Categorieën

In samenwerking met
Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Heeft jouw bedrijf voldoende beschermende maatregelen getroffen om gevoelige informatie veilig op te slaan? Worden er back-ups gemaakt en wat zijn de zwakke punten van de onderneming? De risico's zijn groot als je de cybersecurity van je onderneming niet op orde hebt. Om je op weg te helpen zetten we de meest essentiële maatregelen voor je op een rij.

Inhoudsopgave

Cybercrime treft veel ondernemers

Mkb-ondernemers denken vaak dat ze veilig zijn voor cyberaanvallen. Dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen. Maar ook kleine ondernemingen zijn kwetsbaar. Uit gegevens van het CBS blijkt dat 1 op de 10 ondernemers jaarlijks het slachtoffer is van cybercrime. De gevolgen van cyberaanvallen zijn groot. Je kunt niet meer bij bepaalde data op je computernetwerk komen, je klantgegevens kunnen op straat komen te liggen, of je website wordt onbereikbaar. De kans op reputatieschade door cyberaanvallen is groot.

Cybersecurity: weet waar je zwakke plekken zitten

Orde op zaken stellen wat betreft cybersecurity begint met een risicoanalyse. Welke data en systemen zijn van essentieel belang voor je bedrijfsvoering? Het kan raadzaam zijn om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld data en gevoelige gegevens en hardware zoals apparatuur en verbindingen. Leg in de risicoanalyse ook vast welke dreigingen er zijn voor jouw branche en wat de impact kan zijn op jouw onderneming.

Het aantal cyberaanvallen neemt ieder jaar nog toe en vrijwel elke onderneming moet daarom aan de slag met de digitale veiligheid van het bedrijf. Er zijn voor elk type software bekende kwetsbaarheden waar je actie op kan ondernemen.

Wat zijn de gevolgen van een cybersecurity incident?

Cybercriminaliteit wil je niet binnen de digitale poorten van je onderneming hebben, dus is het raadzaam om naast de risicoanalyse ook uit te zoeken wat de impact van bijvoorbeeld een cyberaanval is. Ook de gevolgen van malware, ransomware of een datalek verdienen speciale aandacht.

Wat kan er gebeuren wanneer een van de systemen waar je onderneming op vertrouwt uitvalt? Wat als bestellingen van je webshop bijvoorbeeld niet meer worden verwerkt? Of als je niet meer in je CRM-systeem kan?

Maak op basis van deze gegevens een plan waarmee je onderneming door kan in het geval van een cybersecurity incident. Zo’n plan wordt ook wel een business continuity plan (BCP) genoemd.

Essentiële maatregelen: zorg voor veilige instellingen

Wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat met de cybersecurity van je onderneming is de eerste stap het nalopen van de instellingen van je software en apparatuur. Let daarbij vooral op instellingen die standaard ‘aan’ staan. Gebruik unieke en lange wachtwoorden en stel waar mogelijk tweestapsverificatie in. Check ook of er geen wachtwoorden nog standaard op “admin” of “password” staan en schaf een degelijke firewall aan.

Zorg voor een goede toegangscheck

Bekijk ook eens wie er allemaal toegang hebben tot bepaalde systemen en zorg dat enkel medewerkers die dat echt nodig hebben, toegang hebben tot het betreffende systeem en gebruik geen “groeps- of afdelingslogin” waarbij meerdere gebruikers een wachtwoord delen. Controleer regelmatig toegangsrechten en beheerdersrechten, zodat mensen die de onderneming verlaten, geen toegang meer hebben.

Is alles up-to-date?

ICT-leveranciers ontdekken aan de lopende band kwetsbaarheden en die worden veelal door middel van updates verholpen. Zorg daarom dat alle software en apparatuur die je gebruikt up-to-date is.

Antivirussoftware gebruiken

Niet in de laatste plaats is het ontzettend belangrijk dat je goede antivirussoftware gebruikt. Goede antivirussoftware zorgt er namelijk voor dat spam, malware, phishingmails en andere frauduleuze berichten worden tegengehouden voordat ze schade kunnen aanrichten.

Tot slot, blijft het ook belangrijk dat er binnen de onderneming voldoende aandacht is voor cybersecurity en dat er goede back-ups worden gemaakt. Ga vandaag dus nog aan de slag met de cybersecurity van jouw bedrijf!

KPN logo

KPN, partner van De Zaak

KPN is dé toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT en marktleider in Nederland. Met onze vaste en mobiele netwerken voor internet, telefonie en televisie zorgen we voor het netwerk van de toekomst. Met passie werken we aan veilige, betrouwbare, en toekomstbestendige netwerken en diensten, zodat mensen en apparaten altijd en overal met elkaar verbonden kunnen zijn. Zo zetten wij alles op alles om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst.

Bekijk alle artikelen van KPN

Lees ook…
Hoe weet je of de mail van je bank niet van cybercriminelen komt? Met deze tips van cybercrime expert Wouter Parent trap jij niet in de…
i.s.m.
Cybercriminaliteit kan serieuze financiële schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb-bedrijven en zzp’ers extra kwetsbaar…
Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en…