Auteursrechtorganisaties komen onder scherper toezicht

Auteursrechtorganisaties zoals Buma en Sena komen onder scherper toezicht te staan. Ook worden tariefstijgingen voortaan vooraf getoetst.
Auteursrechtorganisaties komen onder scherper toezicht

Toezicht op auteursrechtorganisaties verscherpt
Het toezicht op auteursrechtorganisaties wordt vanaf 1 juli 2013 verscherpt. Het gaat om zogeheten 'collectieve beheersorganisaties die zich bezighouden met de incasso, het beheer en de verdeling van vergoedingen voor bijvoorbeeld film en muziek', zoals Buma en Sena.

Tarieven voortaan vooraf getoetst
Het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) moet straks vooraf instemmen met een eenzijdige stijging van de tarieven.

Openbaarheid
Maar daarnaast moeten de tarieven ook openbaar worden gemaakt, evenals de licentievoorwaarden, kortingsregelingen, de beheerskosten en nevenfuncties van bestuurders.

Ook kunnen er grenzen worden gesteld aan de beheerskosten van de auteursrechtorganisaties, worden topsalarissen aangepakt en mag het CvTA een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete opleggen. Boetes kunnen oplopen tot 5% van de jaarlijkse incasso.

Geschillencommissie voor klachten
Verder wordt een onafhankelijke Geschillencommissie auteursrecht aangewezen waar bedrijven terechtkunnen met klachten over de hoogte van hun rekening.

College van Toezicht Auteursrechten
Het CvTA controleert nu de volgende vijf collectieve beheersorganisaties:
- De vereniging Buma;
- De Stichting Exploitatie Naburige Rechten (Sena);
- De stichtingen De Thuiskopie, Leenrecht en Reprorecht.

Daar komen straks ook organisaties die op vrijwillige basis gelden innen of verdelen, zoals Videma en de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma).

Lees ook:
- Eén digitaal loket voor auteursrechten »
- Overzicht van auteursrechtenorganisaties »
- Reprorecht: betalen of bezwaar maken? »
- "Ben ik verplicht een formulier van de Sena in te vullen en terug te sturen?" »

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!