Het lijkt wel alsof iedereen op dit moment op zoek is naar personeel. Dit betekent dat er ook veel bedrijven zijn die met elkaar concurreren om talent. Dankzij de slimme technologie van vacaturewebsite Indeed is het voor werkgevers super eenvoudig om een vacature te publiceren en sollicitanten binnen te halen. Niet voor niets is Indeed de nummer 1 vacaturesite van Nederland*. 54% van alle actieve werkzoekenden maakt gebruik van Indeed** en elke maand worden er 55.000 cv's toegevoegd of bijgewerkt. Veel werkzoekenden stellen vacature-alerts in om als eerste op de hoogte te zijn van interessante functies. En ze geven toestemming dat hun profiel wordt gematcht aan passende vacatures.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

De missie van Indeed is simpel: We help people get jobs. Wat er dus op neerkomt dat ze werkzoekenden helpen de juiste vacatures te vinden. Dit kan alleen als vacatureteksten toegankelijk, helder en transparant zijn. Toch is het niet makkelijk om een goede vacaturetekst te schrijven. 

Hoe stel je een vacature op waarmee je die topkandidaat binnenhaalt? Kort gezegd: door ervoor te zorgen dat je vacature nauwkeurig, origineel en actueel is. We bieden je graag een aantal praktische tips en handige do’s en don’ts voor het schrijven van vacatureteksten. Want in een arbeidsmarkt waar de vraag naar nieuwe medewerkers vele malen groter is dan het aanbod, is het zaak om onderscheidend te zijn. Niets is zo frustrerend als te weinig of zelfs geen personeel hebben. 

Onze tips waarmee je de kans op het vinden van geschikte kandidaten aanzienlijk vergroot.

Tip #1 Begin met een sterke vacaturetitel

Geef je vacature een titel die past bij de functie waarvoor je werft. Een goede maatstaf voor de kwaliteit van een vacaturetitel is of iemand die als functienaam op zijn visitekaartje zou zetten. Gebruik geen symbolen, onnodige interpunctie of overbodige informatie in je vacaturetitel en vermijd taalgebruik dat mogelijk overkomt als spam. De titels ‘Social Media Manager’ en ‘Receptiemedewerker’ zijn bijvoorbeeld goede opties, terwijl ‘Magazijnmedewerker PER DIRECT’ en ‘Monteur €12 per uur’ dat niet zijn. 

Tip #2 Duidelijke functieomschrijving

Wees in je vacaturetekst direct duidelijk over de functie en de functie-eisen. Bied je een hectische baan aan, waarin vaak naar het buitenland gereisd moet worden, of wordt er gewerkt in ploegendiensten? Is communicatie belangrijk, omdat er met veel verschillende partijen moet worden samengewerkt? Zet dit dan direct in de vacaturetekst. Kandidaten weten en bepalen dan direct of de functie bij hen past.

Tip #3 Wat zijn de kernwaarden van jouw bedrijf

Mensen werken graag bij een bedrijf of organisatie waar ze zich mee verbonden voelen. De missie, de visie en de gemeenschappelijke waarden spelen naast salaris en toffe arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol in het aantrekken (en vasthouden) van geschikte medewerkers. Wat maakt jouw bedrijf speciaal? Wie passen wel bij je en wie juist niet? Gebruik hierbij de kracht van je werkgeversmerk en versterk het waar je kunt.

Tip #4 Werven is verleiden 

Pas op voor de valkuil van eenrichtingsverkeer. Vaak zie je vacatures die geschreven zijn vanuit het perspectief van het bedrijf, of de ondernemer. Wij zijn dit bedrijf, wij zoeken deze persoon, wij vragen dit. Dit kan beter: zorg voor interactie. Verdiep je in de persoon die je wilt aantrekken en probeer aan te sluiten bij zijn of haar belevingswereld. Gebruik termen en beloften die hem of haar persoonlijk aanspreken, zoals creatief en klantgericht. 

Tip #5 Geen call-to-action

Maak duidelijk hoe iemand kan solliciteren op de openstaande functie. Voeg een aantrekkelijke, opvallende solliciteerknop toe met een duidelijke link. Vermeld ook een uiterste sollicitatiedatum, zodat je een ‘need of urgence’ creëert. Vraag in een sollicitatieformulier alleen het allerbelangrijkste, de rest van de informatie kun je in een later stadium van de sollicitatieprocedure verzamelen. 

Tot slot. Plaats open, gedetailleerde en eerlijke vacatures om kandidaten te werven die het meest geschikt zijn voor de functie en die het best bij de cultuur en behoeften van je bedrijf passen. Hiermee trek je uiteindelijk het talent aan dat je bedrijf verdient.

* SimilarWeb, totaal aantal bezoeken, juni 2022
** Onderzoek van IntelligenceGroup

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…
Na het succesvol doorlopen van de sollicitatiegesprekken is dit het moment waarop je afspraken maakt over de voorwaarden waaronder iemand gaat werken….
Op zoek naar personeel? In deze krappe arbeidsmarkt moet je jezelf goed voorbereiden en verschillende methodes gebruiken. Denk aan het werven van…
Goed personeel ligt niet voor het oprapen. Toch laten veel bedrijven AOW’ers bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd direct afvloeien. Dat…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…