Laptops, tablets, smartphones maken mobiel werken gemakkelijk, maar brengen ook risico's met zich mee. Want we versturen, ontvangen en raadplegen er nogal wat bedrijfsgevoelige informatie mee. 6 tips om er veilig mee te werken.

Inhoudsopgave

6 tips om veilig mobiel te werken

1. Stel beleid op voor de omgang met mobiele apparatuur. Dat geldt natuurlijk zeker voor een bedrijf met personeel, maar ook wanneer u een eenmanszaak heeft.

Die beleidsregels lopen uiteen van de gewenste omgang met vertrouwelijke informatie, tot welke apps beter niet gedownload kunnen worden.

2. Gebruik voor uw mobiele telefoon bij voorkeur alleen een WCDMA-netwerk (Wideband Code Division Multiple Access). WCDMA is een 3G-technologie met hogere gegevenssnelheden en valt moeilijker af te luisteren.

Standaard worden toestellen vaak nog afgeleverd met de GSM-instelling. U kunt dat bij Android-toestellen zelf instellen bij de netwerkmodus.

3. Wees voorzichtig met Wi-Fi, zeker met publieke Wi-Fi hotspots. Als u gevoelige informatie bespreekt of verzendt, doe dat dan niet door middel van een openbare Wi-Fi verbinding.

Uw smartphone, tablet of notebook is bij een dergelijke verbinding eenvoudig te hacken.

4. Zorg ervoor dat de mobiele apparatuur op afstand valt te beheren, zodat bij verlies of diefstal alle gegevens op uw smartphone of tablet met één druk op de knop gewist kunnen worden.

5. Ook voor smartphones is er tegenwoordig beveiligingssoftware. Een aantal providers bieden die ook al standaard aan. Maak er gebruik van, het is zeker in deze tijd geen overbodige maatregel.

6. Verander minstens twee keer per jaar uw wachtwoorden. Niet alleen voor toegang tot uw tablet of notebook, maar ook voor toegang tot uw bedrijfsnetwerk. Plan het gewoon in uw agenda, zodat u het niet vergeet.

Deze tips zijn afkomstig uit tijdschrift De Zaak nummer 2.

Lees ook:
8 tips om veilig zakelijk te internetten »
6 tips voor veilig gebruik smartphone op vakantie »

Lees ook…
Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te…
Cybercriminaliteit is een van de grootste kopzorgen van ondernemend Nederland. Elk jaar krijgt een op de vijf bedrijven – van groot tot klein – te…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…
i.s.m.
Cybercriminaliteit kan serieuze financiële schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb-bedrijven en zzp’ers extra kwetsbaar…
i.s.m.
Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Heeft jouw bedrijf voldoende beschermende maatregelen getroffen om gevoelige informatie veilig op te slaan?…