Alles over correct aangifte doen

Veel Nederlanders moeten jaarlijks verplicht aangifte doen over de inkomsten bij de Belastingdienst. Maar hoe zit dat als ondernemer? Wanneer doe je aangifte en hoeveel belasting moet je afdragen? Hoe zorg je ervoor dat je het af te dragen bedrag zo klein mogelijk houdt? In dit artikel krijg je de antwoorden.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Inkomstenbelasting (IB) wordt altijd achteraf vastgesteld door de Belastingdienst. Zowel personen die in dienst zijn als ondernemers doen op hetzelfde moment de aangifte voor de inkomstenbelasting. Meestal moet dit voor 1 mei gedaan zijn. Aan de hand van je boekhouding wordt berekend hoeveel belasting je moet betalen.

Hulp nodig bij je aangifte? Vergelijk de beste belastingadviseurs uit jouw regio via De Zaak

Hoe moet ik aangifte doen?

Als zelfstandige met of zonder personeel doe je aangifte op dezelfde manier als werknemers: via de Aangifte Inkomstenbelasting die elk jaar op 1 maart begint. In dat programma vul je gegevens in die de Belastingdienst van je vraagt. Daar worden automatisch de juiste vragen gesteld, zodat je als ondernemer alle juiste stappen doorloopt. De benodigde gegevens haal je uit je boekhouding, die afgesloten moet zijn voor het jaar waar je belasting over betaalt.

Om vooraf te weten wat je over een jaar ongeveer gaat betalen, kun je via Mijn Belastingdienst een voorlopige aangifte invullen. Je schat daarbij in wat je winst uit onderneming is, minus de aftrekposten. Je krijgt dan een beeld wat je gaat betalen aan inkomstenbelasting. Dit bedrag kun je eventueel maandelijks opzij zetten of volledig vooruit betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Controleer allereerst of je voor de Belastingdienst wel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is voor de Belastingdienst ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit aan de hand van een aantal factoren. Je kunt dit zelf controleren door de Ondernemerscheck te doen.

Als je inderdaad hiervoor in aanmerking komt, dan vul je bij de aangifte inkomstenbelasting in dat je inkomsten ‘Winst uit onderneming’ zijn. Zo niet, dan geef je die aan als ‘Inkomsten uit overig werk’.

Let op: je kunt wel ondernemer voor de BTW zijn, terwijl je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Waar betaal je inkomstenbelasting over?

Als ondernemer betaal je belasting over de winst die je hebt gemaakt in een jaar. Winst is het bedrag dat onder de streep overblijft als je de kosten van de omzet aftrekt. Als je de winst berekent, houd je rekening met kosten als afschrijving, huur bedrijfsruimte, gebruik van privémiddelen, privégebruik van een auto of woning en andere zakelijke kosten.

Veel ondernemers betalen in het begin trouwens weinig inkomstenbelasting. Afhankelijk van de situatie is het zelfs mogelijk helemaal geen inkomstenbelasting verschuldigd te zijn, als je gebruik kan maken van meerdere aftrekposten.

Kom je in aanmerking voor aftrekposten?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je in aanmerking komen voor interessante aftrekposten. Die zorgen ervoor dat het bedrag waar je belasting over betaalt lager uitvalt. Voor een aantal van deze aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium, dat 1225 uur per jaar bedraagt.

Een paar voorbeelden van deze aftrekposten zijn:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • Meewerkaftrek
  • Investeringsaftrek zoals de KIA, MIA, VAMIL of EIA

De MKB-winstvrijstelling is ook van toepassing als je niet voldoet aan het urencriterium. Deze bedraagt 14% en mag je aftrekken van de gemaakte winst. Deze vrijstelling wordt automatisch verrekend als je de aangifte invult.

Naast de zakelijke aftrekposten heb je ook recht op de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Dat zijn dezelfde heffingskortingen die je in loondienst zou ontvangen. Neem contact op met je boekhouder of belastingadviseur voor alle opties.

Wil je een snelle check doen of jij in aanmerking komt voor bepaalde aftrekposten of regelingen? Start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan >>

Vergeet de bijdrage Zorgverzekeringswet niet

Bij inkomen uit dienstverband betaalt de werkgever de verplichte inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziekenkostenverzekering (Zvw) aan de overheid. Als ondernemer betaal je deze zelf, naast de normale premie aan de zorgverzekeraar. Je doet hiervoor aangifte tijdens dezelfde aangifte inkomstenbelasting. In 2023 bedraagt de bijdrage Zvw 5,43% over de belastbare winst, oftewel de winst minus de aftrekposten.

Inkomstenbelastingaangifte lastig? Win advies in

Het kan een hele klus zijn om van de hoed en de rand te weten bij het doen van een correcte aangifte. Het is zeker mogelijk en als je goed ingelezen bent weet je precies waar je recht op hebt en kun je bijvoorbeeld volledig gebruik maken van alle aftrekposten.

Tip: Benieuwd welke aftrekposten voor jou gelden? Schakel dan een belastingadviseur of boekhouder in. Die zorgt voor een 100% correcte aangifte en bespaart je veel tijd.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Aan het eind van jaar krijgen veel werknemers een bonus in de vorm van een kerstpakket. Het kerstpakket is belastbaar loon voor de werknemer, tenzij…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
De btw-tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert Wist je dat de btw-tarieven in Europa flink verschillen? Zo is het…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…
Meewerkende kinderen in de zaak lonen! Zij zijn niet alleen een welkome hulp, maar hun bijdrage levert ook fiscale voordelen op voor de zaak. Als er…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…