Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een btw-nummer kunt controleren.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Ben je ondernemer voor de btw? Dan krijg je van de Belastingdienst twee btw-nummers: je btw-identificatienummer (btw-id) en je omzetbelastingnummer, ook wel belastingnummer genoemd. Beide nummers worden geregistreerd als je bent ingeschreven bij de KVK.

Btw-nummer, wat is dat?

Een btw-nummer of btw-identificatienummer is een uniek nummer voor je bedrijf. Je kunt het aanvragen door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

De Belastingdienst geeft je daarna een btw-nummer als je wordt geregistreerd als ondernemer voor de omzetbelasting (btw).

Wat is een VAT-nummer?

Als je zakendoet met opdrachtgevers in het buitenland, dan vragen bedrijven vaak om je VAT-nummer. Vroeger was dat je omzetbelastingnummer; sinds 2020 is je VAT-nummer dat je gebruikt naar klanten in het buitenland je btw-identificatienummer.

Btw-nummer op factuur

Het is verplicht om het nummer op je facturen te zetten en het is handig om dit nummer ook op al je andere communicatie te zetten: denk aan websites, visitekaartjes, e-mailhandtekening. In de factuur kunnen jouw klanten kunnen het vervolgens controleren en andersom kun je dat doen bij jouw klanten.

Voorbeeld van een btw-nummer

Een voorbeeld van een btw-nummer in Nederland is:

NL001234567B01

Nieuw btw-nummer sinds 2020 voor eenmanszaken

Sinds 1 januari 2020 hebben eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN).

De nummers zijn veranderd in verband met privacybescherming en identiteitsfraude. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Opbouw van een btw-nummer

Een btw-nummer heeft een vaste opbouw. Allereerst de landcode NL voor Nederland. Vervolgens 9 cijfers voor het RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer. En afsluitend de letter B en een tweecijferig controlegetal.

Het voorbeeld hierboven bestaat uit de volgende onderdelen:

  • NL: de landcode voor Nederland
  • 001234567: een RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer
  • B01: een toevoeging van 3 posities, namelijk B01 t/m B99

Buitenlands btw-nummer

In het eerste onderdeel kan ook de landcode van een andere EU-lidstaat staan. Zo staat BE voor België en DE voor Duitsland.

In het tweede onderdeel staat een RSIN/fiscaal nummer als sprake is van een rechtspersoon of samenwerkingsverband.

In het derde onderdeel geeft de toevoeging aan of het gaat om een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf (B01, B02 etc.).

Hoeveel tekens heeft een btw-nummer?

Het nummer heeft 14 tekens. Als het korter is, dan wordt het na de landcode aangevuld met nullen. Dat gebeurt als het RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer minder posities heeft.

Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende nummers. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Dit is het verschil met andere nummers:

Btw-nummer vs RSIN vs BSN: Wat zijn de verschillen?

Burgerservicenummer

Iedereen die staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP), ontvangt een Burgerservicenummer oftewel BSN. In het verleden was dit het sofinummer.

Net als voor de btw is dit een uniek nummer, maar het verschil is dat een bsn-nummer gekoppeld is aan een natuurlijke persoon.

RSIN of fiscaal nummer

De afkorting RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Zoals de naam aangeeft, is het een nummer voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden. Voorbeelden hiervan zijn bv’s, verenigingen, stichtingen, vof’s en maatschappen. Het identificatienummer is persoonsgebonden en neutraal en het wordt vastgelegd in een gegevensbestand van de Rijksbelastingdienst. 

In het verleden was dit het fiscaal nummer. Deze oude benaming wordt soms nog gebruikt. De reden dat het fiscaal nummer is ingevoerd, heeft er mee te maken dat het geautomatiseerde verwerking van loonbelastinggegevens mogelijk maakt voor de Rijksbelastingdienst. Hierdoor worden fouten voorkomen en veel tijd bespaart. 

Btw-identificatienummer

Dit is slechts een andere benaming. Er is dus geen verschil.

Btw-nummer controleren

Je kunt op twee manieren een btw-nummer controleren van een bedrijf, afhankelijk van het land:

Controle btw-nummer Nederland

Wil je het Nederlandse btw-nummer van een klant controleren? Dan kun je dit doen via VIES, een website van de Europese Commissie.

Controle btw-nummer Europa

Als je een btw-nummer uit een andere EU-lidstaat wil checken, lees dan eerst de uitleg van de Belastingdienst.

Wat is een omzetbelastingnummer?

Het omzetbelastingnummer (ob-nummer) bestaat uit je BSN als je een eenmanszaak hebt, of het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) als je een andere rechtsvorm hebt gekozen.

Hoe ziet een omzetbelastingnummer eruit?

Het ob-nummer is als volgt opgebouwd:

  • Een getal van 9 cijfers (BSN/RSIN)
  • Gevolgd door een code variërend van B01 tot B99

Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer is 870235681B02. Als je een eenmanszaak hebt, zijn de eerste 9 cijfers je bsn-nummer.

Wanneer gebruik je het omzetbelastingnummer?

In communicatie met de Belastingdienst, gebruik je het omzetbelastingnummer. Ook gebruik je het omzetbelastingnummer als je als ondernemer btw-aangifte doet. Je zult in de praktijk dus dit nummer niet dagelijks nodig hebben. 

Waarom twee btw-nummers?

Het btw-identificatienummer is in 2020 ingevoerd voor de communicatie naar buiten. Dit nummer heeft geen link heeft met het burgerservicenummer. Zodat je bsn privé blijft.

Het omzetbelastingnummer gebruik je dus alleen bij communicatie met de Belastingdienst. Op deze manier wordt je privacy als ondernemer geborgd. 

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met een btw-nummer?

Een btw-nummer is een identificatienummer dat wordt toegekend aan bedrijven en organisaties die belasting toevoegen aan de producten en diensten die zij leveren. Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Het btw-nummer wordt gebruikt om de btw-aangifte te doen bij de belastingdienst.

Waar kan ik het btw-nummer vinden

Je btw-identificatienummer ofwel btw-id vind je als je als ondernemer inlogt in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Heeft iedereen een btw-nummer?

De Belastingdienst kijkt of je ondernemer bent voor de btw. Als dat zo is, krijg je een btw-nummer. Sommige branches, goederen en werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw. Dan krijg je geen btw-nummer.

Is RSIN hetzelfde als het btw-nummer?

Nee, RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Identificatienummer) is niet hetzelfde als het btw-nummer. Dit is een identificatienummer dat wordt toegekend aan rechtspersonen en samenwerkingsverbanden door de Kamer van Koophandel. Het nummer wordt gebruikt om het bedrijf of de organisatie te identificeren bij de overheid en andere instanties, zoals de belastingdienst.

Meer over BTW:

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wordt een van je werknemers ziek? Dan heb je ook als werkgever de verantwoordelijkheid dat je werknemer weer snel en verantwoord aan het werk gaat….
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…
Zwangere vrouwen die zzp’er zijn, hebben ook recht op zwangerschapsverlof. Het werkt wel wat anders dan verlof bij zwangere vrouwen in loondienst….
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…
Uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar moet je vóór 1 mei in het lopende jaar doen. Maak van deze…
i.s.m.
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten…