25 maart 2021

Btw-nummer controleren

Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een btw-nummer kunt controleren.

Inhoudsopgave

Btw-nummer, wat is dat?

Een btw-nummer of btw-identificatienummer is een uniek nummer voor je bedrijf. Je kunt het aanvragen door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
 

De Belastingdienst geeft je daarna een btw-nummer als je wordt geregistreerd als ondernemer voor de omzetbelasting (btw).

Tijd voor een (nieuwe) zakelijke rekening? Open een zakelijke rekening bij Knab.

Btw-nummer op factuur

Het is verplicht om het nummer op je facturen te zetten. Jouw klanten kunnen het vervolgens controleren en andersom kun je dat doen bij jouw klanten.

Voorbeeld van een btw-nummer
Een voorbeeld in een Nederland is:
NL001234567B01

Nieuw btw-nummer sinds 2020 voor eenmanszaken

Sinds 1 januari 2020 hebben eenmanszaken een nieuw btw-indentificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN).
 
De nummers zijn veranderd in verband met privacybescherming en identiteitsfraude. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.
 

Opbouw van een btw-nummer

Een btw nummer heeft een vaste opbouw. Het voorbeeld hierboven bestaat uit de volgende onderdelen:
  • NL: de landcode voor Nederland
  • 001234567: een RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer
  • B01: een toevoeging van 3 posities, namelijk B01 t/m B99

Buitenlands btw-nummer

In het eerste onderdeel kan ook de landcode van een andere EU-lidstaat staan. Zo staat BE voor België en DE voor Duitsland.
 
In het tweede onderdeel staat een RSIN/fiscaal nummer als sprake is van een rechtspersoon of samenwerkingsverband.
 

In het derde onderdeel geeft de toevoeging aan of het gaat om een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf (B01, B02 etc.).

Hoeveel tekens heeft een btw-nummer?

Het nummer heeft 14 tekens. Als het korter is, dan wordt het na de landcode aangevuld met nullen. Dat gebeurt als het RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer minder posities heeft.

 

Verschil met andere nummers

Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende nummers. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Dit is het verschil met andere nummers:

Burgerservicenummer

Iedereen die staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP), ontvangt een Burgerservicenummer oftewel BSN. In het verleden was dit het sofinummer.

Net als voor de btw is dit een uniek nummer, maar het verschil is dat een BSN-nummer gekoppeld is aan een natuurlijke persoon.

RSIN of fiscaal nummer

De afkorting RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Zoals de naam aangeeft, is het een nummer voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden.

Voorbeelden hiervan zijn bv’s, verenigingen, stichtingen, vof’s en maatschappen. In het verleden was dit het fiscaal nummer. Deze oude benaming wordt soms nog gebruikt.

Btw-identificatienummer

Dit is slechts een andere benaming. Er is dus geen verschil.

Btw-nummer controleren

Je kunt op twee manieren een btw-nummer controleren van een bedrijf, afhankelijk van het land:

Controle btw nummer Nederland

Wil je het Nederlandse btw-nummer van een klant controleren? Dan kun je dit doen via VIES, een website van de Europese Commissie.

Controle btw nummer Europa

Als je een btw nummer uit een andere EU-lidstaat wil checken, lees dan eerst de uitleg van de Belastingdienst.

Knab logo

Knab, partner van De Zaak

Knab is opgericht in 2012 vanuit de overtuiging dat het anders moet én kan in de financiële wereld. Dat het vooral moet draaien om de klant. Bankieren bij Knab is simpel, zonder gedoe en altijd met de fijnste service.

Bekijk alle artikelen van Knab>

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Zakelijke rekening

Tijd voor een (nieuwe) zakelijke rekening in 2022? Het bankpakket Knab Zakelijk is de voordeligste keuze voor zzp’ers en kleine ondernemers. Alles voor een vaste prijs per maand en jaarlijks 1.000 gratis transacties.

Lees ook…