2 June 2016

Vakantiecheck

Droom jij al van een exotische vakantiebestemming ver weg? Logisch, want de zomer staat weer voor de deur. Maar voor je je ticket boekt, moet je de vakantieplanning van je bedrijf wel goed regelen. Zo kun je de deur met een gerust hart achter je dichttrekken.

ZELFSTANDIG ONDERNEMERS

Als je zzp’er bent is het minder moeilijk om op vakantie te gaan. Je hoeft immers geen rekening te houden met vakantieplannen van medewerkers. Toch moet je wel een aantal zaken regelen. Wanneer wil je bijvoorbeeld op vakantie gaan? Als je in de bouw werkt, is het misschien handig om tijdens de bouwvak ook zelf een paar weken vrij te nemen. Op die manier loop je weinig tot geen opdrachten mis. Dit geldt natuurlijk ook voor andere branches: bedenk welke periode het handigst is om op vakantie te gaan in verband met je opdrachten. Daarnaast moet je een financiële buffer hebben opgebouwd, omdat je -naast de te betalen vakantie- even geen inkomsten hebt.

VAKANTIE-AANVRAGEN PERSONEEL

Heb je personeel in dienst? Inventariseer dan tijdig de vakantie-aanvragen van je medewerkers. Op die manier kun je ook voor de minimaal gewenste bezetting zorgen. Als je niet wil dat alle medewerkers tegelijkertijd vakantie opnemen, moet je dit van te voren afspreken. Stel hiervoor regels op en leg deze vast in je personeelsgids.

ROOSTEREN

Ga je in de zomer een periode dicht? Dan moet je dit vastleggen in de arbeidscontracten én de personeelsgids. Anders kun je je medewerkers niet dwingen om tegelijkertijd met jezelf op vakantie te gaan. Als je juist veel omzet genereert in de zomer -bijvoorbeeld in de horeca- dan is het slim om tijdig voor extra krachten te zorgen wanneer je personeel op vakantie gaat. Huur bijvoorbeeld zomerkrachten en flexwerkers in en rooster een ervaren kracht in die hen kan begeleiden.

LANGDURIG ZIEKE MEDEWERKERS

Ook medewerkers die langdurig ziek zijn hebben recht op vakantiedagen. Niet elke bestemming is voor hen natuurlijk even geschikt. Hierover kan de instantie die de verzuimbegeleiding verzorgt met je medewerker overleggen. Heb je alleen een bedrijfsarts, dan is dit de aangewezen persoon.
 
Mocht een medewerker juist tijdens zijn vakantie ziek worden, dan kan het lastig zijn om aan het verzuimprotocol te voldoen. Het is dan belangrijk om direct bij terugkomst van je medewerker vast te stellen wat de precieze ingangsdatum van de ziekmelding is. Vraag hierbij ook om een doktersverklaring, want als je medewerker hierdoor langdurig ziek blijft, moet je als werkgever alles kunnen documenteren.
 
Daarnaast is er nog een aantal praktische zaken waar je aan moet denken voordat je het vliegtuig instapt, zoals:
  • Wijs een plaatsvervanger aan als je bedrijf niet dicht gaat: hij of zij moet tijdig op de hoogte gesteld worden van alle lopende zaken. Geef als het nodig is ook bevoegdheid voor financiële transacties aan deze persoon.
  • Beslis of je bereikbaar bent voor noodgevallen: zo ja, geef dan de juiste contactgegevens door en laat ook weten waarvoor je wel/niet gestoord mag worden.
  • Geef op tijd door wanneer je afwezig bent: in ieder geval aan je medewerkers, klanten, opdrachtgevers en leveranciers.
  • Regel de beveiliging van je bedrijf: denk eraan dat als je afwezigheidsmeldingen instelt (voicemail, mail, website) ook kwaadwillenden kunnen horen tot wanneer je afwezig bent. Daarnaast moet je denken aan de fysieke en online beveiliging van je bedrijf.

DOWNLOAD DE VAKANTIEPLANNING!

Hierin vind je onder andere:
  • Een Excelsjabloon voor het vastleggen van verlofdagen en vrije dagen
  • Een verlofkaart per werknemer
  • Een Excelsjabloon voor een snipperkaart
  • Demo en handleiding
De vakantieplanning kost 15 euro en wordt na betaling direct per mail verstuurd.
DOWNLOAD
 

Auteur: Romy Donk

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Vreemde Vogel

De Zaak is op zoek naar de meest vreemde, vieze en gekke ondernemers van Nederland. Ben of ken jij een ondernemer met een opvallend uniek bedrijf? Mail dan naar [email protected] De beste inzendingen zie je terug in onze video-reportages.

Lees ook…