Als werknemers op vakantie gaan, is de kans groot dat ze hun smartphone meenemen. Dat kan risico's opleveren als ze toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Een aantal tips om hier veilig mee om te gaan.

Onderzoek
62% van de zakelijke smartphone-gebruikers opent gevoelige bedrijfsinformatie tijdens hun vakantie, zo blijkt uit recent onderzoek van Symantec. Daarnaast controleert 81% ten minste zijn zakelijke e-mail.

Vanwege de vele gevaren, zoals van onbeveiligde netwerken en kwaadaardige apps, moeten zakelijke gebruikers zorgen dat zij ook tijdens hun vakantie veilig met hun smartphone omgaan.

De volgende tips helpen daarbij:

1. Gebruik de functie ‘Passcode lock’
Gebruik de ‘passcode lock’-functie en zorg voor een veilig wachtwoord. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar 18% van de smartphone-gebruikers maakt geen gebruik van de passcode lock-functie. Het is de meest elementaire voorzorgsmaatregel en vereist een minimale inspanning van de kant van de gebruiker.

2. Codeer de gegevens
Gebruik alleen apparaten die encryptie bieden, zodat als een apparaat wordt gestolen of verloren raakt, niemand de bedrijfsgegevens die erop staan kan bekijken.

3. Gebruik een mobile device management-oplossing
Smartphones en tablets worden tegenwoordig op dezelfde manier gebruikt als laptops en pc’s waarmee e-mail kan worden bekeken. Het apparaat en de applicaties moeten daarom worden beheerd door het beveiligen van de gehele levenscyclus: van de aanschaf van het apparaat tot de beveiliging ervan en van de controle tot het ‘pensioen’ van het apparaat.

4. Gebruik beveiligingssoftware en hou OS en applicaties up-to-date
De meeste bedrijven bieden beveiligingssoftware bieden voor werkgerelateerde smartphones, maar 42% van de zakelijke smartphone-gebruikers is zich hier niet van bewust. IT moet beveiligingssoftware aanbieden en een beleid opstellen ten aanzien van patches en updates. Gebruikers moeten zich strikt aan de vastgestelde richtlijnen houden.

5. Volg richtlijnen van de werkgever op
Elk mobiel apparaat dat gevoelige bedrijfsinformatie bevat, moet worden onderworpen aan een bedrijfsbeleid. Uit een enquête uitgevoerd door Symantec blijkt dat 51% van de bedrijven beleid voert met betrekking tot werkgerelateerde smartphones.

6. Hou opkomende bedreigingen in de gaten
Terwijl fysiek verlies of diefstal van de apparatuur traditioneel de grootste bedreiging vormt voor mobiele beveiliging, richten hackers zich steeds meer op apps. In veel gevallen zijn deze ontstaan ??als legitieme apps. Hackers downloaden de apps echter, plaatsen een kwaadaardige code en reposten ze. Gebruikers merken geen verschil in functionaliteit, maar op de achtergrond heeft de app een kwaadaardige uitwerking.

Bron: Symantec / telecomadvies.nl 

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.