouw personeel het meeste risico loopt. Of je mensen onder hoge druk werken of veel zittend werk doen bijvoorbeeld. Veel van onze jongens werken buiten en doen het fysiek zwaar. Daar zit een hoog risico aan en daarom is dat ons aandachtspunt.”

Stap 2 – Bepaal wat jouw mensen nodig hebben

Bepaal aan de hand van de risico’s je vervolgstappen, maak een plan van aanpak (voor grotere bedrijven is dat vaak onderdeel van de RI&E). Snoek: “Bedenk bij wat je ook doet: wat hebben mijn medewerkers nodig en wat kan ik doen om ze te ondersteunen?” Hij hanteert zijn eigen systeem: “Ik vergelijk mijn aanpak wel eens met hoe het in een professionele voetbalorganisatie toegaat. Ter ondersteuning kunnen profvoetballers bij een arts terecht, een fysiotherapeut, een voedingsdeskundige, een coach, een psycholoog… Mijn personeel ook.”

Stap 3 – Faciliteer, stimuleer

“Mijn tip: ondersteun acties die op preventie gericht zijn en niet op verzuim. Veel kwesties kun je in een vroeg stadium oplossen. We hebben een fysiotherapeut in huis om werknemers met klachten te behandelen en voor het geven van bewegings- of voedingsadvies. Hij is ook vertrouwenspersoon: wie dat wil, brengt hij in contact met een psycholoog of een coach. En om eenzijdige fysieke belasting door werkzaamheden te voorkomen, sporten werknemers wekelijks samen onder werktijd. Met begeleiding.”

Stap 4 – Maak gezondheid een gedeelde verantwoordelijkheid

“Draagvlak en bewustwording creëren, dat is belangrijk. Vertel dus waar je mee bezig bent, geef personeel een duidelijke rol en betrek ze erbij, vooral de risicogevallen. Een werkgroep bestaande uit jongens met verschillende functies, denkt en kijkt bij ons kritisch mee. En de mannen die buiten werken hebben laatst UV-kleding getest en ook meerlaags kleding die voorkomt dat ze te veel afkoelen door zweten.”

Stap 5 – Houd de vinger aan de pols

Verzuimcijfers, resultaten van jaarlijkse check-ups en medewerkerstevredenheidsonderzoeken: er zijn veel mogelijkheden om het beleid te monitoren. “Maar wees vooral aanwezig op de werkvloer. Grijp waar nodig direct in, met menselijke maat. Reageert iemand emotioneel of wordt verlof gevraagd met onduidelijke redenen? Ga het gesprek aan. Laatst nog was ik bij één van mijn werknemers thuis om samen met zijn vrouw eerlijk en open te praten over waarom het hem boven zijn pet groeit. Met aandacht voorkom je erger.”

Ter inspiratie: Siemens

Ook bij Siemens Nederland is het verzuim laag. Deel van het beleid zijn originele acties volgens de BRAVO-methode, met aandacht voor beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Zo kunnen werknemers wekelijks een intensieve fitnesstraining van twintig minuten (Fit20) volgen. Een gerichte training speciaal in een koele ruimte, waarbij je gewoon in pak kunt meedoen. Verder stimuleert het bedrijf lunchwandelen, biedt het stoelmassages aan, kwam dieetgoeroe Sonja Bakker praten over gezonde voeding en deed Emile Ratelband er een poging werknemers te laten stoppen met roken.

Met dank aan: Peter Wijngaard, bedrijfsarts Siemens Nederland

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Lees ook…
De zomerperiode staat weer voor de deur: een periode waarin veel werknemers op vakantie gaan. Voor ondernemers betekent het vaak flink puzzelen, want…
Als je werknemer langdurig ziek is geweest, dan wil je die na terugkomst ook weer laten re-integreren. Zodat je je werknemer weer (geleidelijk) in het…
i.s.m.
Als je personeel in dienst hebt, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Dat is allereerst natuurlijk vervelend voor hem of…
Een werknemer is een kersverse moeder of trotse papa geworden. Die werknemer wil minder werken om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Nog even…
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…
Veel mkb’ers bepalen de salarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen. Het…