Een startup van drie studenten en een incubator die er wel toekomst in ziet. Samen brengen ze kinderboeken tot leven met Augmented Reality.

Inhoudsopgave

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Ontdek direct jouw mogelijkheden

Op zijn smartphone rijzen de gebouwen op uit de pagina van het kinderboek. Van het dak stijgt een helikopter op en onderaan de pagina ronken autootjes voorbij. Met één druk op de knop komt het kinderboek tot leven. Dit mag dan bedoeld zijn voor kinderen, grinnikt student en bedenker Elchanan Elliot Hagemeijer (27) tijdens het interview in een voormalige boterfabriek in Zoetermeer. “Maar op een Sinterklaasevent waren de ouders er als de kippen bij om de boekjes als eerste uit te pakken.”

Boek + app

Samen met zijn twee medestudenten Rosalie de Moel (22) en Sem Broere (23) bedacht Elliot het jeugdboek met snufjes. Het verhaal van Max, een jongetje dat zich na de vondst van een brief in allerlei avonturen stort, wordt met een app tot leven gebracht. Die zet de pagina’s via augmented reality om in bewegende 3D-beelden met geluid. De kleine lezer loopt met Max het bos in, ziet hem opkijken naar een opdoemend spookhuis of rondvliegen in een vliegtuigje. “Kinderen kunnen er ook vanalles in ontdekken”, zegt Elliot, en op vier pauzepagina’s in het boek kunnen ze een klusje doen.
Het idee van de drie studenten Communication & Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool ontstond tijdens een opdracht voor een studievak. “Kinderen zijn niet meer weg te slaan van de telefoon en de tablet”, zegt Elliot. “Dit kan lezen weer leuk maken, of in ieder geval geeft het kinderen weer een boek in handen.”
“Als de samenwerking niet goed voelt, moet je stoppen. Ga niet met een zinkend schip de zee op.”

Updates per seizoen

Vechten tegen de techniek heeft geen zin, zegt Elliot, zelf overigens wel een boekenworm. Al blijft het wat hem betreft een toevoeging, geen vervanging. De avonturen van Max zijn ook zonder de app leuk, dankzij de kleurige tekeningen van de hand van Rosalie. Handig is het wel, zo’n technisch snufje. “Zonder het boek opnieuw te moeten drukken, kunnen we er vanalles aan toevoegen, zoals nieuwe animaties en geluidjes.” 
Begin dit jaar lanceerden ze de seizoenspagina met sneeuwvlokken en in het voorjaar verstoppen ze er misschien paaseieren in. De lezer hoeft er voorlopig niets voor te doen. Inschrijven hoeft niet en zorgen over verborgen kosten of datadiefstal zijn niet nodig, aldus de student. “Zo simpel mogelijk, daar hou ik van.”

Incubator

Inmiddels hebben de drie ‘uitvinders’ van het boek hun bedrijfje ARmazing opgezet. Met hulp van Crosspring, een incubator die techstartups met startkapitaal en begeleiding op weg helpt. Crosspring projectmanager Koen van de Berg, die bij het interview is aangeschoven, vindt het een ‘tof idee’, dat boek. “Het is educatief en schaalbaar, ook op internationaal niveau.” Via de samenwerking met onder meer de Haagse Hogeschool krijgen ze nieuwe studentbedrijfjes op de radar, vertelt Van de Berg. Samen ontwikkelden ze ook al een minor ondernemerschap en IT.

Crosspring

ARmazing Media

Crosspring is een incubator die beginnende IT-bedrijfjes helpt met startkapitaal en begeleiding. Crosspring ontwikkelde een programma van 18 maanden waarin startups gebruik mogen maken van hun netwerk, kennis en kantoorruimte.

Motto: We love to help tech-companies start and scale up!

Jaar van oprichting: 2013

ARmazing is een start-up gespecialiseerd in het maken van producten waarbij Augmented Reality ingezet wordt voor leerzame en recreatieve doeleinden. 

Motto: 
Niets is onmogelijk met Augmented Reality! 

Jaar van oprichting: 2017

Met ARmazing als stage leren de studenten nu al de kneepjes van het ondernemersvak. Heel nuttig in een tijd dat het werk niet perse voor het oprapen ligt en een diploma niet langer de gouden sleutel tot een loopbaan is, vindt Elliot. De drie vullen elkaar goed aan. “Roos is de designer, Sem de hybride man met briljante ideeën, die alles, van de app tot de financiën doet.” En Elliot zelf weet zijn makkers ‘met zijn ambitie en enthousiasme te motiveren’, voegt Van de Berg toe. Onlangs wonnen de jonge ondernemers de verkiezing Hybride Student Ondernemer 2017 van de Haagse Hogeschool.

Niet te gek doen

Het liefst geven ze elk jaar een nieuw boek uit en ze hopen met hun plannen de kant van het onderwijs in te gaan. Aan het boek kunnen ze blijven sleutelen – nu al gaat er ‘vijf keer meer tijd in’, dan bij een gewoon boek, denkt Elliot. “Je kunt hier enorm ver mee gaan. Maar je moet niet te gek doen, dat straks die telefoons gaan crashen. Het is al hartstikke leuk zo.”

Tekst: Manon Stravens
Foto’s: ARmazing Media

Nieuwsgierig geworden wat jouw kredietopties zijn en tegen welke voorwaarden? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Als je voor je bedrijf financiering nodig hebt, dan zou je kunnen aankloppen bij familie of vrienden. Dat scheelt je een heel proces bij een bank of…
Financiering is van vitaal belang voor iedere ondernemer. Of je nu financiering zoekt voor je start up, of geld nodig hebt om je bedrijf te laten…
Als je als kleine ondernemer een lening nodig hebt om je zaak verder te helpen, kun je bij een bank aankloppen. Vaak is dat een moeilijke weg. Op zo’n…