Door een verhoging van het belastingtarief in de tweede en derde schijf betalen de meeste Nederlanders per 1 april meer loonbelasting. Dat betekent dat ze minder netto loon overhouden. Als ze bij je komen klagen, kan je ze vertellen dat dit de reden is.

De meeste Nederlandse werknemers betalen per 1 april meer loonbelasting en houden daardoor netto minder loon over. Door de invoering van de definitieve belastingtarieven voor 2016 gaat iemand met een modaal inkomen er ten opzichte van 1 januari netto 3 euro per maand op achteruit; anderhalf keer modaal verdient netto bijna 7 euro minder per maand en twee keer modaal levert netto 10 euro in. 

Tot eerste schijf verandert er niets

Inkomens tot 1.750 euro bruto per maand (eerste schijf) zullen geen verschil op hun loonstrook zien. De hogere belastingtarieven gelden alleen voor de tweede en derde schijf. De verhoging van het belastingtarief van 40,20% naar 40,40% werd pas in december bekend, waardoor deze per 1 januari nog niet doorgevoerd kon worden. Om een naheffing te voorkomen, volgt per 1 april een ‘inhaalslag’ over de eerste drie maanden. De resterende negen maanden van dit jaar wordt gerekend met een tarief van 40,46%.

De politiek gebruikt de loonbelastingwetgeving als instrument om fiscale prikkels uit te delen. Daardoor wordt de loonstrook er voor je werknemers niet begrijpelijker op. 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter