Het belangrijkste verschil tussen ondernemers en medewerkers in vaste dienst? Verantwoordelijkheid. Niet alleen voor de administratie, de acquisitie en de smaak van de koffie, maar ook voor de eigen groei en ontwikkeling. Voer dus, als ondernemer, af en toe een functioneringsgesprek met jezelf. Geef jezelf bijvoorbeeld eerlijk antwoord op deze drie eenvoudige, maar essentiële vragen.

1. Staat je ladder tegen de goede muur?

In de hectiek van alledag verlies je al snel de grote lijn uit het oog, maar júist als de situatie onoverzichtelijk wordt, is het belangrijk een duidelijk doel voor ogen te hebben. Om een metafoor van Stephen ‘7 Habits’ Covey over te nemen: ben je bezig hoger op de ladder te komen, dan wil je wel zeker weten dat hij tegen de goede muur staat. Dus: waar wil je over vijf jaar zijn en wat betekent dat voor jouw rol in het bedrijf? Van welk aspect van het ondernemen word je gelukkig en hoe kun je dat verder ontwikkelen? Kortom: wat is je doel? Pak pen en papier, schrijf het op, plak het op de muur.

[TOEVOEGEN GRAPHIC/ILLUSTRATIE/CARTOON]

Wat heb je nodig? (en hoe krijg je het?)

Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, kijk dan eens rustig wat je nodig hebt om daar te komen. Welke klanten, opdrachten en klussen zitten het meest in die richting en hoe zou je daar iets meer de nadruk op kunnen leggen (en meer van dat soort klussen aantrekken)? Hoe kun je actief degelijke opdrachten werven? Kijk vooral ook naar je eigen capaciteiten. Als je begint als eenpitter en je gaat straks mensen aannemen, krijg je een leidinggevende functie. Wat heb je daarvoor nodig? Hoe ga je dat ontwikkelen? Wat en hoe ga je delegeren? Kortom: wees je eigen ideale HR-manager. Vraag je af wat je nodig hebt om je talenten te ontwikkelen – en ga dan door roeien en ruiten om jezelf precies dát te geven.

[GRAPHIC OF POLL VAN WAT ONDERNEMERS DENKEN NODIG TE HEBBEN]

3. Wie zijn je helpers?

Ja, je bent ondernemer en je bent verantwoordelijk voor zo ongeveer álles, maar dat wil niet zeggen dat je ook alles in je eentje moet doen. Integendeel. Eenvoudige vuistregel: alles waar je tegenaan loopt, is voor een ander al gesneden koek. En heb je een vraag? Iemand anders heeft ’m ook. Dus: wie zit er in dezelfde situatie als jij en hoe kun je elkaar helpen? Zoek medestanders, bouw een netwerk, vraag andere ondernemers advies, vind sparringpartners, zoek een mentor, wees een mentor.

Conclusie

De conclusie van het functioneringsgesprek met jezelf? Het is eigenlijk heel simpel: als jij floreert, is dat ook goed voor je bedrijf. Weet wat je doet, maak het interessant en maak het spannend. Maak het leuk.

[AANVULLENDE FILM/AFBEELDING]

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Pensioen opbouw

Benut jij je vrije jaarruimte maximaal? En hoeveel pensioen moet je eigenlijk opzij zetten? Vraag nu gratis een pensioenberekening, inclusief alle belastingvoordelen, en stel direct al je overige vragen aan onze pensioenexpert.