Stel, surfen is uw hobby en tijdens een zakenreis of vakantie komt u terecht op een prachtig strand met ideale wind en golven. Maar ja – dat board ligt thuis. Lenen van een lokale surfer, misschien met een kleine tegenprestatie? Huren? Kan, surfers zijn immers wereldwijd een solidair volk. Richard Klomp bedacht dat een online platform hen zou kunnen helpen elkaar te vinden. Zo ontstond shurfing.com. 

Vier jaar geleden probeerde Richard Klomp in Nieuw-Zeeland surfspullen te huren, maar dat kon alleen in combinatie met lessen. En die had hij als volleerd kitesurfer helemaal niet nodig. “Toen bleek dat ik van de werknemers daar hun eigen spullen mocht lenen. Dat bracht mij op het idee voor Shurfing,” vertelt hij. “Sharing in surfing! Mensen die in het buitenland willen surfen, huren spullen van elkaar of lenen ze en geven bijvoorbeeld les als tegenprestatie. Ze regelen dat vooraf via een online platform. Geen bizar hoge airline fees meer wanneer je je board meeneemt op reis. Geen gesjouw. Geen gezoek naar een verhuurplek.”

Veel animo
Op 1 januari van dit jaar ging Richards platform online. Surfers bieden er hun spullen voor verhuur aan, een uitkomst voor sportievelingen die graag op zoek gaan naar de beste surfplekken over de hele wereld. “Er was veel meer animo dan gedacht,” vertelt hij. Inmiddels is hij samen met een ontwikkelaar bezig functionaliteiten op de site te optimaliseren en nieuwe toe te voegen. Daarbij maakt hij gebruik van feedback van gebruikers. “Een voorbeeld, tegenwoordig kun je pop-ups aanklikken op een wereldkaart. Zo zie je precies waar een kandidaat-verhuurder zich bevindt.”

Er zijn mooie plannen. Te zijner tijd komt er een app die het mogelijk maakt om te zien wie er binnen een straal van 500 meter allemaal spullen te huur hebben. Richard Klomp is verder in gesprek met onder meer Transavia over een deal waarbij surfers korting krijgen op hun vlucht als zij surfspullen huren via Shurfing. Ook zou hij de service in de toekomst willen uitbouwen naar andere sporten. “Maar je moet niet alles tegelijk willen, eerst moet het verdienmodel van Shurfing gaan werken.”
 

Benieuwd naar het volledige artikel? Dat kunt u lezen in de vijfde editie van De Zaak. 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…