Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Starten met bestaand bedrijf

Starten met bestaand bedrijf

24 oktober 2011
Als aankomend ondernemer hoeft u niet per se vanaf de bodem te beginnen. Een bestaand bedrijf overnemen kan een goed alternatief zijn. Of kies voor een andere optie: franchising.

Heb jij deskundig advies nodig?

Voordelen van een bestaand bedrijf
Als startende ondernemer heeft u een grotere kans van slagen als u een bestaand bedrijf overneemt in plaats van met iets geheel nieuws te beginnen. De organisatie staat al, er is een klantenbestand en een historisch overzicht van omzet en kosten. Daardoor kunt u makkelijker een goede inschatting maken van de toekomstige winstgevendheid.

Bovendien kunt u vaak terugvallen op de kennis en ervaring van de vorige eigenaar, zeker als u zelf al bij het bedrijf werkzaam bent. Er zijn ook schaduwkanten. Het kan moeilijk zijn uw eigen stempel te drukken op de bestaande cultuur van het bedrijf, zeker als (een deel van) het personeel uw komst niet ziet zitten. Bovendien kan er een grote afhankelijkheid zijn van de vorige directeur; als hij weg is, blijven de klanten ook weg.

Verder kunnen na de overname verborgen gebreken naar boven komen, maar dit kunt u ondervangen door een goede due diligence uit te voeren.

Manieren van overnemen
U neemt het bedrijf over waar u al werkzaam bent óf u koopt zich in bij een ander bedrijf. Of u kiest voor een variant: franchising.

Management buy-out
U werkt al in een bedrijf en neemt dit over van de huidige eigenaar. In het geval van een BV worden dan de aandelen overgenomen, wat vaak zal gebeuren in samenwerking met een financier. Voordeel is dat u het bedrijf en de markt al kent. Een management buy-out is een aantrekkelijke mogelijkheid voor managers die zelfstandig ondernemer willen worden en tevens gebruik willen maken van de ervaring bij hun huidige werkgever.

Management buy-in
U neemt een bedrijf over waar u niet werkzaam bent. Dit betekent dat u eerst op zoek zult moeten gaan naar mogelijke overnamekandidaten. Nadeel is dat u minder goed zult kunnen inschatten wat de bedrijfscultuur is, en of de boeken wel een juiste afspiegeling geven van het reilen en zeilen ervan.

Franchising
Als franchisenemer bent u zelfstandig ondernemer, maar actief onder de paraplu van een franchisegever. Uw bedrijf draagt de naam van de formule en verkoopt zijn producten en diensten. U profiteert van de aanwezige kennis en ervaring, maar moet wel een bepaald gedeelte van de inkomsten afdragen, soms voor lange tijd. Groot voordeel van franchising is het hoge slagingspercentage van 80%.

Maak een ondernemingsplan
Van essentieel belang is een goed doortimmerd ondernemingsplan. Daarin geeft u onder meer een analyse van de marktpositie en eerder behaalde resultaten en de wijze waarop de groei gefinancierd kan worden.

Niet alleen brengt u voor uzelf in kaart of uw ideeën realistisch zijn, maar wat misschien nog belangrijker is: u kunt financiers en leveranciers ermee overtuigen van de haalbaarheid ervan.

Kies een rechtsvorm
Bij een bestaand bedrijf staat de rechtsvorm al vast. Toch is het goed om na te denken over de vraag of die wel bij u en uw stijl van ondernemen past. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zoals een eenmanszaak, VoF, CV of maatschap, bent u met uw hele privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Bij een BV, NV, coöperatie of stichting bent u dat -doorgaans- niet.

Financiering
Om de overname te kunnen betalen heeft u waarschijnlijk een derde partij nodig. Daarvoor is het als eerste van belang dat het hierboven genoemde ondernemingsplan in orde is. Zonder een dergelijk stuk zal niemand in uw bedrijf willen investeren. U zult daarbij open kaart moeten spelen, wat onprettig kan zijn, maar er zitten ook positieve kanten aan.

De partijen waarmee u spreekt, zoals een bank of een professionele investeerder, zijn gewend om ondernemingsplannen op waarde te schatten. Zij kunnen dus aangeven of uw plannen haalbaar en realistisch zijn en bruikbare adviezen aanreiken. Is het te betalen overnamebedrag relatief laag, dan zal u het kunnen financieren door een hypothecaire lening, waarbij uw huis als onderpand dient.

Gaat het om een aanzienlijk hoger bedrag, dan zal u moeten proberen om risico- of durfkapitaal aan te boren.

Doorschuifregeling: iets voor u?
Werkt u al minimaal drie jaar binnen een bedrijf, en uw baas wil het verkopen? Overweeg dan een geruisloze overname. Uw baas hoeft dan geen belasting te betalen over de stakingswinst, waardoor er voor u een lagere overnameprijs uit kan rollen.

Bedenk echter wel dat u met de oude boekwaarden verder moet. Dit kan er in sommige gevallen toe leiden dat u met een negatief ondernemingsvermogen begint.

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Nieuw: MijnZaak 2.0 is live!

Focus volledig op je core-business in plaats van alle randzaken. Vanaf nu is er één plek voor al je vragen, juridische documenten en benodigde diensten.

Lees ook…