Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Zo ziet een btw-nummer eruit

Zo ziet een btw-nummer eruit

2 januari 2020

Btw-nummer controleren

Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een btw-nummer kunt controleren.

Zoek jij een goede boekhouder uit de buurt? Vergelijk nu gratis via De Zaak

Btw-nummer, wat is dat?

Een btw-nummer of btw-identificatienummer is een uniek nummer voor je bedrijf. Je kunt het aanvragen door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
De Belastingdienst kent het nummer toe als zij je registreert als ondernemer voor de omzetbelasting.
Het is verplicht om het nummer op je facturen te zetten. Jouw klanten kunnen het vervolgens controleren en andersom kun je dat doen bij jouw klanten.

Voorbeeld van een btw-nummer

Een voorbeeld van een Nederlands btw-nummer:
NL001234567B01

Let op: Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Vanaf 1 januari 2020 hebben eenmanszaken een nieuw btw-indentificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN). De nummers veranderen in verband met privacybescherming en identiteitsfraude. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Opbouw van een btw-nummer

Een btw-nummer heeft een vaste opbouw. Het voorbeeld hierboven bestaat uit de volgende onderdelen:
 • NL: de landcode voor Nederland
 • 001234567: een RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer
 • B01: een toevoeging van 3 posities, namelijk B01 t/m B99
In het eerste onderdeel kan ook de landcode van een andere EU-lidstaat staan. Zo staat BE voor België en DE voor Duitsland.
In het tweede onderdeel staat een RSIN/fiscaal nummer als sprake is van een rechtspersoon of samenwerkingsverband. Bij een eenmanszaak (bijvoorbeeld van een zzp’er) staat hier een burgerservicenummer.
In het derde onderdeel geeft de toevoeging aan of het gaat om een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf (B01, B02 etc.).

Hoeveel tekens heeft een btw-nummer?

Een btw-nummer heeft 14 tekens. Als het korter is, dan wordt het na de landcode aangevuld met nullen. Dat gebeurt als het RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer minder posities heeft.

Verschil met andere nummers

Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende nummers. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Dit is het verschil met andere nummers:
 • Burgerservicenummer
  Iedereen die staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP), ontvangt een Burgerservicenummer oftewel BSN. In het verleden was dit het sofinummer.
Net als het btw-nummer is dit een uniek nummer, maar het verschil is dat dit gekoppeld is aan een natuurlijke persoon.
 • RSIN/fiscaal nummer
  De afkorting RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Zoals de naam aangeeft, is het een nummer voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden. Voorbeelden hiervan zijn bv’s, verenigingen, stichtingen, vof’s en maatschappen. In het verleden was dit het fiscaal nummer. Deze oude benaming wordt soms nog gebruikt.
 • Btw-identificatienummer
  Dit is een andere benaming voor btw-nummer.

Btw-nummer controleren

 • Wil je het Nederlandse btw-nummer van een klant controleren? Dan kun je dit doen via VIES, een website van de Europese Commissie.
 • Als je hiermee een btw-nummer uit een andere EU-lidstaat wilt checken, lees dan eerst de uitleg van de Belastingdienst.

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

 

Kosteloos boekhouders vergelijken via De Zaak?

Ontvang nu via De Zaak gratis & vrijblijvend tot 4 boekhouder offertes uit jouw buurt. Super simpel & snel geregeld.

Lees ook…