Geldgebrek en onderschatting van de gevaren die zij lopen: dat zijn de voornaamste redenen bij kleine bedrijven om de beveiliging van computers en netwerken te verwaarlozen. Ook zij zijn echter het doelwit van cybercriminelen, blijkt uit recent onderzoek. De risico's zijn groter dan u denkt en de oplossingen betaalbaarder.
Ons land is in de ogen van (buitenlandse) criminelen ‘rijk’. U mag misschien denken dat er bij u niets valt te halen, maar daar denken zij anders over. Informatie over uw cashflow, incasso’s, bestellingen en andere financiële zaken wordt ook als ‘buit’ beschouwd. 
Kleinbedrijf loopt groter risico dan grootbedrijf
En die buit wordt ook gescoord. Uit onderzoek van Kaspersky onder kleine bedrijven in het mkb (minder dan 10 werknemers) blijkt dat zij daadwerkelijk bedrijfsgegevens verliezen door cyberaanvallen. Bij 32 procent van de getroffen ondernemers was malware de oorzaak van het ernstigste incident.
Dat is twee keer zo hoog als het gemiddelde bij grote ondernemingen, blijkt uit de IT Security Risks Survey 2014 (PDF) van Kaspersky.
Bovendien loopt u het risico dat volkomen buiten uw schuld om criminelen uw inloggegevens verkrijgen. Dat bleek deze week weer toen het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) melding maakte van 5600 kwetsbare websites in Nederland.
De basics: wat heeft u minimaal nodig? 
Begin goed met de juiste basisbeveiliging: anti-malware en een firewall. In feite een kleine investering. Naarmate uw bedrijf groeit, kunt u de eisen voor beveiliging ‘upgraden’. Vermijd complexiteit.
  • Zorg dat werknemers doordrongen zijn van beveiligingsbesef. Zodat ze niet in de val lopen van een verdachte e-mail (bekende valstrikken: prijsvraag, pikante foto beroemdheid, zogenaamde factuur).
  • Een verloren of gestolen laptop meteen melden.
  • Investeer in een goed antidiefstalpakket: een goedkoop stukje software dat een kwijtgeraakt apparaat op afstand kan wissen.
IT-investeringen kleinbedrijf 2015
Benieuwd naar de investeringen van andere kleine ondernemers? Kaspersky heeft bijna 800 bedrijven met minder dan 10 werknemers gevraagd wat er volgend jaar op het programma staat. Dit is de top-3 (met daaronder een grafiek met het complete overzicht):
  1. Beveiliging mobiele apparaten
  2. Encryptie van data op verwijderbare apparaten (USB’s, laptops, externe harde schijven)
  3. Voorkomen van dataverlies op zogenoemde endpoints (elk apparaat dat op het bedrijfsnetwerk is aangesloten).
Met dank aan Marloes Rutsen van The Communication Force.
Lees ook:
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Lees ook…