Ik kijk er erg naar uit om op 5 november het hoofdpodium van Exact Live te mogen presenteren. Aan mij de taak om de sprekers aan te kondigen, de juiste vragen te stellen en ervoor te zorgen dat u weer op tijd (en geïnspireerd) naar een volgende sessie toe kunt gaan.

Om alvast een beetje in de stemming te komen heb ik drie TED talks uitgekozen die ik goed vond passen binnen het thema ‘Dare to change’.
 

 

1. Durf je doelen voor jezelf te houden
We zijn geneigd te geloven dat het goed is om zoveel mogelijk mensen te vertellen over je toekomstplannen en je ambities. We denken dat -door ze te delen- de kans op succes toe zal nemen. In deze korte en prikkelende talk laat Derek Sivers je daar nog eens goed over na te denken. (Video: http://www.ted.com/talks/derek_sivers_keep_your_goals_to_yourself?language=nl)

2. Durf de verandering zélf in te zetten 
Ik ontmoette Jack Andraka enkele jaren gelden in New York. Nog nooit heb ik een tiener gezien die zo goed wist wat hij wilde. Hij had recent een oom verloren aan alvleesklier kanker. Wat hem nog het meeste dwars zat was dat de diagnose zo lang op zich had laten wachten. Overtuigd dat het sneller moest, ging Jack zelf via Google en Wikipedia op zoek naar een alternatief. En dat vond-ie! (Video: https://www.ted.com/talks/jack_andraka_a_promising_test_for_pancreatic_cancer_from_a_teenager)

3. Over durven, veranderen en kwetsbaarheid 
Ondanks uitdrukkingen als ‘stilstand is achteruitgang’ en ‘regeren is vooruitzien’ blijkt dat de meeste mensen helemaal niet zo van verandering houden. Dingen gaan te snel, of het veranderen lijkt een doel op zich geworden. Hierover praten is in veel kringen not done. Je wordt al snel uitgemaakt voor ‘conservatief’ (niet cool) of wordt aan de kant geschoven alsof je ‘van gisteren’ bent. In haar talk breekt Brené Brown een lans voor kwetsbaarheid. Over wél praten over je twijfel en over de kracht die dat met zich mee kan brengen. (Video: http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability/)

 

Jim Stolze is oprichter en presentator van TEDxAmsterdam, een jaarlijks evenement waar ideeën en innovatie centraal staan. Alle bijdragen van sprekers worden gefilmd en via Youtube beschikbaar gemaakt. Sommige van die lezingen zijn al miljoenen keren bekeken.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…