Urenregistratie, hoe doe je dit snel en effectief

Column Arjan Nieuwbeerta
Als ondernemer vliegen de dagen voorbij. Er zitten nooit genoeg uren in een dag, maar als je niet uitkijkt, staan er straks ook niet genoeg uren op je facturen. Ben jij wellicht een ondernemer die ongemerkt geld weggooit? Doe eens dit testje:
Urenregistratie, hoe doe je dit snel en effectief
  • Ik werk eens per maand mijn urenstaat bij in mijn urenregistratie systeem
  • Ik heb het te druk om mijn uren bij te houden
  • Ik registreer alleen declarabele uren
  • Ik noteer mijn declarabele uren pas als ik de factuur naar de klant aanmaak
Herkenbaar? Dat je je hersencapaciteit hoog inschat is een groot goed. Dergelijk zelfvertrouwen heb je nodig als ondernemer. Maar waar het neerkomt op urenregistratie zit dit vertrouwen je mogelijk in de weg.

Financiële consequenties van vertrouwen op je geheugen

Onderzoek naar urenregistratie en geheugen maakt enkele interessante feiten zichtbaar. Wist jij dat:
  • 75 procent van alle informatie in je hoofd vergeten is na een dag en 90 procent na een week
  • bij het invullen van de uren minder dan een paar keer per week, de uren niet meer nauwkeurig te noemen zijn
  • er gemiddeld vier declarabele uren per 40-urige werkweek niet gefactureerd worden door slordige of achterstallige urenregistratie
Het dagelijks bijhouden van je werkuren klinkt zo wellicht ineens minder als tijdverspilling.

Online urenregistratie software

Natuurlijk moet je het jezelf bij zulke vervelende administratieve klusjes zo makkelijk mogelijk maken. Alleen zo is er een kans dat je je uren ook daadwerkelijk dagelijks gaat boeken. Een verstandige ondernemer kent zichzelf en laat de techniek hem een handje helpen. De ontwikkelaars van online urenregistratie software hebben niet stilgezeten en een aantal handige functionaliteiten ontwikkeld.
Ben jij een leek op het gebied van software of ben je goed op de hoogte van de laatste snufjes? Door het grote aantal aanbieders van urenregistratie kan het lastig zijn te bepalen welke software jou het beste ondersteunt. Er zijn online diverse vergelijkingssites waar je prijs en functionaliteit van verschillende systemen overzichtelijk kan inzien.
Software kiezen met een mobiele app functie kan bijvoorbeeld slim zijn, wanneer je veel onderweg bent. Er is software beschikbaar met timers, zodat je uren automatisch worden aangevuld in het systeem. Ook uren inladen gebaseerd op afspraken in je agenda is een mogelijkheid, net als combinaties van ritten-en urenregistratie systemen. Kortom, er is voor elk wat wils.

Uren analyse

Een bijkomend voordeel van een nauwkeurige urenregistratie is het inzicht dat je jezelf gunt in de besteding van je uren. Door bijvoorbeeld eens per maand je uren eens goed onder de loep te nemen, leer je jezelf steeds beter bijsturen. Vind je dit interessant, kies dan een urenregistratie systeem met ingebouwde rapportagemogelijkheden. Zo kun je na een tijd gaan inzien welke soort projecten winstgevend voor je zijn, en welke je voortaan beter kunt laten. Door ook je niet declarabele uren te schrijven leer je ook waar er mogelijk veel van je tijd weglekt.
‘Lack of direction, not lack of time, is the problem. We all have twenty-four hour days’ - Zig Ziglar
Appwiki
GRONINGEN
Arjan Nieuwbeerta
Ontdek, vergelijk & vind de beste bedrijfssoftware!Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Appwiki is

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!