Categorieën

De noodzaak van informatiebeveiliging is groter dan ooit. Aanvallen door cybercriminelen krijgen een steeds diverser karakter. Hierdoor wordt het voor kleine en middelgrote bedrijven steeds moeilijker om de juiste interne maatregelen te nemen. 8 simpele tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.

Inhoudsopgave

Digitale risico’s

Er liggen altijd digitale risico’s op de loer, zoals netwerkaanvallen, door insiders veroorzaakte gegevenslekken en het verlies van laptops en mobiele toestellen.

Daarnaast groeit het aantal rechtszaken door gevallen waarbij cybercriminelen bedragen van zes cijfers van de zakelijke rekeningen van kleine en middelgrote bedrijven plukken. De verantwoordelijkheid voor deze incidenten wordt momenteel verlegd naar CIO’s en ICT-managers. Kleine en middelgrote bedrijven krijgen namelijk steeds vaker het verwijt toegeworpen dat ze onvoldoende maatregelen hebben getroffen om hun gegevens te beveiligen.

Voor kleine bedrijven kan een financiële aanval al snel uitlopen op een faillissement. Voor een middelgroot bedrijf kan het een forse hap uit de jaarwinst betekenen. In beide gevallen betekenen de gevolgen van een dergelijke aanval een kwestie van leven of dood.

Voorkom bestaande én nieuwe bedreigingen

Het houdt niet op bij het installeren van oplossingen voor de netwerkbeveiliging. Om zowel bestaande als nieuwe cyberbedreigingen af te kunnen slaan, moeten ze alle eindpunten van een systeem uitgebreid beschermen.

De belangrijkste reden hiervoor is dat hackers hun aandacht verschuiven van aanvallen op bedrijfsnetwerken naar gerichte aanvallen op afzonderlijke pc’s. Neem uw beveiliging regelmatig onder de loep en stel iedereen binnen uw organisatie op de hoogte van de benodigde beveiligingsmaatregelen.

8 tips om de beveiligingsrisico’s te verkleinen:

1. Gebruik een aparte computer voor bankzaken

Maak voor financiële aangelegenheden zoals internetbankieren en het betalen van rekeningen gebruik van een speciale computer. Deze computer mag niet worden gebruikt voor andere zaken, zoals het verzenden en ontvangen van e-mailberichten of surfen op internet.

De twee belangrijkste oorzaken van malware-infecties zijn namelijk misbruik van internetkwetsbaarheden en de verspreiding van e-mailberichten met kwaadaardige links of bijlagen.

2. Klik geen verdachte links of bijlage

In het geval van e-mailberichten die afkomstig zijn van een onbekende bron mag u niet op links klikken of bijlagen openen. Maar ook als u de afzender herkent, moet u voordat u op een verdachte link klikt of een verdachte bijlage opent, navraag doen bij de afzender of deze het e-mailbericht daadwerkelijk zelf heeft verzonden.

3. Controleer bankafschriften

Controleer uw bankafschriften regelmatig op afwijkende transacties met betrekking tot internetbankieren en creditcardgebruik, zodat u misbruik van uw bankrekening direct kunt identificeren.

4. Vermijd discussieforums

Raad uw personeel af om kleinschalige gehoste websites te bezoeken met publieke discussieforums over hobby’s zoals sport, computerspellen enzovoort. Dergelijke forums worden vaak gehost door internetproviders die het niet zo nauw nemen met de beveiliging van de websites die zij hosten.

5. Hoe is de kwaliteit van een site?

Als u een website bezoekt en niet zeker weet of deze afdoende is beveiligd tegen malware, is het zaak om de kwaliteit van de website te evalueren. Wees op uw hoede als de website snel uit de grond gestampt lijkt te zijn en er niet al te geavanceerd uitziet.

U moet ook op uw tellen passen als u op de website een disclaimer aantreft die aangeeft dat het bezoek van de website voor eigen risico is en dat de auteurs niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor informatie die u op de website aantreft.

6. Vertrouw niet op proefversies

Doe goed uw huiswerk alvorens u een antivirusoplossing aanschaft. Kies voor een leverancier die niet alleen bescherming biedt tegen de belangrijkste bedreigingen van dit moment, maar u ook snel van nieuwe updates kan voorzien wanneer nieuwe bedreigingen de kop op steken.

Investeer in een volledig functionele antivirusoplossing in plaats van op een proefversie te vertrouwen. Proefversies lenen zich uitstekend voor het uitproberen van de anvitirussoftware, maar worden niet bijgewerkt met de laatste updates. Dit houdt in dat nieuwe virussen vrij spel op uw computer hebben.

7. Beveilig bedrijfsbreed

Zorg ervoor dat de beveiliging bedrijfsbreed op orde is. Installeer regelmatig updates voor alle gebruikte softwaretoepassingen en besturingssystemen.

8. Wees kritisch bij downloads en pop-ups

Wees terughoudend met het installeren van software, in het bijzonder wanneer het programma te goed lijkt om waar te zijn (downloadversnellers, tools voor het verwijderen van spyware enzovoort).

Wees ook op uw hoede als er tijdens het bezoek aan een website een pop-upvenster verschijnt dat u vraagt om iets te downloaden of een bewerking uit te voeren waarvoor speciale rechten zijn vereist. Veel van deze pop-upvensters en gratis softwaretoepassingen bevatten malware.

Tot slot

Het is een veel kostbaarder aangelegenheid om te herstellen van een financiële aanval dan om deze te voorkomen. Wacht dus niet tot de laatste minuut met het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen. Voor u het weet is het te laat.

Met dank aan Edward van der Jagt – Directeur SMB Dell Benelux.

Lees ook…
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…
Hoe weet je of de mail van je bank niet van cybercriminelen komt? Met deze tips van cybercrime expert Wouter Parent trap jij niet in de…
Hou jij databestanden bij met gegevens van anderen? Stel jij flexwerkers, salesmensen, leveranciers en freelancers in staat om op afstand verbinding te…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.