Bedrijven zijn verplicht om door middel van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) alle arbeidsrisico’s in kaart te brengen. Daar hoort een plan van aanpak bij met oplossingen voor die risico’s. Heb je geen RI&E terwijl je bedrijf die wel zou moeten hebben, kan een boete volgen van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar er zijn veel betere redenen om een RI&E te willen hebben.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Heras ontwerpt, maakt, installeert en onderhoudt oplossingen die ervoor zorgen dat onbevoegden geen toegang krijgen tot plekken die niet voor hen bestemd zijn. Hekken bijvoorbeeld, toegangssystemen of detectiepoorten. Voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers van de Nederlandse tak van de Heras Group (actief in 24 landen) staan Maikel van der Sanden, Group HSE-Q manager (Health, Safety, Environment en Quality), en HSE-officer Bob van Berkel garant. 

Veiligheidsbewustzijn 

Voor Van der Sanden en Van Berkel is de RI&E dagelijkse kost; Heras runt zijn veiligheidsbeleid als een strak georganiseerde operatie. Dat moet ook wel, zegt Van Berkel: “We hebben een groot takenpakket, dat bestaat uit veel onderdelen. We besteden veel aandacht aan gezondheid en veiligheid op de werkvloer, onder meer door trainingen op te zetten, inspecties te doen via de teamleiders en door voor alle afdelingen specifieke jaarprogramma’s op veiligheidsgebied vast te stellen.” Volgens Van der Sanden is daarbij een pre dat het beleid vooral lokaal wordt uitgedragen: “We richten ons heel specifiek op de Nederlandse Heras-familie, op de praktijk op de werkvloer. We sturen ook op meldingen vanaf de werkvloer, we willen graag dat medewerkers zelf onveilige of ongezonde situaties aankaarten – dat is een teken dat het veiligheidsbewustzijn leeft bij de mensen. 

Blijvend aandacht voor gezond en veilig werken

Het bewustzijn voor gezond en veilig werken wordt continu gestimuleerd. Van der Sanden: “De RI&E draait om ‘life saving rules’. Die visualiseren wij, zodat ze toegankelijker worden, dichter bij de mensen staan. We gebruiken veel filmpjes met voorbeelden van gezond en veilig werken; we zijn constant bezig met de vertaalslag van de risico’s bij bepaalde manieren van werken, met risicoanalyses en het overbrengen daarvan. We gebruiken apps en bieden alle informatie over gezond en veilig werken gedigitaliseerd aan.” Die toegankelijkheid heeft een bijkomend voordeel, legt hij uit: “We kennen veel personeelswisselingen; we gebruiken bijvoorbeeld vaak tijdelijke krachten; dan is het essentieel om de mensen aangesloten te houden.

“We leren doorlopend”

 “Veiligheidsrisico’s zitten vaak in de onvoorspelbaarheid van de mens zelf”, zegt Van der Sanden. “Er valt daardoor constant iets te leren, de zorg om gezond en veilig werken is altijd in beweging.” En daarom is de RI&E voor Heras het fundament van hun beleid. Wij komen dagelijks dingen tegen die moeten worden aangepakt.” Van Berkel geeft een voorbeeld: “Een van onze afdelingen schafte slagmoersleutels aan. Volgens hen de beste die beschikbaar waren. Maar die apparaten maakten een enorme herrie: 120 decibel. Na enig zoeken vonden we een alternatief dat net zo goed werkte, maar geen gehoorschade opleverde. Het is echt een doorlopend leerproces.”

Maak het tastbaar en meetbaar

Wat adviseren Van Berkel en Van der Sanden ondernemers die aan de slag willen met een RI&E? Objectiveer, maak de eventuele risico’s tastbaar en meetbaar – check welke minimumvoorwaarden er nodig zijn om ze te voorkomen. Maak iemand binnen je bedrijf verantwoordelijk voor de RI&E. “Dat moet iemand zijn die communicatief sterk is, bereid is meningen te verzamelen, niet geneigd is om in details te vervallen en die goed in staat is hoofd- van bijzaken te onderscheiden.” En kom je er niet uit? Van der Sanden: “Haal dan een partij in huis die jouw bedrijf snapt en stel samen daarmee je RI&E op. Denk niet dat je alles zelf wel weet; je kunt niet alle kennis in huis hebben.”

4 manieren om aan de slag te gaan met je RI&E

  1. Maak een RI&E met behulp van routenaar. RIE.nl.
  2. Maak een RI&E met een hulpmiddel van een brancheorganisatie.
  3. Maak een RI&E met de hulp van een professional, bijvoorbeeld een arbodienst.
  4. Maak een RI&E zonder hulpmiddelen, op je eigen manier.

Maak een punt van gezond en veilig werken

Meer weten? Kijk op rie.nl voor meer uitleg, tips, voorbeelden en standaardinstrumenten waarmee je een RI&E kunt maken die specifiek op jouw branche is toegesneden.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Heb je jezelf ooit afgevraagd of er wel genoeg uren in een dag zitten om alles gedaan te krijgen? Het kan lastig zijn om productief te blijven en je te…
Problemen met de leidingen in huis kunnen voor huiseigenaren slechts kleine en kortstondige ongemakken veroorzaken, maar voor kantoren kan zelfs de…
Droom jij van een groot kantoor met veel werknemers? Dat is een geweldig doel om naartoe te werken. En de weg er naartoe is korter dan je misschien…
Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te laten groeien en nieuwe klanten aan te trekken. In een wereld waar sociale media…
Sta je op het punt om jouw merk zó in de spotlight te zetten dat niemand er meer omheen kan? Dan is het tijd om een game-changer te halen voor je…
Dat je als ondernemer zelf je pensioen moet opbouwen is bekend. En dat dit pensioen best wel onzeker kan zijn, is dat eveneens. De beleggingen kunnen…