Als werknemers op vakantie gaan, is de kans groot dat ze hun smartphone meenemen. Dat kan risico's opleveren als ze toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Een aantal tips om hier veilig mee om te gaan.

Inhoudsopgave

Onderzoek

62% van de zakelijke smartphone-gebruikers opent gevoelige bedrijfsinformatie tijdens hun vakantie, zo blijkt uit recent onderzoek van Symantec. Daarnaast controleert 81% ten minste zijn zakelijke e-mail.

Vanwege de vele gevaren, zoals van onbeveiligde netwerken en kwaadaardige apps, moeten zakelijke gebruikers zorgen dat zij ook tijdens hun vakantie veilig met hun smartphone omgaan.

De volgende tips helpen daarbij:

1. Gebruik de functie ‘Passcode lock’

Gebruik de ‘passcode lock’-functie en zorg voor een veilig wachtwoord. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar 18% van de smartphone-gebruikers maakt geen gebruik van de passcode lock-functie. Het is de meest elementaire voorzorgsmaatregel en vereist een minimale inspanning van de kant van de gebruiker.

2. Codeer de gegevens

Gebruik alleen apparaten die encryptie bieden, zodat als een apparaat wordt gestolen of verloren raakt, niemand de bedrijfsgegevens die erop staan kan bekijken.

3. Gebruik een mobile device management-oplossing

Smartphones en tablets worden tegenwoordig op dezelfde manier gebruikt als laptops en pc’s waarmee e-mail kan worden bekeken. Het apparaat en de applicaties moeten daarom worden beheerd door het beveiligen van de gehele levenscyclus: van de aanschaf van het apparaat tot de beveiliging ervan en van de controle tot het ‘pensioen’ van het apparaat.

4. Gebruik beveiligingssoftware en hou OS en applicaties up-to-date

De meeste bedrijven bieden beveiligingssoftware bieden voor werkgerelateerde smartphones, maar 42% van de zakelijke smartphone-gebruikers is zich hier niet van bewust. IT moet beveiligingssoftware aanbieden en een beleid opstellen ten aanzien van patches en updates. Gebruikers moeten zich strikt aan de vastgestelde richtlijnen houden.

5. Volg richtlijnen van de werkgever op

Elk mobiel apparaat dat gevoelige bedrijfsinformatie bevat, moet worden onderworpen aan een bedrijfsbeleid. Uit een enquête uitgevoerd door Symantec blijkt dat 51% van de bedrijven beleid voert met betrekking tot werkgerelateerde smartphones.

6. Hou opkomende bedreigingen in de gaten

Terwijl fysiek verlies of diefstal van de apparatuur traditioneel de grootste bedreiging vormt voor mobiele beveiliging, richten hackers zich steeds meer op apps. In veel gevallen zijn deze ontstaan ??als legitieme apps. Hackers downloaden de apps echter, plaatsen een kwaadaardige code en reposten ze. Gebruikers merken geen verschil in functionaliteit, maar op de achtergrond heeft de app een kwaadaardige uitwerking.

Bron: Symantec / telecomadvies.nl 

Lees ook…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…
Grote datalekken, schandalen, fraude. Het zijn zaken die zelfstandig hacker Sijmen Ruwhof (30) regelmatig tegenkomt tijdens zijn werk. Hij wordt als…
Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te…
Hou jij databestanden bij met gegevens van anderen? Stel jij flexwerkers, salesmensen, leveranciers en freelancers in staat om op afstand verbinding te…
i.s.m.
Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Heeft jouw bedrijf voldoende beschermende maatregelen getroffen om gevoelige informatie veilig op te slaan?…